Linkuri accesibilitate

O inepţie incalificabilă?


Reacții la declarația lui Igor Dodon că banii datorați de Tiraspol Gazpromului fac parte din datoria totală a Moldovei.

Preşedintele Igor Dodon s-a ales cu noi critici după ce a declarat la Moscova că datoriile regiunii transnistrene faţă de concernul rus Gazprom fac parte din „datoria totală a Moldovei”. Agenţia de ştiri Infotag precizează că ar fi vorba de aproape 6 miliarde de dolari, sumă acumulată pe parcursul a ultimelor două decenii. Chiar dacă subiectul are un caracter mai degrabă economic este utilizat cu rea credinţă în interes politic, comentează experţii cu care a stat de vorbă Diana Răileanu:

O inepţie incalificabilă – astfel au definit mai mulţi specialişti moldoveni în energeie dorinţa lui Igor Dodon de a pune într-o căciulă datoria malului stâng la gazele naturale livrate de concernul rus Gazprom şi banii pe care îi datorează consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Asta pentru că, din punct de vedere juridic, este vorba de relaţia comercială dintre Gazprom, S.A. Moldova-Gaz şi Tiraspoltransgaz - ultima responsabilă de datoria regiunii transnistrene către Moldova-Gaz şi, respectiv, Gazprom.

Prin urmare, datoria de aproape 6 miliarde de dolari nu poate fi pusă pe umerii guvernului de la Chişinău, explică fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov. În schimb poate fi utilizată în interes politic, continuă expertul:

„Această declaraţie priveşte şi această declaraţie pică bine şi ajută doar Federaţia Rusă. Într-un eventual litigiu în privinţa acestei datorii, unde am încerca să scăpăm de aceste datorii ca fiind artifical create împotriva voinţei poporului, eu consider că partea rusă ar putea face trimitere la declaraţia nu pur şi simplu a unui funcţionar de stat, dar a şefului statului”.

O altă problemă în ceea ce priveşte acumularea datoriilor pentru malul stâng ţine de schema deloc transparentă de livrare a gazelor şi care a lăsat mereu loc pentru speculații, atât la Tiraspol, cât și la Chișinău. Bunăoară, politicieni moldoveni au fost acuzaţi în repetate rânduri de experţi independenţi că ar fi implicaţi în tranzacţii energetice dubioase cu Tiraspolul. În această schemă partea leului îi revine Gazpromului care deţine pachetul majoritar în cadrul Moldova-Gaz şi, respectiv, ar avea pârghiile necesare pentru a obliga Tiraspoltransgaz să-şi onoreze datoriile.

Dar ce s-a întâmplat cu banii acumulaţi de la consumatorii din stânga Nistrului, dar care nu au ajuns pe conturile Gazprom? Au fost direcţionaţi către un cont special din care s-au finanţat inclusiv cheltuieli ale regiunii, explică economistul de la Tiraspol, Serghei Melnicenko. Mai mult, în stânga Nistrului acest fond este considerat a fi un sprijin oferit regiunii de către Moscova:

„La început, Transnistria îşi onora datoriile pentru gazele pe care le primea, chiar dacă doar parţial. Cu timpul însă aceste plăţi au fost oprite. De ce? Pentru că bugetul regiunii nu avea destui bani ca să achite pensiile şi alocaţiile sociale. S-a luat decizia ca aceşti bani să fie scoşi de pe contul pe care erau acumulaţi banii pentru gaze. A fost adoptată şi o lege care permite autorităţilor să scoată bani de pe acest cont pentru susţinerea categoriilor de persoane social-vulnerabile. Această practică funcţionează de peste 15 ani şi, practic, poate fi considerată o susţinere indirectă a regiunii de către Federaţia Rusă. În nici un document acest lucru nu este specificat însă, în practică, aşa se întâmplă. Altfel spus, banii care sunt adunaţi de la consumatori se acumulează pe un cont special şi în cazul în unui deficit acut de bani sunt utilizaţi pentru achitarea salariilor şi pensiilor.”

Între timp, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunţat că anumite categorii vulnerabile din stânga Nistrului vor beneficia lunar de câte o mie de metri cubi de gaze naturale pentru încălzirea locuinţelor. Această decizie reprezintă onorarea unei promisiuni făcute de Krasnoselski în recenta campania electorală.

Există o soluţie viabilă în subiectul datoriilor la gaze? Puţin probabil, sunt de părere experţii cu care am stat de vorbă, insistând că orice declaraţie politică în acest sens, fără susţinere economică, ar însemna să te joci cu focul în preajma unui butoi cu pulbere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG