Linkuri accesibilitate

Ambasadorul României la Washington crede că românii ar putea intra în SUA fără vize începând cu decembrie 2025


Atât ambasadorul României la Washington, cât și ambasadorul american la București au transmis că doresc includerea României în programul Visa Waiver.
Atât ambasadorul României la Washington, cât și ambasadorul american la București au transmis că doresc includerea României în programul Visa Waiver.

Potrivit ambasadorului român în Statele Unite, Dan-Andrei Muraru, România ar putea adera curând la programul Visa Waiver. Acest lucru ar permite românilor, începând de la 1 decembrie 2025, să intre în SUA fără viză timp de cel mult 90 de zile. 

„Sigur că este un drum lung de parcurs, dar nu avem nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla. Eu cred că la 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi, românii vor putea merge în SUA fără vize”, a declarat Muraru la Digi24.

În luna august, într-un interviu one2one pentru Europa Liberă, ambasadorul Dan-Andrei Muraru spunea că planul României pentru a scăpa de vize include:

  • încheierea unor acorduri între autorități din România și SUA, care privesc schimbul de date în scopul prevenirii și combaterii terorismului și a infracționalității transfrontaliere;
  • campanie de informare pentru reducerea numărului celor respinși la solicitarea vizei;

„România are două culoare pe care trebuie să meargă în același timp pentru a reuși să îndeplinească aceste criterii în privința eliminării vizelor cu Statele Unite. Unu: un culoar sunt aceste acorduri tehnice care trebuie încheiate, iar al doilea culoar este scăderea ratei de refuz”, a rezumat ambasadorul situația.

La începutul anului, Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul care permite intrarea în SUA fără viză.

SUA încearcă să ajute România să respecte cerințele Visa Waiver
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Includerea României în programul Visa Waiver a fost propusă în Senatul american în martie, însă mai sunt numeroase condiții de îndeplinit până când România va putea participa la program.

Dincolo de detalii tehnice, cele mai multe fiind condiții pe care România le îndeplinește deja, trebuie ca numărul românilor respinși atunci când cer o viză SUA să scadă semnificativ.

Conform legilor americane, cetățenii unei țări pot beneficia de Programul Visa Waiver dacă rata de respingere a vizelor este sub 3%.

Aceasta a fost în 2020-2021, pentru România, de 17%.

Scutirea de viză ar însemna că mii de români nu vor mai aștepta săptămâni sau chiar luni pentru procesarea vizei, nu vor mai risca ca aceasta să fie respinsă, și nu vor mai plăti taxa de 185 de dolari.

România trebuie să intensifice și cooperarea strategică cu SUA pe domenii ce țin de trafic de persoane și criminalitate, precum și de schimbul de informații și standardele tehnice.

În prezent, singurele țări UE care nu fac parte din programul american Visa Waiver sunt România, Bulgaria și Cipru.

Românii au dobândit un regim similar pentru călătoriile fără viză către Canada la 1 decembrie 2017.

XS
SM
MD
LG