Linkuri accesibilitate

UE nu trebuie să impună vize americanilor de dragul românilor sau bulgarilor (ECJ)


Instanța judecătorească supremă din Uniunea Europeană a decis marți că blocul cu 27 de membri nu e obligat să impună vize de intrare americanilor ca să facă SUA să renunțe la vizele pentru români, bulgari și ciprioți.

Curtea Europeană de Justiție (ECJ) a stabilit că Comisia Europeană nu este datoare, în mod automat, să anuleze dreptul americanilor de a intra în UE fără viză, pentru a obliga SUA să trateze egal toți cetățenii europeni, dar este „la discreția ei politică” să decidă dacă vrea să facă asta.

Agenția France Presse notează că astfel ECJ a răspuns unui demers al Parlamentului European, făcut pentru a-i ajuta să scape de viza americană pe ultimii cetățeni UE care mai au nevoie de ea: din Bulgaria, Cipru și România.

Poziția oficială a UE este că toți cetățenii ei ar trebui să fie tratați egal în călătoriile în terțe țări. Ideea „reciprocității” în relațiile de viză cu SUA este vehiculată periodic de cei nemulțumiți că americanii încă cer vize unor cetățeni UE.

Americanii pot sta fără viză în cele 27 de țări din UE (inclusiv în Bulgaria, Cipru și România) timp de maximum 90 de zile.

România încearcă încă din anii 1990 să obțină scutirea de vize americane a cetățenilor ei, sau includerea în programul „visa waiver”, dar autoritățile SUA invocă în sprijinul menținerii vizei rata înaltă a respingerii cererilor de viză depuse de români.

XS
SM
MD
LG