Linkuri accesibilitate

9 Mai la Tiraspol


Externele de la Chişinău au criticat participarea la parada militară de la Tiraspol a trupelor ruse prezente ilegal în regiunea transnistreană:

Anul acesta, Ziua Victoriei a adus o premieră în ce privește vizibilitatea tehnicii de luptă. Nu doar la Chișinău, unde s-au putut vedea echipamente americane, dar și la Tiraspol, unde pentru prima oară militarii din grupul operativ rusesc și-au adus tehnica de luptă în piața centrală a orașului.

Ministerul de externe de la Chişinău a criticat participarea pentru prima dată, la parada militară de la Tiraspol, a unităților militare din grupul operativ al trupelor ruse dislocat ilegal în regiunea transnistreană:

„Participarea militarilor ruși, împreună cu formațiunile militare și paramilitare ale regimului de la Tiraspol, contravine angajamentelor asumate de către Federația Rusă conform principiilor și normelor dreptului internațional”, se spune într-un comunicat al ministerului de externe de la Chişinău.

Репетиция военного парада в Тирасполе
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Comunicatul aminteşte că în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Rusiei Farit Muhametşit, ministrul moldovean de externe Andrei Galbur a cerut „abținerea” de la orice prezență a militarilor și tehnicii militare ruse la manifestările organizate pe 9 mai în regiunea transnistreană.

La parada de 9 mai din Tiraspol au fost prezentate, spune administraţia transnistreanp, 36 de unităţi de tehnică militară, între care TAB-uri, lansatoare de rachete Katiușa, transportoare cu lansatoare de grenade anti-tanc, vehicule blindate şi un tanc de tip Т-34, dăruit Tiraspolului în 2014 de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.

Prezenţa militarilor din grupul operativ al trupelor ruse şi a tehnicii din dotarea acestuia au fost elementul definitoriu al paradei din acest an, a spus liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc.

Potrivit analistului de la Tiraspol Serghei Melnicenko, tehnica militară rusă expusă la paradă nu a fost adusă cu acest prilej anume în regiune, ci staţionează pe teritoriul Transnistriei de câţiva ani.

Aducerea tehnicii militare din Rusia nici nu ar fi fost posibilă după ce Ucraina a denunţat în 2015 acordurile militare cu Federaţia Rusă, inclusiv unul care se referă la rotația militarilor şi utilajelor din regiunea transnistreană. Serghei Melnicenko:

„E vorba de tehnica din dotarea grupului operativ al forţelor ruseşti care a fost dislocată înainte ca Ucraina să denunţe acordurile militare cu Rusia. Au fost expuse unităţi de tehnică învechite, care sunt şi în dotarea armatei transnistrene. Sigur că echipamentele militare din dotarea grupului operativ al forţelor ruse şi ale pacificatorilor ruşi sunt mai performante şi mai moderne, sunt net superioare tehnicii din dotarea armatei transnistrene.”

La ora actuală nu se cunoaşte cu exactitate ce anume au în dotare armata transnistreană şi militariii ruşi din regiunea separatistă. Unităţile de tehnică militară şi armamentele arătate la paradă reprezintă doar o parte, probabil nu cea mai spectaculoasă, a întregului arsenal, spune pe de altă parte fostul membru al Comisiei Unificate de Control, colonelul în rezervă Ion Leahu. Expunerea cu mare fast a tehnicii militare ruseşti a fost dedicată mai curând locuitorilor din regiunea transnistreană, spune Leahu:

„Ţinta principală a mesajului, dacă a fost acesta un mesaj, a fost propria populaţie, care în detrimentului faptului că nu are ce mânca, că nu sunt bani pentru a le plăti pensiile şi salariile şi se coace într-o măsură oarecare o revoltă, o nemulţumire în sânul populaţiei, să primească acest mesaj că totul este bine, armata e la nivelul corespunzător, ceea ce înseamnă că sunt capabili să rezolve orice problemă.”

Cât despre âparticiparea militarilor ruşi, alături de cei transnistreni, la parada militară de la Tiraspol, Ion Leahu spune:

„Pe parcursul ultimilor doi ani avem o îmbinare a structurilor militare ruseşti şi a celor transnistrene în una singură. Culmea acestei unificări a fost văzută ieri, pe 9 mai, la parada militară. Au participat aşa cum acţionează – împreună.”

Ministrul apărării Anatol Şalaru spunea zilele trecute că a trimis prin intermediul reprezentanţei diplomatice ruse de la Chişinău o invitaţie forţelor pacificatoare ruse din Transnistria să participe la evenimentele de la Chişinău de comemorare a victimelor celui de-al doilea război mondial.

Șalau a explicat că din cauză că a fost refuzat, a decis să mute cu o zi mai devreme, în 8 mai, expoziţia de tehnica sovietică din dotarea armatei naţionale moldovenești şi de echipamente americane care a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale de șa Cjhișinău.

„Expunerea tehnicii militare din dotarea forţelor de pacificare nu este posibilă, întrucât Comisia Unificată de Control (CUC), trebuie să autorizeze ieșirea pacificatorilor şi tehnicii militare din zona de securitate”, se spune în răspunsul trimisde ambasada rusă de la Chișinău ministrului Şalaru.

Șalaru se întreba marți dacă nu cumva şi participarea militarilor din grupul operativ al trupelor ruse la parada de 9 mai de la Tiraspol, alături de forțele militare separatiste, ar fi trebuit, totuși și ea să fie autorizată de la Chișinău, dacă tot a avut loc

Previous Next

XS
SM
MD
LG