Linkuri accesibilitate

Medeski, Martin & Wood


„Cu cît accepți mai mult cine ești, cu atît ești mai liber să exprimi asta.”

„La ce e bună muzica? Ca să faci bani? Ca să-i distrezi pe alții? Nu. E un limbaj care există între tărîmul emoției și cel al minții. Muzica poate schimba întreaga lume” - John Medeski.

„Improvizez. Am idei conceputale pe care vreau să le realizez, dar cred că cele mai bune lucruri ies din improvizație. Asta vine din același loc, din aceeași parte creativă a mea, pe moment” - Billy Martin.

„Cu cît accepți mai mult cine ești, cu atît ești mai liber să exprimi asta. Tolba ta cu trucuri de instrumentist e o poartă către posibilități infinite” - Chris Wood.

Medeski, Martin & Wood, doamnelor și domnilor, e numele unui trio american înființat în 1991 la New York, și din care fac parte John Medeski (pian, orgă Hammond și alte claviaturi), Billy Martin, (tobe, percuție) și Chris Wood (contrabas, ghitară bas).

Au lansat peste 20 de albume de studio, au sute de concerte la aproape toate festivalurile de jazz din America și din lume, și, firesc pentru o trupă care se autotintulează avant-groove, au un succes mai degrabă moderat pe scena mainstream (adică aceea comercială) a jazz-ului contemporan.

Au cântat între alții cu „nașul” punk-ului Iggy Pop, cu „regele” acid-jazz-ului Maceo Parker, și cu marele ghitarist american John Scofield.

Amalgamul de jazz, funk, „avant-noise”, și un milion de alte curente și impulsuri muzicale, cântat de acest trio este aproape imposibil de clasificat, iar asta e exact ce le place - scrie în pagina lor de internet.

„Wide open”, adică, „larg deschis”, citim în aceeași pagină, o sintagmă pe care John Medeski o folosește ca să descrie sensibilitatea colegilor săi de trupă, atitudinea pe care el însuși o caută în sine, și spiritul aventurii muzicale pe care de Medeski, Martin & Woo au urmat-o timp de mai mult de două decenii.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG