Linkuri accesibilitate

Muntenegru aderă la NATO pe fundalul confruntării cu Rusia


Exerciții militare la Golubovci, Muntenegru
Exerciții militare la Golubovci, Muntenegru

Muntenegru a semnat astăzi la Bruxelles protocolul de aderare la NATO, devenind astfel de facto a 29-a țară a Alianței.

Este a șaptea oară în istoria sa că NATO se extinde. Ultima extindere a avut loc la summitul de la București din 2008

Din punct de vedere tehnic, asta înseamnă că de acum înainte Muntenegru va participa la toate deliberările și întâlnirile NATO în calitate de observator, până când protocolul va fi ratificat de toate celelalte 28 de țări membre.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Premierul muntenegrin Milo Djukanovic, prezent azi la ceremonia semnării, a spus că se așteaptă ca țara sa să fie membru plin în NATO la jumătatea anului viitor. Muntenegru este astfel a patra țară balcanică ce se alătură NATO, după Croația, Slovenia și Albania.

Aderarea Muntenegrului la NATO e privită cu mare nemulțumire la Moscova, cu atât mai mult cu cât mica țară balcanică a fost de-a lungul anilor 1990 aliatul Serbiei în războaiele din fosta Iugoslavie.

Conducerea NATO subliniază însă că primirea Muntenegrului dovedește doar că poarta Alianței rămâne deschisă pentru toate țările care ar dori să adere, în primul rând Georgia, Bosnia și Macedonia.

Albania este deja membru în NATO încă de la summitul de la București din 2008, când a fost invitată oficial și Georgia. O candidatură a Serbiei rămâne deocamdată exclusă, în conjunctura geopolitică actuală, în vreme ce candidatura Macedoniei la NATO continuă să fie blocată de Grecia, în virtutea permanentei dispute în legătură cu numele țării.

Decizia de a invita Muntenegru în NATO reafirmă politica ușilor deschise a Alianței, a declarat Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

„Această invitație adresată Muntenegrului este semnalul pentrul cele trei țări care și-au declarat dorința de a deveni membri ai NATO – Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Georgia”, – a declarat ambasadorul SUA.

In paralel cu semnarea protocolului cu Muntenegru, șefii militari și miniștrii de externe ai țărilor din NATO discută în această seară situația din Ucraina și amenințarea rusească.

Principalele teme sunt desfășurarea de trupe în Polonia și țările baltice și o flotă în Marea Neagră, aceasta din urmă pornind de la o propunere a României. La acea flotă ar putea participa, pe lângă țările din NATO, Ucraina și Georgia.

Săptămâna aceasta s-a purces de altfel, pentru prima oară, la desfășurarea Forței de Reacție rapidă NATO în Polonia. Toate acestea, combinate cu punerea în funcțiune a scutului anti-rachetă de la Deveselu, arată că NATO ia foarte în serios temerile membrilor răsăriteni ai Alianţei în fața crescândei agresivități a Rusiei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG