Linkuri accesibilitate

Fukushima: gestionarea crizei prin improvizații


Centrala Fukushima
Centrala Fukushima

Din datele furnizate de firma Tepco se poate deduce că o parte din combustibilul nuclear a străpuns mantaua de protecţie a reactorului II.


Situaţia din centrala nucleară Fukushima, din Japonia, rămâne critică şi sunt puţine şanse ca experţii să găsească repede o soluţie. Centrala a fost parţial distrusă pe 11 martie de cutremurul de pământ şi valul ţunami care a urmat la scurt timp. De atunci, firma care operează centrala Tepco, improvizează. Iar situaţia se complică.

Veştile proaste, legate de centrala de la Fukushima, par să nu ia sfîrşit: în ultimele zile, angajaţii au descoperit acumulări masive de apă folosită la răcirea creioanelor nucleare, deci apa contaminată, pe fundul reactoarelor. Dar nu se ştie dacă scurgerile sunt din inima reactorului sau din ţevile sistemului de răcire. Pentru că este prea periculos ca cineva să încerce să se apropie de reactor iar camerele de control nu mai funcţionează decât parţial.

După care s-a descoperit o concentraţie mare de plutoniu în pământ, în jurul reactoarelor. O dovadă, probabilă, că cel puţin un reactor din cele 6 este atât de avariat încât combustibilul nuclear a străpuns mantaua de protecţie si se scurge în pământ. „Este evident că plutoniul vine dintr-unul din reactoare – a declarat Europei Libere Tim Abram, expert în fizică nucleară de la Universitatea Manchester, din Marea Britanie. Şi, continuă Tim Abram, confirmă ceea ce bănuiam cu toţii de mult, că în cel puţin un reactor, creioanele nucleare s-au supraîncălzit şi s-au topit, fie numai parţial”.

Nu se ştie însă cît de grav avariate sunt reactoarele pentru că TEPCO furnizează puţine date iar directorul firmei este acum în spital. Ceea ce îngreunează şi mai mult comunicarea.

Lars Gunsell, de la Autoritatea suedeză pentru securitate nucleară, estimează că cel puţin 10 la sută din creaioanele nucleare ale reactoarelor sunt topite. Poate şi mai mult. Dar Gunsell rămâne optimist şi nu crede că materiatul radioactiv a străpuns însă mantaua de protecţie.

Specialistul suedez este contrazis de Richard Lehy, de exemplu, fost şef al departamentului de securitatea nucleară la General Motors, firma care a instalat reactoarele de la Fukushima. Lehy declara recent cotidianului The Guardian că din datele de la reactorul doi se poate deduce că o parte din combustibilul nuclear a străpuns prin mantaua de protecţie si se scurge direct în pământ.

Este exact scenariul pe care încearcă să-l evite, din primul moment, experţii japonezi: de aceea au inundat reactoarele cu apă din mare, soluţie la care au renunţat după ce au observat ce periculoasă este sarea care se depune. Au recurs la tunuri cu apa, au aruncat apă din elicoptere. Iar acum, aduc apă în containere, puse la dispoziţie si de armata americană, pentru a răci reactoarele.

Numai că în largul coastelor japoneze, în dreptul centralei de la Fukushima, creşte constant nivelul radiaţiilor, Astăzi, nivelul a depăşit de 4.385 de ori nivelul permis. Şi iar nu se ştie pe unde se scurge, în mare, apa contaminată.

În acest moment, se vehiculează două soluţii, temporare: pe de o parte ca reactoarele să fie acoperite cu o manta specială, pentru a le izola. Pe de altă parte ca apa contaminată, care a răcit reactoarele, să fie repompată în barje speciale. Care să fie la rândul lor duse într-un depozit sigur.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG