Linkuri accesibilitate

În căutarea unor măsuri eficiente pentru controlul alimentelor în grădinițe


O comisie specială creată de Parlament după scandalul alimentelor de calitate proastă furnizate în grădinițe și școli caută soluții legislative pentru prevenirea unor asemenea situații. La o nouă ședință, care au avut loc astăzi, comisia a constatat că există prea multe instituții implicate, care nu-și coordonează acțiunile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

În căutarea unor măsuri eficiente de ameliorare a controlului alimentelor care ajung în școli și grădinițe, funcționari de la Centrul Național de Sănătate publică și de la Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor au ajuns la concluzia că e nevoie de intervenții în legislația care reglementează controalele și achizițiile publice. Ion Toma, directorul general adjunct al ANSA, una din instituțiile responsabile de calitatea produselor care ajung în rețelele de comerț și la consumatori, spune că propunerile instituției pe care o reprezintă țin exclusiv de prevenirea unor situații în care prin fraudă, produse de calitate îndoielnică ar ajunge în instituții de învățământ:

„Noi considerăm că sunt necesare intervenții anume în actele care reglementează modalitatea de achiziție, pentru a ridica responsabilitatea atât a operatorilor care livrează produse alimentare, cât și a celui care le primește și le procesează. ANSA este responsabilă de monitorizarea respectării legislației în domeniul alimentar, dar nu este responsabilă de însăși operațiunile.”

Deocamdată, membrii comisiei colectează propuneri de la autoritățile care au pârghii de control a calității alimentelor. O opinie acceptată de toți este nevoia unei verificări riguroase a agenților care livrează produse. Cu toate acestea, susține Ion Bahnarel, prim-vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică responsabilitate nu stă pe umerii inspectorului, dar a operatorului, a celor care câștigă licitațiile. Iar o măsură eficientă de responsabilizare sunt verificările în afara graficului oficial, crede Ion Bahnarel:

„În asta și-i sensul controlului, să fie inopinat. Când ai venit, vezi ce ai găsit și atunci agentul economic are permanent grijă, deci nu-i problema în noi sau în ei, cine va veni. E problema ca acest venit să nu fie programat atât de tare și de înainte. Sensul acestora nu este „a tăia capul” sau de a impune anumite măsuri, întâi de toate scopul este să-l învățăm pe agentul economic cum el să facă corect.”

Problema aprovizionării grădinițelor cu alimente alterate, depistată la sfârșitul anului trecut a provocat un șir de dezbateri publice. Nici o autoritate nu și-a asumat însă responsabilitatea, vina fiind trecută de cele mai dese ori exclusiv pe seama agenților economici și a angajaților din grădinițe. Contractele cu cei care au ajuns în vizorul autorităților au fost suspendate, dar problema nu este încă rezolvată, sunt de părere unii participanți la dezbateri. Unii cred bunăoară că prea multe instituții au funcții de control și în consecință unele atribuții și responsabilități sunt pasate de la o autoritate la alta. Iată de ce, Ion Bahnarel consideră că Centrul Național de Sănătate Publică ar trebui să preia o parte din atribuțiile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor:

„Noi nu avem mecanisme de a influența, dar cerințele sunt. Noi nu ne amestecăm la sănătatea plantelor, la sănătatea animalelor, noi ne amestecăm în circuitul alimentar, din momentul producerii și până el ajunge produsul finit care ajunge la consumator. La această etapă am vrea să ne implicăm.”

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ în domeniul alimentației copiilor ar urma să se întrunească și joi. Între timp, direcția sănătate a Municipiului Chișinău anunță că un grup de părinți cer o evaluare complexă a meniurilor din școlile primare, gimnazii și licee. Ceea ce sugerează că recentul scandal în aparență „monstruos”, după depistarea unei presupuse rețele de escroci specializați pe achiziții aranjate de alimente pentru instituții preșcolare, nu a fost de învățătură și spaima a trecut foarte repede.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG