Linkuri accesibilitate

Vocile moldovenilor: alegerile prezidențiale văzute de la Frankfurt, Germania


Moldovenii la coadă în fața Consulatului general de la Frankfurt
Moldovenii la coadă în fața Consulatului general de la Frankfurt

Mii de moldoveni, unii veniți de la 500 de km, au votat astăzi la Frankfurt pentru o Moldovă orientată spre Europa și Maia Sandu ca președinte.

Cu copii în brațe și în cărucioare, cu steagul Moldovei și semne ale victoriei, mii de moldoveni stăteau la orele după-amiezii la o coadă de 2-300 de metri, așteptînd să voteze la Consulatul general al Republicii Moldova de la Frankfurt. În proporție masivă, dacă nu în totalitate spunînd că votează pentru o Moldovă europeană sub președinția Maiei Sandu, după cum puteți auzi în relatarea de la fața locului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:31 0:00
Link direct

În fața Consulatului general al Republicii Moldova domnea astăzi, după orele prînzului, o atmosferă febrilă, cu mii de moldoveni, așezați în rînd cîte cinci-șase, pe o distanță de circa 300 de metri, cu copii în brațe și în cărucioare, cu steaguri și, mai toți cu zîmbetul pe față și gata să facă semnul victoriei în fața oricărui ziarist care dorea să-i fotografieze. În ciuda frigului și a așteptării - peste o oră necesară pentru a ajunge la urna de votare - moldovenii, unii veniți cu mașina de la 500 de km depărtare, mi-au declarat toți că votează pentru o Moldovă orientată spre Europa, sub președinția Maiei Sandu.

Victor Eskenasy
Victor Eskenasy

Procedura de votare s-a desfășurat în condiții normale, în măsura în care deciziile luate la Chișinău, unele de neînțeles pentru cei obișnuiți să voteze în Occident, au permis-o. Greu de înțeles de ce moldovenii nu au putut vota și cu buletinul, din moment ce codul de identitate, introdus în calculator pentru a împiedica o votare în multiple locuri, se află înscris și pe el, nu numai pe pașapoarte.

Și mai greu de înțeles de ce o secție de votare, care se află obligatoriu, conform legislației germane, fie în ambasadă, fie în consulatele țării, nu a primit mai mult de trei mii de buletine de vot. Se poate ușor imagina ce s-ar întîmpla la orele serii dacă cei veniți de la sute de km depărtare, nu ar mai putea vota fiindcă buletinele s-au epuizat...

Pentru ce și pentru cine votează moldovenii? Ascultați cîteva declarații culese pe stradă și, după vot, în clădirea Consulatului de la Frankfurt.

Europa Liberă: De la cîți km veniți?

Ion Ipati
Ion Ipati

Ion Ipati: „De la 125 de km. De la Kaiserslauten...”

Europa Liberă: Și de ce ați ținut să veniți de așa departe?

Ion Ipati: „Venim să o votăm pe Maia Sandu. Că ea este cea mai bună persoană pentru noi ca să venim în Europa...”

Europa Liberă: Cum a decurs votul? Ați stat mult la coadă?

Ion Ipati: „Foarte mult, foarte mult, dar dacă sîntem cu copil, ne-au dat voie înainte să trecem. Coada e foarte mare. Vreo 200 de metri, dacă nu și mai mult.”

***

Andrei Cazacov: „Venim de la Chișinău, dar locuim în Neustadt an der Rath și am votat pentru un candidat democrat, care ar corecta „democrația” care a guvernat ultimii cinci ani. Pentru Maia Sandu am votat, da! Salutări la toți moldovenii și care n-au reușit să voteze, chiar îi rugăm, mai este timp să vie să votăm toți.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la Maia Sandu?

Andrei Cazacov, Andrei Stihi (stg.)
Andrei Cazacov, Andrei Stihi (stg.)

Andrei Cazacov: „Așteptăm o schimbare pentru copilașii noștri, pentru părinții noștri care au rămas acasă; nu sîntem indiferenți, pentru bunei, pentru părinți și un viitor mai bun.”

- „Sîntem moldoveni din Chișinău, dar acum sîntem stabiliți, care cu traiul, care cu învățătura, în Bonn, la 200 de km distanță.”

Europa Liberă: „Vi se pare normal să veniți de așa departe să votați, Să nu aveți o secție de vot mai aproape?

Andrei Stihi: „În această zi... ; peste patru ani de zile să avem secții de votare mai multe. [Votăm] pentru un vitor mai bun. În această zi nu contează distanța, fiecare trebuie să-și îndeplinească obligațiunea de cetățean, ați văzut că Diaspora se motivează, se organizează și [oamenii] vin și de la două-trei mii de km distanță pentru un simplu vot.”

- „Am votat pentru un viitor mai bun, unul european acasă, am votat împotriva corupției, împotriva oligarhilor...”

Europa Liberă: V-ați întoarce în condițiile unui viitor mai bun?

Andrei Cazacov: „Sigur, dacă Maia Sandu cîștigă alegerile... da! Cred că ne întoarcem acasă.

Andrei Stihi: „Termin învățătura și vin acasă. Altfel, nu cred...”

- „Cred, ca și toți ceilalți, pentru un viitor mai bun, pentru o speranță în țara noastră...”

- „În ziua de azi, tinerii sînt leneși, de aceea n-au votat. Sînt influenți poate de părinți, care fac parte tot din clanul ăsta mafiot, de aceea...”

Europa Liberă: Votul decurge în condiții civilizate?

Andrei Cazacov: „În condiții normale. Adică... înțelegem, ei au și ei lucrurul lor. Pentru astăzi le e foarte greu. Pentru noi... vedeți, coada este foarte mare și sînt și copii mulți. Dar e OK. Mai greu la Londra. Cred că acolo ar trebui lumea de la ambasadă mobilizată să facă ceva pentru ca [votul] să decurgă mult mai repede.”

Stihi Andrei: „Cred că e mult prea puțin două secții de votare într-o țară atît de mare cum este Germania. Mult prea puțin. Dar astea sînt condițiile și trebuie să le acceptăm.

Anatol Stratulat, consului general moldovean de la Frankfurt
Anatol Stratulat, consului general moldovean de la Frankfurt

Am stat de vorbă și cu dl. Anatol Stratulat, consulul general, căruia i-am cerut cîteva lămuriri despre cum decurge și cum a fost organizat votul în Germania și în particular la Frankfurt:

Anatol Stratulat: „Votarea merge bine. Diaspora s-a mobilizat de data aceasta. Sînt mai multe persoane decît data trecută. Pînă la orele 12:00 au votat deja 1200 de persoane, la momentul de față [ora 14:00] sînt deja 1600. Pînă la ora 21:00 mai avem timp, avem buletine. echipa secției de votare este foarte energică, cu mobilitate. Sperăm că vom reuși în toate.”

Europa Liberă: Cam cîți moldoveni sînt la Frankfurt, înregistrați la Dvs. la Consulat?

Anatol Stratulat: „Întrebarea este foarte complicată, fiindcă oficial în Frankfurt sînt înregistrați 400 de moldoveni cu pașaport al R. Moldova. În 2000 au fost înregistrați 200, adică practic tendința [de creștere] este foarte mică.

Dar, cu pașaport român, cifra este de 16 mii de persoane numai în orașul Frankfurt. De aici putem doar să facem un calcul, să știm cîte din aceste persoane sînt cetățeni ai Republicii Moldova. După estimările mele sînt undeva la patru mii numai în Frankfurt. Centrele de bază pentru moldoveni] sînt Münchenul, Frankfurtul și Berlinul. În aceste orașe sînt cei mai mulți moldoveni.”

Europa Liberă: Am întrebat o mulțime din cei aflați la coadă cu cine votează - cred că sînt vreo mie. Practic toți mi-au spus că votează cu Dna Maia Sandu...

Anatol Stratulat: „Fiecare persoană votează cum dorește, cum consideră; este alegerea lor. Noi, din partea Consulatului, dorim ca organizarea să meargă foarte bine, să nu fie impedimente, să decurgă foarte lin și să reușim să facem față marelui flux care este acum.”

Europa Liberă: Nu se putea pune mai multe urne de vot; astea sînt fixate de CEC, dinainte, sau... ?

Anatol Stratulat: „Republica Federală Germania nu permite deschiderea mai multor secții de votare; doar în misiuni diplomatice: ambasada, consulate, consulat general sau onorific. Moldova are deschise numai două secții de votare, la ambasada din Berlin și la Consulatul general din Frankfurt. Actualmente sînt în examinare două candidaturi de consuli onorifici în landul Bavaria, cu sediul la München, și în landul Baden Württemberg, cu sediul la Stuttgart...”

Consulul-general al R. Moldova de la Frankfurt, dl. Anatol Stratulat. Atît de la mine, vă cedez microfonul la Praga.

XS
SM
MD
LG