Linkuri accesibilitate

Noul guvern elen al lui Tsipras a cîștigat votul de încredere în Parlament


Premierul elen felicitat de partenerii săi după votul de încredere de astăzi
Premierul elen felicitat de partenerii săi după votul de încredere de astăzi

„Vom trece rapid de obstacolul primei evaluări a creditorilor, vom rezolva prolemele mari privind recapitalizarea băncilor... și apoi vom trece într-un pas temperat la schimbarea Greciei”.

În primele ore ale zilei de joi, Parlamentul Greciei i-a dat votul de încredere premierului reales Alexis Tsipras, care a promis că poate scoate țara din criză cel mai târziu în 2019, împăcând măsurile de austeritate impuse de creditori cu grija pentru cei săraci. O sinteză a relatărilor agențiilor de presă.

Coaliția de guvernare a premierului elen Alexis Tispras a obținut votul tuturor celor 155 de deputați ai săi în Parlamentul cu 300 de locuri de la Atena, în vreme ce toți parlamentarii opoziției au votat împotrivă.

Mai devreme, într-o dezbatere maraton de trei zile, Tsipras le-a spus parlamentarilor că guvernul nou-ales se așteaptă să poată reveni în prima parte a anului 2017 pe piețele de obligațiuni – aceasta fiind o condiție-cheie pentru ca Grecia să se poată descurca de una singură, fără să mai apeleze la noi credite de salvare de la partenerii europeni sau de la Fondul Monetar Internațional.

Tsipras a spus că știe că vor fi „turbulențe” și decizii dificile de luat, dar s-a declarat „sigur de succes”. „Vom trece rapid de obstacolul primei evaluări a creditorilor, vom rezolva prolemele mari privind recapitalizarea băncilor, vom încheia cu bine discuțiile despre datorii și apoi vom trece într-un pas temperat la schimbarea Greciei”, a mai spus Tsipras, adăugând că ar vrea ca următorii patru ani să rămână în istorie ca epoca în care criza greacă s-a încheiat.

El a adăugat că preocuparea principală a guvernului său va fi să-i ajute pe săraci.

Alexis Tsipras a primit un nou mandat pe patru ani la alegerile din 20 septembrie, cu toate că mai înainte renunțase parțial la retorica anti-austeritate care i-a adus prima victorie, în ianuarie. El promite acum să aplice toate măririle de impozite, reduceri de venituri și reforme economice pe care le-a aprobat în iulie pentru a obține al treilea împrumut de salvare de la faliment, de 86 de miliarde de euro.

Acum Grecia se pregătește de evaluarea progreselor sale de către emisarii creditorilor, un proces pe care Tsipras ar vrea să-l vadă încheiat luna viitoare. După aceea, guvernul va putea începe discuțiile cruciale de reducere a poverii datoriilor prin obținerea unor condiții de plată mai ușoare și va putea să supravegheze injectarea de capital în sumă de până la 25 de miliarde de euro în băncile grecești lovite de criză.

Tsipras nu a reușit să convingă opoziția parlamentară că există lumină la capătul tunelului.

Vorbind după votul din parlament, Vangelis Meimarakis, liderul principalului partid conservator de opoziție Noua Democrație, l-a acuzat pe Tsipras și pe aliații lui că sunt autorii „coșmarului posibilei ieșiri din zona euro” și ai „șantajării Europei”. „Adevărul este că în fața noastră sunt noi pericole, care au fost create de prima voastră guvernare, adevărul este că pe greci îi așteaptă o iarnă grea, poate cea mai grea din cele de care au avut parte până acum”, a mai spus liderul opoziției conservatoare elene.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG