Linkuri accesibilitate

Liliana Rotaru: „O casă comunitară nu va fi suficientă, dar trebuie să facem primul pas”


În dialog cu preşedinta organizaţiei Copil, Comunitate, Familie.

Sâmbătă, 24 octombrie, va avea loc ce-a de-a doua ediţie a Galei Generozităţii. Organizatorii – Asociaţia Copil, Comunitate, Familie, sub patronajul sopranei Valentina Naforniţă, promit să reunească nume notorii în cadrul unui concert, iar banii colectaţi la eveniment vor fi merge la construcţia Casei Viitorului, prevăzută pentru 12 copii orfani. Despre, probabil, unul dintre cele mai mari evenimente sociale ale anului discutăm cu preşedinta organizaţiei Copil, Comunitate, Familie, pe scurt CCF Moldova, Liliana Rotaru.

Europa Liberă: Doamnă Rotaru, întâi de toate, vă rog să ne oferiți detalii despre miza evenimentului de mâine. Or, Gala a ajuns la a doua ediție, este deja considerată unul dintre cele mai importante evenimente sociale ale anului.

Liliana Rotaru
Liliana Rotaru

Liliana Rotaru: „Da, într-adevăr este așa sau ne dorim să fie așa, Gala să devină o tradiție. Iar scopul acestui eveniment nu este doar un concert de excepție propus iubitorilor de muzică clasică. Este și încercarea de a mobiliza societatea în jurul unei nevoi sociale, în jurul unei situații a 12 copii care, din păcate, din diferite motive, dar, în primul rând, din cauza dizabilității severe, au fost abandonați fie la naștere, fie un pic mai târziu, dar foarte devreme în viață, într-o instituție rezidențială. Fără această intervenție, fără posibilitatea de a se muta împreună, poate, și cu personalul care îi îngrijește acum, într-o căsuță de tip familial, într-o casă comunitară, în Chișinău, în apropiere de servicii sociale, medicale accesibile, servicii de reabilitare, dacă nu va fi oferită această posibilitate, copiii vor trebui să meargă în instituții pentru copii de vârstă mai mare și, mai târziu, pentru adulți, să aibă încă cel puțin două-trei mutări pe parcursul vieții, să se despartă unul de altul. Și, din păcate, aceste instituții sunt plasate tot mai departe și mai departe de capitală și de servicii specializate.”

Europa Liberă: Deci, să înțelegem că e vorba de 12 copii care au intrat în vizorul dumneavoastră, ei, probabil, sunt mai mulți… Și cât de mult se va deosebi Casa Viitorului de un orfelinat clasic care încă mai există în Moldova?

Liliana Rotaru: „Aveți perfectă dreptate, cu acești 12 copii lucrăm, cu unii dintre ei, cei mai mari, lucrăm de cinci-șase ani, sunt acum într-o instituție rezidențială. Înțeleg și conotația întrebării dumneavoastră, că, poate, nu e suficientă o casă comunitară și, cu siguranță, una nu va fi suficientă, dar trebuie să facem primul pas. Acești 12 copii sunt acum în vizorul nostru și casa comunitară va fi o casă cu un singur nivel, cu patru camere, patru dormitoare pentru doi sau trei copii, în funcție cât de mare este camera. Va fi o cameră mare în care copiii se vor juca, vor face activități, vor avea o curte mare. Casa va fi în comunitate, alături avem un bloc, bănuiesc eu, cu mai mult de zece etaje. Pe aceeași stradă sunt câteva case private extrem de frumoase. Un pic mai în depărtare sunt, iarăși, case noi, blocuri de locuit, o grădiniță, un pic mai sus un spital, un centru de reabilitare. Chiar va fi în comunitate, vor avea acces copiii să iasă în afara acestei case şi curţi, care, oricât de frumoasă ar fi, nu trebuie să fie un obstacol pentru copii. Dar şi alţi oameni să poată să vină să-i viziteze.”

Europa Liberă: Dar cum la modul practic cei care vin mâine la Gala Generozităţii vor contribui, metaforic vorbind, la ridicarea Casei Viitorului?

Liliana Rotaru: „Vor contribui nu doar metaforic, dar şi financiar. Pentru că oamenii şi-au cumpărat bilete, avem acum în jur de 400 de bilete realizate, vor putea să contribuie prin plasarea unor comenzi de un vin special care va fi prezentat mâine. Plasând aceste comenzi, din vânzarea fiecărei sticlei de vin, o sumă, o parte mică, va merge din nou pentru definitivarea construcţiei acestei case. După concert vom avea o licitaţie în care avem loturi extraordinare care sperăm foarte mult să stârnească interesul celor prezenţi şi să se vândă foarte bine, să fie licitate foarte bine. Pe lângă aceste cel puţin trei surse de care v-am spus acum, vor fi şi nişte cutii de donaţie pentru cei care, poate, vor să contribuie în alt fel sau nu pot să participe la licitaţia de după concert. Bineînţeles că Gala de mâine este un singur eveniment, noi ne dorim să creăm nişte parteneriate care vor dura şi după Gală şi cu cei care ne-au susţinut până acum. Şi, cu permisiunea dumneavoastră, vreau să remarc în mod special două fundaţii din Republica Moldova, nu din afară. Până acum toată lumea sau foarte mulţi sunt obişnuiţi că trebuie să ne vină ajutoare din afară. Or, iată acum Fundaţia „Felicia” şi Fundaţia „Familia Sturza” sunt printre mai mulţi parteneri care au sprijinit această gală. Noi dorim să transformăm acest spirit comunitar de mobilizare, de ajutor reciproc, de solidaritate umană şi socială aici, pe loc, în Republica Moldova, într-un proces continuu, într-o necesitate a oamenilor, într-o filozofie, dacă doriţi. Pentru că nu este corect să tot aşteptăm să ne vină ajutor din afară, întrucât, în primul rând, nouă, celor care trăim aici, trebuie să ne pese de copiii care, poate, au nevoie de mai mult ajutor decât noi, adulţii, sau decât copiii care se bucură de o familie.”

Europa Liberă: Totuşi, dacă facem o Gală a Generozităţii în Moldova, înseamnă aceasta că avem puţină generozitate în societate, statul nu e suficient de generos?

Liliana Rotaru: „Ştim cu toţii că statul are nişte resurse limitate, pe de o parte. Pe de altă parte, o gală este, de fapt, o sărbătoare a generozităţii. Dacă mă întrebaţi, eu sincer cred că nu avem, poate, suficientă sau nu este suficient de organizată generozitatea noastră, încă mai avem de lucru, mai avem ce îmbunătăţi. Dar, pe de altă parte, faptul că 400 de oameni şi-au cumpărat bilete, faptul că atâţia parteneri locali au fost interesaţi de acest eveniment social, înseamnă că suntem pe calea cea bună. Gala va avea două obiective, două scopuri: să-i mobilizeze pe cei care deocamdată stau pe banca de rezervă şi observă şi vor să vadă ce va ieşi din acest lucru. Şi noi suntem extrem de conştienţi de faptul că cel puţin 400 de perechi de ochi vor urmări cum am investit, unde s-au dus aceşti bani. Vom prezenta rapoarte foarte detaliate, pentru că deja pe site-ul nostru puteţi să vedeţi cum a crescut casa, la ce etapă este acum şi veţi putea vedea când vor apărea, de exemplu, geamurile, când vor apărea lucrările de finisare interioară, când va apărea echipamentul intern, mobilierul ş.a.m.d. Şi toate aceste lucrări, toate aceste schimbări vor fi cuantificate. Fiecare om va putea să vadă din acea „X” sumă de bani, noi contăm foarte mult, sperăm să adunăm între 15 şi 20 de mii de euro, dar oamenii vor putea vedea cât a costat fiecare geam sau geamurile în totalitate ş.a.m.d. Revenind la întrebarea dumneavoastră, acele două obiective, pe de o parte, Gala, sper eu, îi va încuraja pe alţii, care acum mai au rezerve, iar pe de altă parte, îi va încuraja şi va sărbători efortul extraordinar al celor câteva sute de oameni care deja se arată interesaţi, se arată neindiferenţi, se arată implicaţi şi se arată oameni generoşi.”

Europa Liberă: A propos, observatorii sau oamenii care nu pot participa la eveniment, dar care rămân convinşi din ce văd, ei cum pot contribui ulterior?

Liliana Rotaru: „Cu permisiunea dumneavoastră, îi voi redirecţiona la site-ul nostru www.ccfmoldova.org, unde avem câteva modalităţi de donaţie. Dar noi suntem organizaţie localizată în Chişinău, organizaţie naţională, avem birou în Chişinău, oamenii pot veni să ne întrebe, să se intereseze, să ceară detalii, precizări, pot să ne sune, pot să ne contacteze printr-o adresă electronică, pe lângă faptul că şi site-ul oferă, cel puţin, trei, opţiuni de donaţie şi de colaborare, pentru că nu întotdeauna colaborarea este doar o donaţie financiară. Dacă cineva ne poate oferi servicii pro bono de consultanţă, în special în legătură cu construcţia concret, pentru că noi suntem o organizaţie de specialişti în alte domenii, iar o consultaţie pe care altfel ar fi trebuit să o procurăm, să o contractăm, oferită de cineva gratuit, din tot sufletul, este şi aceasta o contribuţie. Vreau să încurajez oamenii să se intereseze, să nu creadă că întotdeauna şi neapărat este vorba de bani sau să nu creadă că cineva îi va judeca dacă au putut să ofere cinci lei sau 50 de lei, sau mai mult. Fiecare leu, fiecare euro, fiecare dolar este apreciat, este preţuit şi este pus să muncească, să procure acele bunuri, servicii, materiale de construcţie, de care acum are nevoie fiecare din cei 12 copii ca să se poată la anul muta în căsuţa aceasta comunitară.”

Europa Liberă: Doamnă Rotaru, să sperăm că aşa va fi. Vă dorim succes în această nobilă şi necesară acţiune.

XS
SM
MD
LG