Linkuri accesibilitate

Motive de scepticism pentru investitorii străini (Adevărul.md)


Ultima șansă a lui Voronin (Moldavskie Vedemosti).


Cotidianul „Adevărul” face astăzi un top al sperietorilor pentru investitorii străini în care plasează piaţa mică de desfacere, instabilitatea politică, infrastructura proastă, puterea slabă de cumpărare şi birocraţia. Investitorii mai sunt sceptici şi pentru că ştiu că R. Moldova este o ţară din care fug cetăţenii, mai scrie publicaţia. Mai aflăm că migraţia conturilor bancare ale întreprinderilor spre Victoriabank, despre care se spune că este controlată de vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova (Vlad Plahotniuc), continuă. Ziariştii de la „Adevărul” afirmă că şi „gigantul rus al gazelor (concernul Gazprom) şi-ar fi mutat conturile pe care le deţine în R. Moldova de la Banca de Economii la Victoriabank.

Moldavskie Vedomosti” afirmă că liderul comunist „Vladimir Voronin i-a propus liderului liberal-democrat Vlad Filat, care este în acelaşi timp şi prim-ministru, să împartă puterea în Moldova”. „Onest, egal, în baza principiului profesionalismului. Pentru Voronin o înţelegere cu Filat în privinţa partajării puterii înseamnă ultima şansă de a a ajune la guvernare. Tot setul de şmecherii şi complimente, altădată adresate Partidului Democrat, astăzi sunt readresate lui Vladimir Filat”, subliniază „Moldavskie Vedomosti”.

Moldova suverană” afirmă că legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2001 ar avea „un pronunţat carcater antisocial”. „Lichidăm şcoli în satele mici, eliberăm din funcţii angajaţi din sistemul bugetar...”, scrie „Moldova suverană”, citând-o pe deputatul comunist Galina Balmoş.

Cu referire la legea nediscriminării retrasă ieri de guvern din Parlament pentru redactări, acelaşi ziar scrie: „UE şantajează R. Moldova. Pe cine aţi votat, oameni buni?”.

Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” notează că „există o categorie de „şomeri”, constructori de înaltă calificare, care lucrează pe la „mafioţi” şi câştigă cel puţin trei mii de euro pe lună”. „Bineînţeles că nu plătesc impozite, ba mai mult - primesc lunar indemnizaţii de şomaj. Vine timpul însă şi aceştia pretind pensii de la stat, şi pensii mari, ca la „ministrul Buliga”. Cu ce drept? Se întreabă editorialistul. Trebuie odată şi odată să realizăm că, gata, colhozurile nu mai există!”, conchide Constantin Tănase.
XS
SM
MD
LG