Linkuri accesibilitate

Ar fi posibil un mini-Schengen pentru mersul la mare, România-Bulgaria-Grecia?


Politicianul român Dacian Cioloș crede că o deschidere temporară a granițelor în estul Balcanilor ar fi benefică pentru localnici și nu ar provoca vreo creștere a migrației.
Politicianul român Dacian Cioloș crede că o deschidere temporară a granițelor în estul Balcanilor ar fi benefică pentru localnici și nu ar provoca vreo creștere a migrației.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier român, fost comisar UE, a spus într-un interviu cu Europa Liberă România că ar fi posibil ca în perioada când oamenii merg la mare, la vară, să poată trece necontrolați la graniță din România până în Grecia.

România și Bulgaria urmează să fie primite în Spațiul Schengen la 31 martie, dar numai cu aeroporturile și porturile maritime, în vreme ce la granițele terestre controalele vor continua.

Cioloș spune însă în interviul acordat Ancăi Grădinaru că i-a propus ministrului elen pentru Migrație, într-o scrisoare semnată și de un eurodeputat bulgar, ca executivul de la Atena să elimine controalele la granițe pentru românii și bulgarii care merg în Grecia, la vară.

El a adăugat că a discutat propunerea și cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu.

Europa Liberă România i-a solicitat ministrului român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, un punct de vedere, însă nu a primit deocamdată un răspuns.

Întrebat dacă înființarea temporară, între lunile mai și octombrie 2024, a unui mini-spațiu Schengen terestru, ar încălca sau nu regulile Comisiei Europene privind spațiul de liberă circulație, Dacian Cioloș spune că nu.

„Eu cred că se poate face acest lucru, dar trebuie un angajament politic inclusiv din partea guvernului (...). Argumentul meu principal a fost că noi trebuie să ținem subiectul România-Bulgaria în Schengen pe agenda publică europeană”, a precizat Dacian Cioloș.

Dintre cele trei țări – România, Bulgaria și Grecia, ultima este singurul stat membru Schengen în momentul de față care nu are frontieră terestră cu niciun alt stat membru al spațiului de liberă circulație.

Așadar, „faptul că Grecia și-ar deschide frontiera terestră cu Bulgaria și deci și cu România, n-ar afecta cu nimic niciun alt stat membru, cu riscurile de migrație ilegală”, a explicat Dacian Cioloș.

Românii și bulgarii fac presiuni pentru ca extinderea „totală” a Spațiului Schengen să aibă loc cât mai curând, poate chiar anul acesta. Săptămâna aceasta președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va continua presiunile asupra Austriei, singura țară din UE care se mai opune, iar românii și bulgarii se vor putea alătura spațiului de liberă circulație „foarte curând”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG