Linkuri accesibilitate

Dizidenții din epoca sovietică deplâng „mutarea” comemorării puciului din 1991 la Moscova


În fața Parlamentului Rusiei, „White ”, la Moscova la 19 august 1991.
În fața Parlamentului Rusiei, „White ”, la Moscova la 19 august 1991.

Tom Balmforth despre respingerea comemorării publice a tentativei de puci de către autoritățile moscovite.

Autoritățile de la Moscova au respins cererea unor activiști de a comemora public în aceleași locuri ca de obicei tentativa de puci din august 1991, despre care mulți spun că a grăbit prăbușirea Uniunii Sovietice.

Autoritățile locale de la Moscova n-au permis ținerea la locurile obișnuite, în centrul orașului, a celor două ceremonii anuale de la 20 august, consacrate tradițional onorării miilor de demonstranți conduși de Boris Ielțîn, care au protestat la Parlament împotriva autorilor puciului în urmă cu 25 de ani, și celor uciși în timpul tentativei de puci.

Primăria le-a propus organizatorilor să mute într-un parc din nord-estul capitalei ruse ceremonia pentru cei căzuți, iar mitingul într-o piață care nu are nici o legătură cu evenimentele tumultoase din urmă cu un sfert de secol. Primăria a invocat ca motive paralizarea circulației într-o vreme când la Moscova se fac mari lucrări de reparații rutiere. Activiștii spun că motivul este inventat.

A 25-a aniversare a căpătat semnificații suplimentare într-o perioadă când președintele rus Vladimir Putin – care a numit cândva prăbușirea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX” – este acuzat de apucături tot mai autoritariste și naționaliste.

Unul dintre organizatorii manifestărilor de comemorare, Mihail Șnaider, a spus că el și colegii lui vor protesta față de decizia primăriei într-o scrisoare și vor face plângere la procuratură împotriva interdicției la 19 august.

Scenariul ceremoniilor cuprinde și arborarea unui drapel la 22 august – un omagiu tricolorului rusesc și a înlocuirii drapelului sovietic, iar organizatorii au spus că pentru această manifestare primăria nu le-a oferit nici un loc alternativ.

Pe Twitter, Aleksei Venediktov, editorul șef al postului de radio Ekho Moskvy, a cerut primarului Moscovei, Serghei Sobianin, să revină asupra deciziei.

Alții, ca Sașa Sotnik, un blogger, au sugerat chiar ca interdicția să fie ignorată, iar participanții să se adune la locul tradițional. Sotnik a condamnat interdicția ca pe o victorie târzie a autorilor puciului.

„Puciștii au învins”, a scris Sotnki pe Facebook. „Revanșa și-a croit drumul înainte, și acum s-a întâmplat”.

Andrei Rîklin, redactor la „Yezhednevny Zhurnal”, a sugerat că decizia primăriei reprezintă un moment de cotitură în Rusia. „Măștile au căzut… autoritățile au recunoscut că sunt moștenitorii de drept ai puciștilor”, a scris el pe Facebook.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG