Linkuri accesibilitate

Riscurile de corupție la ANSA (anticorupție.md)


“Cine i-a făcut lui Ilan Shor cadou Aeroportul Internațional Chișinău?” (Ziarul Național).

Deschide.md găseşte de cuviinţă să dedice un articol unei conversaţii tăioase de pe reţele între președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și fostul premier Ion Sturza. Cei doi s-au lansat într-un adevărat ping-pong după ce Alexandru Tănase a distribuit o știre despre anularea, de către Curtea Constituţională din Austria, a alegerilor prezidențiale din această ţară, cu următorul comentariu: „Îmi imaginez ce valuri ar fi stârnit o asemenea decizie pe malurile fluviului Bâc... Ce bijuterie de talk-show-uri cu foști judecători la Curte si câte chilograme de „deep concern-uri” ar fi venit din mediul unor „diplomați”... În comentariile postării apare Ion Sturza care-i reproșează lui Tănase neîncrederea în cetățenii propriei țări. Totodată Sturza îi sugerează lui Tănase să citească cu atenţie presa în care va constata ce consecințe dramatice pentru Austria” ar avea decizia de anula alegerile. Urmează o replică de la Alexandru Tănase în care acesta respinge reproșul lui Sturza și lansează „săgeți otăvite” în adresa ex-premierului. Postarea mea se referă la falsii proroci cărora „li se rupe inima de dragoste pentru acest popor”, dar prefera sa-si țină banii si sa-i servească ciocolata fierbinte de dimineața, cat mai departe de plaiurile mioritice.” Ex-premierul nu se lasă: „Da, după posturile d-ra înțeleg ca tot preferați sa serviți ciocolata in locuri exotice. După munca asidue pentru popor si din salar de judecător.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Intr-un editorial de pe acelaşi site, analistul român Iulian Chifu dă o interpretare declaraţiei comisarului Johannes Hahn, cel care este responsabil de politica de vecinătate şi negocieri şi care a spus imediat după ce a trecut emoţia Brexitului că politica de extindere a Uniunii Europene va continua. Chifu găseşte uluitoare afirmaţia, mai ales că e singulară de la începutul mandatului actualei Comisii. Potrivit lui, asta nu ar însemna că ştacheta a scăzut sau că apetenţa UE de astăzi pentru extindere a crescut peste noapte, ci că, după şocul Brexit, Uniunea Europeană are nevoie de un succes - un succes major, vizibil, şi care să fie în sens invers retragerii Marii Britanii din Uniune. Acest success ar putea veni în primul rând din Balcanii de Vest, mai sugerează Chifu, dar perspectiva este de interes şi pentru statele ce beneficiază de Acorduri de Asociere, precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, mai crede el. „Dacă aici se fac paşi importanţi înainte, în reforme, şi interesul european poate fi catalizat şi perspectiva europeană stabilită”, conchide analistul.

Anticoruptie.md se referă într-un articol la constatările Centrului Național Anticorupție în urma evaluării riscurilor de corupţie din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. ANSA a fost creată în 2013, iar rolul instituției este să uniformizeze cadrul legal în domeniul siguranței alimentelor, să verifice și să asigure inofensivitatea produselor alimentare, să elimine dublările de comptenețe ce au loc la controlul și supravegherea pieții, și nu în ultimul rând să reducă din povara, inclusiv financiară, exercitată asupra activității operatorului economic. Potrivit evaluării CNA de la doi ani de funcţionare a ANSA, aceasta ar opera cu proceduri neclare şi ar comite frecvent depășiri de atribuții și conflicte de interese. Urmare a acestei evaluări, şefii ANSA ar fi elaborat un plan de integritate care, până în 2018, ar urma să înlăture neregulile depistate de CNA.

Ziarul Naţional” publică un artiocol despre “cine i-a făcut lui Ilan Shor cadou Aeroportul Internațional Chișinău”. Publicaţia insistă să reamintească că decizia de a concesiona Aeroportul Internațional Chișinău pentru 49 de ani a avut loc în mai multe etape, iar cel care a organizat concursul și a ales investitorul a fost Ministerul Economiei, condus de reprezentanți ai Partidului Democrat. În „joc” a fost implicată și Curtea Constituțională, se mai arată în articolul care citează pe larg declaraţiile fostei ministre al Educației, Maia Sandu, care afirmă că, fiind parte din executive, a votat doar pentru concesionare, nu şi pentru concesionarea către compania rusă. „După care, Ministerul Economiei, și aici vorbim despre Partidul Democrat, ca să fie foarte clar, a fost însărcinat să organizeze concursul. Și Ministerul Economiei a organizat concursul, contractul a fost semnat la sfârșitul lui august 2013 și ați văzut ce companie a câștigat. Aici este o discuție mai lungă despre cum a fost organizat acest concurs, dar este foarte clar că aici s-a comis marea greșeală”, a afirmat Maia Sandu.

Nicolae Negru îşi dedică editorialul din „Ziarul Naţional” ex-premierului Vlad Filat condamnat recent la 9 ani de închisoare într-un dosar legat de acte de corupţie şi abuz de putere. Destinul dramatic al acestuia, scrie Negru, - un politician nelipsit de anumite calități de lider, cu potențial încă nemanifestat pe deplin, care a muncit mult și poate fi apreciat pentru unele schimbări importante produse în Republica Moldova - poartă și amprenta unui eșec personal, răsunător, de natură morală, a unei ratări inevitabile, în condițiile în care, în loc să adopte principiile și comportamentul unui politician european, el pare doar să le fi mimat, simulat. Concluzia general a autorului e că duplicitatea face parte din „tradiția” politică autohtonă, este înscrisă în genele, încă sovietice, ale politicienilor noștri de azi, moștenite de la cei de ieri, așa încât un DNA moldav ar putea să ne lase și fără putere, și fără opoziție, fără administrație publică centrală, dar și locală. „Filat însă promitea să fie reprezentantul unei generații noi de politicieni și nu a reușit să se țină de de cuvânt. Pentru aceasta ar trebui să plătească. Așa cum arată până acum cazul său, însă, el plătește pentru că a fost sacrificat de Plahotniuc”, scrie Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG