Linkuri accesibilitate

UE: Intrarea României în Schengen nu va aduce schimbări la granița cu R. Moldova


Comisia Europeană spune că odată ce România va deveni membră în spațiul Schengen, nu se va schimba nimic în controalele la granița cu R. Moldova, întrucât aceasta este deja graniță externă a UE. Dar pentru moldovenii fără pașaport românesc timpul petrecut în România va fi timp petrecut în Schengen.

Răspunzând solicitării Europei Libere, purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne, Anitta Hipper, a spus că de la 31 martie, când România și Bulgaria vor intra în Schengen cu porturile și aeroporturile, începând să emită vize Schengen, va fi totuși o schimbare în ce privește șederea de scurtă durată pentru cetățenii din terțe țări.

Anume: perioada cât cetățenii non-UE vor tranzita România sau Bulgaria li se va socoti la numărarea celor 90 de zile cât pot sta în Spațiul Schengen în orice perioadă de 180 de zile.

Această schimbare poate afecta, de exemplu, moldovenii care nu au și cetățenia română, dar călătoresc frecvent în România și alte țări ale spațiului Schengen: de la 31 martie, cu cât mai mult stau în România, cu atât mai puțin au voie să stea în alte țări ale spațiului Schengen și invers.

România și Bulgaria au primit la 30 decembrie aprobarea colegelor din UE să se alăture Spațiului Schengen, mai întâi la aeroporturi și porturi, începând din ultima zi a lunii martie.

Într-un recent interviu cu Europa Liberă, ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a spus că Bucureștiul speră ca intrarea în Schengen cu frontierele terestre să aibă loc anul acesta.

Apropierea spațiului Schengen de R. Moldova a fost salutată de conducerea de la Chișinău ca un succes al partenerilor români și bulgari, dar a stârnit o anumită temere în rândul transportatorilor, că eventualele controale înăsprite la graniță vor lungi și mai mult timpul de așteptare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG