Linkuri accesibilitate

Pirkka Tapiola despre lipsa de voinţă politică pentru schimbări reale la Chișinău (Adevărul)


„În numele cui a jurat Jean-Claude Juncker vasalitate Rusiei la Passau?” (Adevărul, România liberă).

Un articol publicat de Adevărul, sub semnătura lui Sebastian Rusu, preia și comentează declarația șefului Delegației Comisiei Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, despre lipsa de voinţă politică pentru schimbări reale şi pentru implementarea reformelor. Guvernul condus de Valeriu Ștreleț ar fi, crede autorul articolului, „captiv” jocurilor interne din cadrul coaliţiei pro-europene. Partidele care o compun lasă pur și simplu impresia că le convine corupţia generalizată. Sebastian Rusu îl citează și pe directorul Băncii Mondiale (BM) pentru Moldova şi Asia Centrală. Într-o conferinţă de presă, Alex Kremer a declarat că dezvoltarea economiei moldoveneşti este grevată anual de corupție în proporție cel puţin 2%. În perioada 2008-2013, „mita plătită pentru cumpărarea de contracte guvernamentale a crescut de la 8 la 11 %”, a susținut oficialul Băncii Mondiale.

Ton acut în comentarea discursului ținut la Passau de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În România liberă, Cristian Câmpeanu scrie că ar fi vorba de o „apropiere cvasi-oficializată față de dictatura rusească și de o atitudine tot mai ostilă față de Statele Unite”. O transformare politică de proporții este pe cale să se petreacă cu Europa, și nu e absolut deloc în favoarea Estului și a României. „Din nefericire, scrie Câmpeanu, această schimbare istorică ne găsește din nou într-o situație precară, cu lideri slabi, deconectați de la mersul lumii, provinciali și corupți”. Cât despre declarația lui Juncker, cităm din nou: „Trebuie să fii teribil de diform moral și politic ca să ajungi să susții senin că cea mai veche democrație a lumii dictează, în vreme ce o dictatură oribilă și coruptă trebuie tratată cu respect”. Comentariul din România liberă leagă discursul acest discurs de alte două, susținute cu puține zile în urmă de președintele francez François Hollande și, respectiv, de cancelarul german Angela Merkel. Și pentru ei Rusia pare să poată fi tratată indulgent, drept care nu au pimenit deloc nici de anexarea Crimeii, nicide războiul separatist din estul ucrainean.

În secțiunea de bloguri de la Adevărul, Traian Ungureanu e mult mai vehement pe acest subiect și se întreabă: „În numele cui a jurat Jean-Claude Juncker vasalitate Rusiei la Passau?” Dacă va fi vorbit ca luxemburghez, foarte bine, or să crape băncile de acolo de pe urma depunerilor generoase ale rușilor. „Dacă, însă, Juncker a decis, în numele Uniunii Europene, că adversarul e America şi nu Rusia, lucurile se schimbă. Nesimţirea şi aroganţa vin de petrecanie unei Europe care iese din istorie ruşinos şi se aşază cuminte în poala Rusiei”. Nu cu totul, ci numai, scrie Traian Ungureanu, cu „partea ei ponosită şi decupabilă: Europa de Est.[…] Mesajul lui Juncker e cea mai funestă propoziţie trimisă vreodată din Vest spre Est: ce nu se poate islamiza se poate rusifica”.

Și Andrei Pleșu comentează în Adevărul, dar insist mkai ales pe portretul politicianului de la cârma Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker e cineva foarte bine în pielea sa. E cel care, nu demult, îl întâmpina pe premierul ungar Viktor Orban cu formula amicală „Salut, dictatorule!”, cel care care îl pupa pe chelie pe un politician belgian, îi semnala altuia creșterea în greutate și așa mai departe. Deci nu doar la București se poartă nonşalanţa „fără prejudecăţi” în politică, ci și la case mai mari. Andrei Pleșu încheie amar: „Suntem pe mâini bune”.

XS
SM
MD
LG