Linkuri accesibilitate

Analiză | Ucraina are nevoie disperată de sistemele Patriot


Sistemele de apărare aeriană de tip Patriot sunt printre puținele care pot opera în stratosferă pentru a intercepta rachetele balistice.
Sistemele de apărare aeriană de tip Patriot sunt printre puținele care pot opera în stratosferă pentru a intercepta rachetele balistice.

Miniștrii de externe ai UE s-au reunit luni în Luxemburg pentru a discuta sprijinul pentru Ucraina, la doar două zile după ce Camera Reprezentanților a Congresului american a aprobat în sfârșit un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

La întâlnirea de luni, miniștrii europeni au spus că analizează de urgență cum pot oferi mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei. Însă niciunul din ei nu a făcut promisiuni concrete privind sistemele Patriot, de care Kievul depinde atât de mult împotriva atacurilor rusești.

În ultimele săptămâni, autoritățile ucrainene au început să pună presiuni asupra statelor membre NATO să ajute cu mai multe sisteme aeriene de tip Patriot. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat săptămâna trecută că țara sa are nevoie de cel puțin șapte astfel de baterii sau alte sisteme de apărare aeriană pentru a face față barajelor de rachete rusești.

Într-o postare pe X, liderul de la Kiev a afirmat că „(Sistemele) Patriot se pot numi sisteme de apărare aeriană doar dacă funcționează și salvează vieți, în loc să stea nefolosite în baze de depozitare”.

Germania este singura care a promis că va dona o baterie de rachete Patriot, deși mai multe state europene, precum Grecia, Olanda, România, Spania și Suedia, dețin astfel de armament la momentul de față.

La întâlnirea de luni a participat și șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a notat că rachetele de tip Patriot nu se află la Bruxelles, ci în celelalte capitale europene.

„Depinde de ei să ia aceste decizii”, a adăugat acesta.

Sistemele de apărare aeriană, esențiale în războiul din Ucraina

Patriot și SAMP/T (produse de Eurosam) sunt singurele două sisteme de rachete antiaeriene ce pot opera în stratosferă ca să intercepteze rachetele balistice ale Rusiei.

Gustav Gressel, cercetător la think tank-ul Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), spune că acestea sunt esențiale în condițiile în care Moscova lovește țintele strategice ale Kievului cu ajutorul rachetelor Iskander, Kinjal sau KN-23 – toate trei balistice.

„Nu poți înlocui sistemele Patriot în aceste condiții, așa cum poți înlocui alte tipuri de apărare aeriană la sol cu patrule de luptători sau tunuri antiaeriene modernizate”, explică Gressel. „Apărarea aeriană improvizată nu are nicio șansă să intercepteze o rachetă balistică”.

În plus, Gressel spune că producția de rachete Patriot este de 720 pe an în

Gustav Gressel, cercetător la Consiliul European pentru Relații Externe
Gustav Gressel, cercetător la Consiliul European pentru Relații Externe

SUA, la care se adaugă cele construite sub licență în Japonia. Producția de sisteme de rachetă SAMP/T este clasificată, însă unele estimări o plasează la în jur de 50 pe an, asta numai la MBDA Europe, un dezvoltator și producător european de rachete.

Acest lucru face ca obținerea de rachete Patriot să fie mai ușoară în comparație cu alte sisteme de apărare aeriană.

O baterie Patriot vine cu un radar, un centru de comandă și între 2-4 lansatoare.

Expertul de la ECFR afirmă că la momentul de față Europa dispune de prea puține astfel de sisteme pentru a proteja mai multe orașe ucrainene aflate sub ploaia rachetelor rusești. Iar echiparea Ucrainei cu alte sisteme de apărare aeriană, cum ar fi SAMP/T sau inclusiv IRIS-T – rachetă de interceptare aer-aer cu rază medie de acțiune – ar fi inutilă, întrucât acestea ar staționa degeaba în Ucraina, din cauza lipsei de muniție.

În ultimele luni și pe fondul lipsei de muniție a armatei ucrainene, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete. În același timp, potrivit unui raport SIPRI, cheltuielile militare ale Moscovei au crescut cu 24% față de 2022, ajungând la 109 miliarde de dolari și reprezentând aproximativ 16% din totalul cheltuielilor bugetare.

Ucraina se află pe locul 8 în lume în privința bugetului militar, de 64,8 miliarde de dolari, sau 58% din cheltuielile aparatului bugetar.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG