Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Vizita președintelui Igor Dodon la Moscova este tema retrospectivei săptămânii alcătuită astăzi de Diana Răileanu.

Deplasarea preşedintelul moldovean în Federaţia Rusă a fost subiectul central al săptămânii, comentatorii analizând în detalii declaraţiile făcute de preşedintele Igor Dodon la Moscova.

Cea mai memorabilă s-a referit la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, despre care Igor Dodon a spus că nu ar fi adus beneficii Republicii Moldova. Constatarea a fost imediat respinsă de ministrul Economiei, Octavian Calmâc, care într-un interviu pentru postul nostru de radio s-a declarat dezamăgit de faptul că vizita preşedintelui la Moscova nu a adus după sine şi anularea restricţiilor comerciale ruseşti în privinţa Republicii Moldova. În opinia analistului politic Dionis Cenuşă dacă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu a fost valorificat la maxim până în prezent, este mai degrabă din vina guvernului de la Chişinău şi nicidecum a Uniunii Europene:

„Per ansamblu, Acordul de Asociere aduce mai multe beneficii pentru că deschide robinetul spre finanţările din partea Uniunii Europene şi asistenţa tehnică prin care pot fi reformate sectoare care au stagnat până acum, fie că e vorba de Serviciul vamal, fie că e vorba de Achiziţiile publice sau de sectorul siguranţei alimentare. Prin urmare, Acordul de Asociere vine, de fapt, să lecuiască mai multe sectoare a economiei şi nicidecum invers. Eu văd Acordul de Asociere şi componenta economică a acestuia, Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, ca o modalitate de a moderniza economia şi de a moderniza instituţiile statului. Bineînţeles că aşteptările sunt foarte mari din partea acestui document, dar aceste aşteptări depinde foarte mult de ce livrează autorităţile, guvernarea. Aici pot cu adevărat formulate critici, dar asta nu ţine de Acordul de Asociere ci de calitatea clasei politice de la Chişinău, a Guvernului şi, respectiv, a acelor actori care prin corupţie dăunează implementării Acordului.”

Europa Liberă: Dionis, preşedintele Igor Dodon urmează să întreprindă o vizită la Bruxelles, anticipaţi un discurs similar sau diferit de cel avut la Moscova?

„Eu cred că Moscova se aşteaptă ca preşedintele Republicii Moldova să aibă exact acelaşi mesaj pe care l-a transmis fiind la Moscova, dar eu cred că preşedintele va avea o retorică mai moderată. Probabil va vorbi nu despre denunţarea Acordului de Asociere dar despre revizuirea anumitor componente ale lui, cum a spus-o şi în campania electorală. Preşedintele Igor Dodon a rămas un politician care reprezintă opoziţia pro-rusă şi el îşi variază şi îşi dozează euroscepticismul în funcţie de locaţia geografică din care face declaraţia.”

O altă declaraţie memorabilă a preşedintelui Igor Dodon la Moscova se referă la datoria regiunii transnistrene faţă de concernul rus Gazprom, care în opinia şefului statului ar face parte din „datoria totală a Moldovei”. Preşedintele Igor Dodon şi-a atras critici pentru faptul că şi-ar fi persmis e inepţie economică. Jurnalistul Ion Preaşcă insistă că declaraţia şefului statului a fost una politică, prin urmare, trebuie tratată ca atare:

„Chiar fostul preşedinte Vladimir Voronin a declarat vreo opt-nouă ani în urmă că, da, datoria aceasta este a Republicii Moldova, însă la scurt timp a precizat că, de fapt, e a S.A. Moldova-Gaz, în sensul că nu este în documente a Republicii Moldova. Noi avem o istorie foarte lungă cu problema aceasta şi nu cred că degrabă va fi soluţionată. Igor Dodon a fost ministru al Economiei, Vicepremier şi s-a ocupat exact de aceste probleme, prin urmare, ştie foarte bine care este situaţia. Declaraţia nu a făcut-o din necunoaştere, e o declaraţie intenţionată care dăunează din punct de vedere politic Republicii Moldova. Juridic, dacă nu ai documente, vorbim doar despre o opinie personală.”

După Moscova, preşedintele Igor Dodon urmează să plece în prima parte a lunii fenruarie la Bruxelles şi Strasbourg, unde, potrivit purtătoarei de cuvânt a şefei politicii externe a UE, Frederica Mogherini, Maja Kocijancic, ar fi aşteptat „cu nerăbdare”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG