Linkuri accesibilitate

Ziua Victoriei celebrată la Chișinău, Moscova, Kiev, și București


La Complexul Memorial „Eternitate”
La Complexul Memorial „Eternitate”

Vladimir Putin: victoria din 1945 „este un avertisment pentru cei care vor să ne pună la încercare puterea”.

Președintele Nicolae Timofti astăzi la Chișinău
Președintele Nicolae Timofti astăzi la Chișinău

Ziua Victoriei asupra fascismului în al Doilea Război Mondial este marcată luni, 9 mai, în majoritatea fostelor republici sovietice și în unele țări est-europene. La Chișinău președintele Nicolae Timofti a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău, comemorându-i, pe cei căzuți pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat de presă de la președinție, șeful statului a depus flori la plăcile comemorative și monumentele: „Focul Veșnic”, „Maica îndurerată”, „Stela Eroilor Moldoveni”.

La eveniment au participat de asemenea Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip. Tot în capitală a avut loc astăzi marșul socialiștilor. Potrivit site-ului Agora.md, ei au ieșit pe stradă cu panglicile „Sfântului Gheorghe” în piept, cu fanfară și cu portretele soldaților sovietici, pornind spre complexul memorial „Eternitate”.

În fruntea coloanei s-au aflat liderul PSRM, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Vladimir Odnostalko, și alți membri de frunte ai partidului. Socialiștii au venit și cu mașini „Volga”, o fanfară care a cântat „Deni pobedî”, „Katiușa” și alte cântece sovietice.

Un marș asemănător s-a ținut la Bălți în organizarea primarului municipiului, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Publika TV relatează că printre manifestările organizate astăzi în Moldova se numără și „ziua ușilor deschise” la mai multe muzee din țară, care pot fi vizitate pe gratis, inclusiv Muzeul Centrului de cultură şi istorie militară din Chişinău.

Astăzi la Moscova
Astăzi la Moscova

Într-un discurs rostit la parada militară de Ziua Victoriei în Piața Roșie, la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia dorește să ajute la edificarea unui sistem internațional de securitate fără blocuri militare. În discursul său relativ scurt, Putin a avertizat împotriva „inacceptabilelor duble măsuri în care se complac în mod miop cei care pun la cale noi planuri criminale” și a spus că victoria din 1945 „este un avertisment pentru cei care vor să ne pună la încercare puterea”. Putin nu a lansat acuzații specifice, dar agențiile de presă spun că atacul verbal a fost la adresa Occidentului și a Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Parada militară de la Moscova a durat o oră și a prezentat echipamente militare noi, inclusiv noul tanc „Armata” și lansatorul de rachete balistice intercontinentale „Yars”. Potrivit agenției TASS au participat 10.000 de militari. Piața a fost survolată în final de zeci de aparate de zbor militare, de la elicoptere până la bombardiere cu rază lungă de acțiune.

La parada de la Moscova a fost prezent președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.

Agențiile de presă rusești scriu că parade militare cu participarea tehnicii de luptă au fost organizate și în regiunile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, la Luhansk și Donețk.

Potrivit Interfax, 1500 de militari și 30 de vehicule militare au participat la parada organizată la Sevastopol, oraș anexat de Rusia de la ucraineni în urmă cu doi ani și baza flotei rusești de la Marea Neagră.

Președintele Uceainean Petro Poroșenko la ceremoniile de la Kiev
Președintele Uceainean Petro Poroșenko la ceremoniile de la Kiev

La Kiev, la o ceremonie de Ziua Victoriei, președintele ucrainean Petro Poroșenko a făcut aluzie la separatiști și la Rusia într-o cuvântare, spunând că se roagă ca Dumnezeu să apere Ucraina „de măcelul străinilor” și de „oaspeții nepoftiți”.

În România, Ziua Victoriei a fost marcată luni împreună cu alte două sărbători: aniversarea proclamării independenței în 1877 și Ziua Europei. Într-un mesaj adresat concetățenilor, premierul Dacian Cioloș a spus că susține „un rol pro-activ al României în UE, pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG