Linkuri accesibilitate

Alimente expirate pentru copii: contracte suspendate, dar nereziliate


Meniul copiilor va continua să fie completat cu produse livrate de firmele cercetate pentru escrocherii.

Primăria Chișinău a anunțat marți suspendarea contractelor cu agenții economici, luați în vizorul autorităților după ce ar fi livrat către instituțiile de învățământ din capitală produse alterate. Totuși, unii funcționari recunosc, rezilierea contractelor este un proces anevoios, iar firmele, cel mai probabil, vor continua să livreze produse către școli și grădinițe până la expirarea contractelor. Totodată, Ministerul Educației pregătește un raport cu privire la asigurarea instituțiilor de învățământ din țară cu produse alimentare.

Reţinerea persoanelor ce figurează în dosarul licitațiilor trucate, urmare a cărora produse alterate au fost livrate în grădinițe și școli, pare să nu fi rezolvat deocamdată problema în sine. Chiar dacă autoritățile au pornit controale prin instituțiile de învățământ, meniul copiilor va continua să fie completat cu produse livrate, bine merci, de firmele cercetate pentru escrocherii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

Șeful Direcţiei Sănatate din cadrul Primăriei Chişinău, Mihai Moldovanu, explică de ce se întâmplă acest lucru și face primele concluzii după inițierea controalelor:

„Depistăm unele rezerve în ceea ce privește petrecerea unor licitații. Se are în vedere că unii și aceeaşi agenți economici câștigă aceste licitații, chiar dacă pe parcursul anului anterior nu se țineau de prevederile contractului și de mai multe ori livrau produse neconforme.”

Europa Liberă: La primărie s-a discutat rezilierea contractelor cu agenții economici vizați în anchetele autorităților.

Mihai Moldovanu: „Posibil că nu o să avem această capacitate, ca să facem acest lucru de a rezilia, pentru că există un contract încheiat pentru un an de zile, iar pentru a rezilia aceste contracte trebuie să trecem procedura de achiziții, care este de durată.”

Europa Liberă: Deci, înțelegem că agenții economici, implicați în dosar, continuă să distribuie produse la școli și grădinițe?

Mihai Moldovanu: „Activitatea lor nu este sistată, și ei distribuie în continuare produsele alimentare, însă deja există un control riguros din partea celor care recepționează produsele alimentare. O altă cale nu avem, de altfel ar trebui să blocăm alimentația în aceste instituții, dacă reziliem contractele în acest moment.”

După părerea lui Mihai Moldovanu, expuse riscului, nu sunt doar instituțiile de învățământ din capitală. Situația din regiuni, în opinia sa, ar putea fi chiar mai gravă. Presa a scris nu o dată despre produse necalitative care au ajuns la bucătăriile grădinițelor și școlilor din diverse regiuni. După scandalul din capitală, autoritățile, se pare, au pornit verificări suplimentare și în raioane, ne-au confirmat mai multe persoane de la instituțiile de învățământ, printre care și directoarea școlii primare din satul Rogojeni, raionul Șoldănești, Olga Railean:

„Ieri au fost la noi doamna inspector pe grădiniță, Aurelia Muștuc, și inspectoarea centrului metodic pentru școli primare, Diana Oprea. Au verificat certificatele de calitate, termenele de valabilitate a produselor etc. Astăzi au fost la noi de la protecția consumatorului din raionul Șoldănești, la fel au verificat termenele de valabilitate, condițiile de păstrare etc.”

Europa Liberă: Au fost controale inopinate sau anunțate?

Olga Railean: „Inopinate. Pe mine m-a anunțat o altă directoare, m-a întrebat dacă la noi nu au fost (n.r. inspectorii), i-am spus că nu, și în timp ce vorbeam la telefon, la mine ușa s-a deschis și a intrat doama inspectoare.”

Europa Liberă: Și care au fost rezultatele?

Olga Railean: „Nu știm, nu s-a făcut un act la fața locului aici.”

Produsele alterate ajunse în grădinițe sunt rezultatele inclusiv a unor licitații trucate, spun specialiștii. Președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că o soluție ar fi „un sistem electronic de achiziţii”, transparent, la care să aibă acces toate părțile interesate.

Chiar și așa, specialistul în achiziții publice din cadrul primăriei Cahul, Natalia Culev, crede că problema nu este doar în organizarea licitațiilor:

„Problemele există pe parcursul derulării contractelor, și aici ar trebui o monitorizare mai riguroasă, pentru că noi care stăm în birou, și facem partea de hârtie, ne este mai complicat să verificăm ce se furnizează la grădinițe.”

Ministerul Educației urmează să prezinte un raport joi, în Parlament, după ce în ultimele cinci zile au fost verificate mai multe instituții de învățământ. La solicitarea noastră, viceministra Educației Elena Cernei ne-a comunicat că, potrivit informațiilor preliminare, în magaziile unor școli, au fost găsite produse cu termenul de valabilitate expirat. Despre alte probleme, vor fi informați joi membrii Parlamentului.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG