Linkuri accesibilitate

Între combaterea SIDEI și cea a deficitului bugetar


Trei interviuri: cu Roman Sandu (Centrul „Un viitor sănătos”), expertul economic Serghei Melnicenko și diplomatul ​​Kálmán Mizsei.

Din sumarul ediţiei: Luna combaterii SIDA are loc în această perioadă în Transnistria – opinii ale experților și locuitorilor regiunii transnistrene. Banca centrală de la Tiraspol anunță că măsurile pe care le-a întreprins au dus la o ușoară îmbunătățire pe piața valutară și la o diminuare a cotei pieței negre. Bugetul regiunii transnistrene pentru 2017, adoptat în prima lectură cu un deficit de 36%, este în așteptarea rezultatelor alegerilor pentru liderul regiunii – un interviu cu expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko. Și un interviu cu fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kálmán Mizsei, pe marginea evoluțiilor politice legate de regiunea transnistreană.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Cu începere de la 1 decembrie în toate instituțiile medicale din Transnistria au fost instalate panouri informative cu informații privind serviciile medicale care sunt oferite gratuit și cele contra-cost. Acest lucru s-a făcut după ce în presă a început să se discute foarte mult despre faptul că practic toate serviciile medicale în Transnistria sunt oferite contra plată, chiar dacă oficial legislația prevede că acestea sunt gratuite și garantate. Responsabilii din cadrul Departamentului de sănătate de la Tiraspol spun însă că procentul serviciilor oferite contra plată este de doar 10-20% și că instituțiile medicale sunt nevoite să apeleze la această metodă pentru a putea menține funcționalitatea echipamentelor, a cumpăra consumabile și reactive pentru analize.

Un protocol privind cooperarea economica între Republica Moldova și Rusia a fost semnat marți la Moscova, dar documentul nu cuprinde și anularea embargoului la produsele vinicole, vegetale și animale provenite din Republica Moldova, o decizie la acest capitol urmând să fie luată în cadrul întâlnirii dintre președintele ales Igor Dodon și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie presa de la Chişinău. Protocolul a fost semnat de vicepremierii Republicii Moldova și Federației Ruse, Octavian Calmîc și Dmitri Rogozin, şi include și un plan de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre cele două state pentru anul viitor. Dmitri Rogozin este citat și cu declaraţia că Igor Dodon este așteptat la Moscova în cadrul unei vizite oficiale la sfârșitul acestui an.

La începutul săptămânii trecute Igor Dodon s-a aflat într-o vizită privată la Moscova. Acesta a ţinut să precizeze pe pagina sa de Facebook că este plecat „în vizită privată împreună cu soţia”, anunţând totodată că vizita oficială în capitala Federaţiei Ruse o va efectua după învestire.

Tot la începutul săptămânii trecute, în perioada 27-30 noiembrie, premierul Pavel Filip a efectuat o vizită la Bruxelles, având pe agendă întâlniri cu cei mai înalți oficiali ai UE. Pavel Filip și liderii UE au reafirmat dorința de a dezvolta cooperarea bilaterală, în ciuda victoriei în alegerile prezidențiale de pe 13 noiembrie a politicianului cu vederi pro-ruse Igor Dodon. După întâlnirea cu comisarul pentru moneda unică și dialog social Valdis Dombrovskis, Filip a spus că UE a oferit Moldovei asistență de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane în calitate de „grant”.

Uniunea Europeană și-a repetat disponibilitatea de a contribui financiar la prelungirea către Chișinău a gazoductului Iași-Ungheni. Potrivit MOLDPRES, promisiunea a fost făcută de comisarul european pentru energie Maroš Šefčovič la Bruxelles, la o întâlnire cu premierul moldovean Pavel Filip. Liderul moldovean i-a prezentat comisarului european și ultimele date privind proiectul de conectare a Moldovei la rețeaua de electricitate românească Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău, convenit în august 2015.

Tot la Bruxelles, premierul moldovean Pavel Filip şi Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltemberg, au semnat acordul care trenează de multă vreme pentru deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chişinău. Anunțul a fost făcut marți de ministrul apărării, Anatol Șalaru, care a spus că este un acord „istoric” și „o dovadă a creşterii importanţei strategice şi geostrategice a Republicii Moldova”.

Ca reacție la deschiderea biroului de legătură NATO, președintele ales al Moldovei, Igor Dodon, a afirmat că va face tot ce îi stă în puteri pentru a păstra neutralitatea Republicii Moldova și pentru a nu permite prezența armatelor străine pe teritoriul acestei țări.

Rusia și-a reafirmat poziția față de efortul de rezolvare a conflictului transnistrean, spunând că regiunea din stânga Nistrului trebuie să capete un statut special într-o Moldova unitară, suverană și neutră. Așa se arată în noua Concepție de Politică Externă rusească, aprobată prin decret de președintele Vladimir Putin și publicată joi la Moscova. În document se mai spune că pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie păstrat actualul format de negocieri. Noua Concepție de Politică Externă rusă condamnă printre altele continuarea extinderii NATO și „apropierea infrastructurii militare NATO de granițele Rusiei”.

Numărul rușilor care doresc relații mai bune dintre Rusia și Occident a crescut semnificativ de la mijlocul anului 2015 încoace. Potrivit unui sondaj de opinie dat publicității marți de agenția de sondaje independentă Levada de la Moscova, 71 la sută dintre ruși doresc relații economice, politice și culturale mai largi și mai apropiate cu Occidentul. Acest procent era în 2015 de 50%.

***

Începând cu 1 decembrie în toate instituțiile medicale din Transnistria au fost instalate panouri informative cu informații privind serviciile medicale care sunt oferite gratuit și cele contra-cost. Acest lucru s-a făcut la indicația șefului executivului transnistrean, Pavel Prokudin, după ce în presă a început să se discute foarte mult despre faptul că practic toate serviciile medicale în Transnistria sunt oferite contra plată, chiar dacă oficial legislația prevede că acestea sunt gratuite și garantate. Responsabilii din cadrul Departamentului de sănătate de la Tiraspol spun însă că procentul serviciilor oferite contra plată este de doar 10-20% și că instituțiile medicale sunt nevoite să apeleze la această metodă pentru a putea menține funcționalitatea echipamentelor, a cumpăra consumabile și reactive pentru analize.

Anterior, aceștia declarau că domeniul sănătății este finanțat doar în proporție de 12%, iar banii care sunt totuși virați către sistem sunt folosiți în cea mai mare parte pentru salariile angajaților. „Fără banii care vin din serviciile oferite contra plată nu am putea menține viabilitatea sistemului medical”, a declarat adjunctul interimar al Departamentului de sănătate de la Tiraspol, Alexandr Goncear. Funcționarii de la Tiraspol insistă însă asupra faptului că toate serviciile de urgență sunt oferite în continuare gratuit.

***

În Transnistria a început, pe 22 noiembrie, luna consacrată combaterii SIDA și profilaxiei infecției HIV. Astăzi problema extinderii bolii a căpătat nu doar un caracter medical, ci și unul social. Declarații în acest sens a făcut adjunctul interimar responsabil de domeniul sănătății din Transnistria, Alexandr Goncear, care consideră că pentru soluționarea acestei probleme e nevoie de o abordare complexă cu participarea instituțiilor publice, a medicinii, a bolnavului însuși și a societății în general.

Centrul transnistrean pentru combaterea SIDA și a infecției HIV a comunicat că cei mai mulți bolnavi sunt în categoria de vârstă între 20 și 40 de ani. În cadrul lunii de combatere a bolii se vor face testări anonime gratuite cu deplasare în teritoriu, iar specialiștii vor vizita regiunile cele mai afectate de această boală – orașele Tiraspol și Râbnița, precum și raionul Slobozia.

Potrivit Nataliei Palamari, una din pacientele care a trecut cursul de tratament și reabilitare, problema principală pentru persoanele infectate cu HIV este neacceptarea lor de către societate. Acestora li se refuză angajarea și chiar unele cadre medicale refuză să ofere servicii unor astfel de bolnavi.

***

Luna combaterii SIDA și a infecției HIV începută în Transnistria, a unit eforturile instituțiilor medicale și organizațiilor neguvernamentale. Corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, a discutat cu Roman Sandu, conducătorul centrului informațional „Un viitor sănătos” despre felul în care s-a schimbat portretul social al unui bolnav de SIDA, despre felul în care societatea din Transnistria reacționează la această problemă și care e situația pe moment privind statistica îmbolnăvirii.

Europa Liberă: Roman, care este dinamica îmbolnăvirilor cu SIDA în Transnistria?

Roman Sandu: „Astăzi se poate spune că pe toată perioada de monitorizare am identificat 3700 de persoane. Pe parcursul ultimilor cinci ani identificăm anual câte 240-250 de persoane. Pe de o parte, cifra este stabilă, dar pe de altă parte, vedem că procentul transmiterii virusului pe cale sexuală este în permanentă creștere și deja a ajuns la 90%. În plus, este în creștere procentul persoanelor la care boala este depistată în faza finală. Asta vorbește despre faptul că oamenii s-au infectat destul de demult și acum apar manifestările clinice ale bolii, ceea ce îi face să se adreseze la instituțiile medicale.”

Europa Liberă: Ați putea să descrieți portretul statistic al bolnavului?

Roman Sandu: „Tot ce este legat de infecția HIV se reduce la formula: fiecare pentru sine, adică fiecare trebuie să aibă grijă de sănătatea sa. Astăzi portretul mediu statistic al unui bolnav de HIV/SIDA arată așa: o persoană de 25-35 de ani, într-o căsătorie civilă sau neoficială, care are venituri stabile sau temporare. În ultimul timp au început să crească cazurile de depistare a bolii la persoanele de peste 45 de ani. Asta vorbește despre faptul că viața sexuală nu a fost anulată de nimeni, iar boala nu cunoaște limite de vârstă.”

Europa Liberă: Cum reacționează societatea la oamenii bolnavi, există fenomenul neacceptării acestora?

Roman Sandu: „În ceea ce privește acceptarea sau neacceptarea – în ultimii cinci ani situația se schimbă. Campaniile de informare ample pe care le organizăm aduc roade. Oamenii au început să fie mai toleranți și au o atitudine mai calmă față de semenii lor infectați cu HIV. Pe lângă informarea populației prin intermediul televiziunilor, un factor important a devenit ridicarea standardelor serviciilor medicale oferite celor infectați cu HIV și bolnavilor de SIDA. Vreau să subliniez că toate chestiunile legate de neacceptare se bazează pe o banală necunoaștere a oamenilor. Frica este generată de necunoaștere. Având în vedere că în Transnistria este un procent destul de mare de oameni cu studii superioare, pentru mine e un mister cum oameni destul de instruiți nu pot evalua gradul și circumstanțele riscului prezent atunci când contactează cu persoanele HIV-pozitive.”

Europa Liberă: O discuție purtată la Tiraspol de corespondenta noastră Karina Maximova cu Roman Sandu, conducătorul centrului informațional „Un viitor sănătos”.

***

Pentru a afla dacă într-adevăr locuitorii regiunii transnistrene preferă să evite persoanele infectate cu HIV, corespondenții noștri au ieșit pe străzile unor orașe din stânga Nistrului și i-au întrebat pe trecători ce cred ei - dacă într-adevăr bolnavii de SIDA și purtătorii infecției HIV prezintă pericol pentru societate?

Ну, сколько слышала – нет. Просто такое сознание у людей, что СПИД это что-то страшное, это смертельно. А в принципе – не входить с ним в контакт, я считаю, и все.

Мы будем знать, что в каких-то ситуациях - да, контактировать нельзя с ним, в плане,чтоб кровь или что-то такое. Но если человек признался в этом, рассказал – это же болезньобычная как бы, и ничего в этом зазорного нет.

Наверное, нет, если они уже обратились к врачам. А если нет – вот тогда страшно. Тогда иди знай, покушали из одной тарелки – это опасно, я считаю.

У меня нет знакомых с такой проблемой, слава Богу.

Я думаю, нет. Если он под наблюдением, то, мне кажется, его лечат и он нормальный. А так конечно, угроза есть. Как – какая? Заражения СПИДом. В быту не знаю. Но знаю, что можно.

Если в поликлинике и через кровь бывает, все бывает.

Нет, ну естественно, что есть какая-то опасность. ВИЧ, я знаю, что оно, конечно, тоже заразное, но это как-то не так. Я вижу, что там дети, живут нормально вместе с родителями, хотя, бывает, дети незаразные, а родители вот так получилось, что… А так все нормально. Ну, естественно, СПИД это самое страшное, что есть на свете.

Если не будут вступать все подряд в половую связь, то нет. Девушке, прежде чем, нужно хорошенько подумать. Ну, конечно, никто не скажет, что он ВИЧ-инфицированный,правильно? Нужно пользоваться предохранительными средствами, вот и все.

Voci ale locuitorilor regiunii transnistrene, culese de corespondenții noștri la Tiraspol și Bender.

***

Banca centrală de la Tiraspol anunță printr-un comunicat că măsurile pe care le-a întreprins pentru stabilizarea pieței valutare din regiunea transnistreană, intrată într-o criză profundă încă din primăvară, au început să dea unele rezultate.

Încă din luna martie valuta a dispărut din casele de schimb valutar, dar și de la licitațiile în cadrul cărora agenții economici cumpărau valută pentru achiziția de mărfuri sau materie primă din străinătate. Acest lucru, pe lângă aprofundarea crizei economice, a dus și la înflorirea pieței negre unde valuta putea fi cumpărată în cantități suficiente, dar la un curs care îl depășea cu mult, uneori până la 30-40%, pe cel oficial.

În aceste condiții, în luna august, Banca centrală de la Tiraspol a convocat șefii de bănci comerciale și de schimburi valutare și le-a sugerat să ridice cursul de schimb de la cel oficial – de 11,3 ruble pentru un dolar, la 14-14,5 ruble, instituind astfel un curs comercial. Măsura a fost dur criticată în special de deputații din Sovietul suprem, care au refuzat să permită o depreciere a rublei transnistrene cu 30%, cerută de Banca centrală. Deputații au spus că această măsură va afecta foarte mult nivelul de viață al populației.

În comunicatul emis săptămâna trecută, Banca centrală de la Tiraspol spune că ridicarea cursului de schimb valutar la 14-14,5 ruble pentru un dolar a readus o parte din operațiunile valutare în câmpul legal, iar populația a început să schimbe tot mai mult valuta la bănci, renunțând la piața neagră. În cel de al treilea semestru al anului volumele de operațiuni valutare legale pe piața banilor lichizi au crescut, în comparație cu semestrul doi, cu aproape 29%. Banca susține că această majorare de schimb valutar nu a adus și la o creștere proporțională a prețurilor. Cu toate acestea, e devreme să se spună că criza de pe piața valutară a fost depășită, atâta timp cât cererea de valută este în continuare mult mai mare decât oferta.

Printre alte măsuri de stabilizare a pieței valutare, banca centrală de la Tiraspol a stabilit o marjă de profitabilitate maximă la schimbarea valutelor de 5% pentru dolar și de 10% la rubla rusească, leul moldovenesc și hrivna ucraineană, iar transferurile care veneau în regiune nu mai sunt eliberate cetățenilor în valuta în care au fost trimise, ci în ruble transnistrene. Banca centrală prezintă ca pe un avantaj faptul că transferurile sunt achitate în baza cursului comercial și nu cel oficial.

***

Sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat într-o primă lectură proiectul de buget pentru anul 2017 și a decis să nu-l examineze în lectura a doua până în momentul în care „nu va fi mărită transparența financiară”. Președintele comitetului parlamentar pentru politică economică, Alexandr Martînov, a motivat această decizie printr-o „insuficientă transparență a finanțelor publice”, ceea ce, împreună cu un deficit bugetar considerabil, complică lucrul asupra bugetului pentru 2017.

Andrei Safonov
Andrei Safonov

Deputatul Andrei Safonov a propus ca bugetul să nu fie adoptat până după alegeri, pentru a putea fi perfecționat, așa cum s-a exprimat el, „împreună cu un alt președinte, cu un alt guvern”. Bugetul are un deficit de 36%, care urmează să fie acoperit fie din contul asistenței financiare a Federaţiei Ruse, fie din contul unor credite pentru acoperirea diferențelor de casă.

Responsabilul de dezvoltarea economică din executivul de la Tiraspol, Dmitri Boltrușko, nu a fost de acord cu această abordare, amintindu-le deputaților că au acces la toate informațiile, inclusiv la cele cu parafa „Secret” și a spus că este neconstructiv ca adoptarea bugetului să fie pusă în legătură cu chestiuni politice.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului consolidat sunt de 2 miliarde 377 milioane ruble transnistrene (în jur de 210 milioane dolari, la un curs de 11,3 ruble pentru un dolar), iar cheltuielile – de 4 miliarde 740 milioane ruble (419 milioane dolari),cu un deficit de 1miliard 472 milioane ruble (130 milioane dolari), sau de 36 la sută.

Proiectul prevede că deficitul bugetului consolidat la capitolele sociale care nu va avea surse de acoperire se va ridica la 644 milioane ruble (57 milioane dolari). Acesta ar urma să fie acoperit fie din contul asistenței financiare a Federaţiei Ruse, fie din contul unor credite pentru acoperirea diferențelor de casă.

L-am rugat pe expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, să ne spună ce noutăți sunt în acest document, care sunt diferențele față de bugetul pe acest an și dacă există vreo perspectivă ca situația să se îmbunătățească, având în vedere că în fiecare an bugetul în regiunea transnistreană este adoptat cu un deficit mare, chiar se poate spune imens.

Serghei Melnicenko: „Bugetul este documentul financiar principal al anului și de el vor depinde și angajamentele sociale pe care și le va asuma regiunea față de locuitorii săi. Este limpede că bugetul este numai o oglindă a situației economiei. Dezvoltarea economică în Transnistria lasă mult de dorit acum, respectiv asta se răsfrânge și asupra acumulărilor în buget. Spre exemplu, dacă vorbim despre executarea bugetului pentru anul acesta, trebuie să spunem că, într-adevăr, pensiile se plătesc la timp, în volum deplin, același lucru se poate spune și despre salariile angajaților bugetari. Dar, iarăși, ar fi de văzut cu ce preț se realizează asta.

Ministerul finanțelor împrumută permanent bani, pentru așa numitele deficite de casă, de la banca de economii transnistreană, care este de stat – Sberegatelnîi Bank. Prognozele spun că până la finele anului vor mai trebui împrumutate 85 de milioane (de ruble transnistrene) pentru achitarea deplină și la timp a salariilor bugetarilor, ceea ce va crește datoria față de instituția creditară până la 500 de milioane de ruble transnistrene. Evident, aceste sume vor trebui prevăzute în bugetul anului viitor. La fel, vor trebui întorși și banii împrumutați de la firma Sheriff – circa 300 de milioane pentru salarii și 65 de milioane pentru adaosul la pensii – acest acord de împrumut a fost extins, potrivit firmei Sheriff, până la 1 iulie 2017, dar suma respectivă nu figurează în proiectul de buget.

Discuțiile asupra proiectului n-au început de săptămâna trecută, ci din momentul în care, practic, el a fost înaintat în Sovietul suprem. Proiectul bugetului pentru anul viitor nu conține nimic nou și nici nu este unul liniștitor. El nu conține nici noutăți fiscale, dar asta-i o discuție separată despre reforma fiscală.”

Europa Liberă: Cum stau lucrurile în privința deficitului bugetar? Chiar dacă acesta e mai mic față de anul trecut, suma este totuși destul de mare. Ce soluții vede administrația pentru stingerea acestui deficit?

Serghei Melnicenko: „Ce ar fi de remarcat este că, la fel ca și anul trecut, există un deficit acut la cheltuielile sociale. Însă, dacă anul trecut această sumă era de 1 miliard 100 de milioane de ruble, anul acesta e de numai 644 de milioane de ruble. Dar aici trebuie să ținem cont și de cele 300 de milioane pe care executivul trebuie să le întoarcă firmei Sheriff, și de cele 500 de milioane – cât va constitui până la finele anului datoria administrației față de Sberegatelnîi Bank. Este limpede că un asemenea buget nu poate să încânte nici executivul, nici legislativul.

Pe de altă parte, există o inițiativă legislativă a deputatului și fostului spicher al Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, pentru modificarea constituției astfel încât executivul să nu poată prezenta un proiect de buget deficitar la cheltuieli sociale. Cred că această inițiativă va fi votată. La fel se propune ca Sovietul suprem să nu poată adopta bugetul cu deficit la capitole sociale. În teorie sună bine, dar cum se va aplica așa ceva în practică rămâne de văzut – e puțin probabil în 2017, pentru că proiectul deja există și se află în discuție.”

Europa Liberă: Cum credeți, ce fel de discuții vor fi pe marginea acestui buget?

Serghei Melnicenko: „Care sunt prognozele? Cel mai probabil, deputații vor sprijini propunerile comitetului de profil și vor accepta proiectul în prima lectură. După care vor începe dezbaterile propriu zise. E limpede că își va pune amprenta și campania electorală, iar întrebarea de bază va fi identificarea surselor de acoperire a deficitului bugetar. Există o scrisoare a executivului către autoritățile ruse cu rugămintea de a oferi un sprijin în legătură cu deficitul acut pentru anul viitor. Cum vor reacționa autoritățile ruse, este greu de spus pentru că și Rusia are dificultăți cu bugetul, iar sancțiunile nimeni nu le-a anulat. Totuși, Rusia continuă să sprijine pensionarii din Transnistria și construcția de obiecte sociale în cadrul programului „Integrarea eurasiatică”. Greu de spus ce va urma, rămâne de văzut.”

Europa Liberă: Cum vedeți perspectivele realizării bugetului pentru 2017?

Serghei Melnicenko: „Nu cred că regiunea transnistreană ar putea ajunge într-o asemenea situație în care să nu-și poată onora angajamentele de plată a pensiilor și salariilor, pentru că proiectul de buget al asigurărilor sociale a fost elaborat fără deficit. Dar sursa indicată pentru acoperirea deficitului este așa numitul cont de achitare a consumului pentru gaze naturale. În Transnistria există o lege specială pentru folosirea banilor de pe acest cont, pe care se acumulează plățile pentru gaze naturale achitate de consumatorii casnici și industriali, bani ce nu sunt transferați la furnizorul de gaze naturale, ci sunt utilizați la achitarea plăților sociale obligatorii ale bugetului, de aceea, în popor i se mai spune fondul social. În ce privește achitarea salariilor bugetarilor și alte cheltuieli sociale protejate, dificultăți vor fi, dar nu cred că situația se va agrava, mai ales că ultimele date statistice indică o anumită echilibrare a volumelor de producție cu cele comercializate și între exportul și importul de mărfuri. Există anumite tendințe pozitive, dar este greu de prognozat cum acestea vor evolua mai departe”

Europa Liberă: Cum a influențat lupta electorală de anul acesta din Transnistria prevederile bugetului pentru 2017 și executarea bugetului pe acest an? Chiar dacă problema nu este una economică, înțelegem cu toții că aceasta își pune o anumită amprentă inclusiv asupra proceselor economice?

Serghei Melnicenko: „Înțelegem foarte bine că în această perioadă se fac multe promisiuni, aceasta este logica luptei electorale și a oricărei campanii electorale. Se fac promisiuni, în speranța de a obține numărul necesar de voturi. Este limpede că una din principalele promisiuni ține de bunăstare și ridicarea nivelului de trai al populației. Iar electoratul, bineînțeles, va saluta diversele propuneri, inclusiv cele de ordin legislativ, ce urmăresc creșterea bunăstării și a nivelului de trai. Altceva este că logica și bunul simț ne spun că nu toate aceste promisiuni pot fi îndeplinite și că fiecare asemenea promisiune își are prețul său.

De exemplu, inițiativa legislativă a actualului președinte pentru ca pensionarii care continuă să lucreze să nu mai achite 3% în fondul de asigurări sociale este una destul de logică, dar în acest caz pierderile fondului vor fi de 47 de milioane de ruble. Din ce surse se va compensa? Posibil din același cont de achitare a gazelor, dar acumulările în acest cont depind la rândul lor de dezvoltarea economiei și de consumul gazelor de către persoanele fizice și juridice. Însă nu există garanții pentru majorarea volumelor de producție și de consum a gazelor naturale sau a energiei electrice care tot este produsă pe baza gazelor naturale.

Deci, nu există garanții. Numai îmbunătățirea anumitor indici economici, a unor indici macroeconomici, stabilizarea situației creditare și financiare, rezolvarea crizei valutare ar putea cumva contribui la realizarea practică a promisiunilor pe care candidații le fac pentru obținerea votului electoratului.”

Europa Liberă: Expertul economic Serghei Melnicenko, despre proiectul bugetului regiunii transnistrene pentru anul 2017, care se află în examinarea Sovietului suprem.

***

Încă din campania electorală prezidențială în Republica Moldova a început să se discute tot mai mult despre o posibilă accelerare a reglementării conflictului transnistrean, vorbindu-se tot mai insistent despre un posibil scenariu de federalizare care ar putea fi promovat însă sub o altă denumire, pentru a nu irita opinia publică printr-o terminologie care s-ar asocia prea mult cu celebrul Memorandum Kozak din 2003.

Fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, ambasadorul Kálmán Mizsei consideră că după 25 de ani de activitate economică ineficientă şi de autoizolare, Transnistria ar avea nevoie acum de reunificare mai mult decât Moldova. Doar că procesul de reintegrare a celor doua maluri ale râului Nistru va fi de durată, declară diplomatul într-un interviu realizat de colega mea Valentina Ursu.

Europa Liberă: Se discută mult despre federalizare. A fi Moldova un stat federalizat? Sau a nu fi?

Kálmán Mizsei
Kálmán Mizsei

Kálmán Mizsei: „Pot repeta cele spuse atunci când eram reprezentantul special al Uniunii Europene: dacă ne gândim la federalizare urmând modelul rusesc, gen memorandumul Kozak, federalizarea nu are niciun rost. Am discutat acest subiect și cu domnul Dodon. Modelul de reglementare pe care îl văd eu este să se facă descentralizarea administrativă în regiunea transnistreană. Ei au trăit 25 de ani cu propriile organe ale puterii.

Părerea mea, dar cred că și a domnului Dodon este că autoritățile centrale nu pot fi paralizate cu unele reglementări incluse în memorandumul Kozak: dreptul la veto, parlament bicameral, Transnistria și Găgăuzia, precum și malul drept al Moldovei să fie subiecți cu drepturi egale, lucruri inacceptabile pentru majoritatea populației din Republica Moldova. E important, atunci când se va ajunge la reglementarea diferendului transnistrean, acest lucru să fie făcut corect, astfel încât statul să devină mai puternic, nu mai slab. Însă există o a doua problemă și trebuie să o recunoaștem: acum organele de stat în Republica Moldova sunt foarte slabe, după toate crizele politice care s-au produs. Și dacă în situația dată se va ajunge la reglementarea diferendului transnistrean, aceasta nu va fi o soluție bună pentru nimeni.

Desigur, situația din Transnistria e și mai proastă. De aceea e important să se facă reforme puternice și aici, și acolo, susținute de Uniunea Europeană, pentru că în spațiul rusesc în acest sens nu există nicio poziție constructivă. Dacă e vorba despre reforme, se poate miza doar pe suportul Uniunii Europene. Lucrurile sunt interdependente. Și dacă reunești un stat slab cu una dintre regiunile acestuia, cum să fie statul puternic? Acest lucru trebuie luat în calcul.”

Europa Liberă: Cui i-ar fi acum mai convenabil să soluționeze această problemă? Domnului Dodon, care a ajuns în fruntea Republicii Moldova și a spus că, de fapt, nu contează cum se va numi, federalizare sau altfel, contează să fie soluționată problema transnistreană? Sau poate Federației Ruse îi este convenabil, ținând cont de relațiile rele pe care le are cu Ucraina și imaginea nu tocmai bună în general în regiune și în lume? Domnul Socor, la microfonul Europei Libere, a zis că Federația Rusă va insista pe un statut special pe care Moldova trebuie să îl acorde Transnistriei.

Kálmán Mizsei: „Am vorbit despre aceasta cu prietenul meu, domnul Socor: diferența este simbolică între cuvântul „federalizare” și sintagma „statut special”. Deosebirea e că „federalizarea” se asociază cu memorandumul Kozak și cu noțiunea de stat inclusă în acel document, iar „statut special” e ceva nedefinit încă. Însă, după părerea mea, statutul special poate să prevadă o descentralizare foarte largă pentru regiune, dar cu un singur centru de putere în stat. Aceasta ar fi soluția cea mai bună. Sigur, rușii vor face tot posibilul pentru a se obține un statut special. Dar, dacă conținutul acestui statut va fi de o manieră care nu va permite organelor centrale să funcționeze în mod normal, aceasta va cauza probleme.

Însă, după cum am spus, reglementarea diferendului depinde de implementarea reformelor în stat. Pentru că tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova în ultimii ani a slăbit statul. Aș vrea să menționez că în prezent respectarea drepturilor omului în țară e mai proastă decât tot ce am văzut eu până acum. Mulți oameni au ajuns în detenție din motive politice. Aici apare întrebarea de ce doar unii au ajuns la închisoare? Astfel, avem de a face cu un fenomen inexistent înainte – încălcarea drepturilor omului din motive politice. Mai sunt, sigur, și consecințele crizei bancare.”

Europa Liberă: Fosta armată a 14-a a Rusiei nu a fost evacuată din stânga Nistrului. Este în favoarea Republicii Moldov să soluționeze criza transnistreană, staționând armata rusă pe teritoriul țării?

Kálmán Mizsei: „În situația creată, după 25 de ani de la declanșarea conflictului militar, prezența acestei armate pe teritoriul Republicii Moldova nu este justificată.”

Europa Liberă: Dar de ce Rusia nu își retrage armata?

Kálmán Mizsei: „Pentru că folosește armata ca un factor de presiune asupra partenerilor. Totodată, prezența acesteia nu este compatibilă cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. De aceea, dacă se va negocia statutul Transnistriei, și această problemă trebuie soluționată, iar contingentul așa-numit de pacificatori trebuie înlocuit cu unul civil, de polițiști, cu un contingent internațional, indiscutabil, nu rusesc.

Întrucât prietenii noștri ruși au cauzat o problemă imensă în Ucraina, foarte multe lucruri depind de partenerii cu putere, de negocierile din culise, probabil, cu Rusia pentru reglementarea diferitelor crize pe care le-au declanșat rușii aici, în regiune. Și președintele SUA poate influența lucrurile. Situația creată acum este foarte incertă, trebuie să recunoaștem sincer acest lucru. Și e greu să te gândești la problema transnistreană izolată de contextul din regiune.”

A fost, în încheiere, un interviu cu Kalman Mizsei, fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova, consemnat de Valentina Ursu.

XS
SM
MD
LG