Linkuri accesibilitate

Din nou, despre „dosarul Vicol” (Ziarul de Gardă)


Cât achită Moldova pentru gazele ruseşti? (Mold-street)

Jurnaliştii săptămânalului „Ziarul de Gardă” îşi opresc atenția asupra dosarului în care figurează Nicolae Vicol, fostul șef al Fiscului. Ei amintesc că acesta este unul dintre dosarele de rezonanță din ultimii ani şi a fost deschis în 2012. Însă descinderile mascaților, soldate cu mai multe percheziții de amploare, au avut loc mai târziu. Mai exact, în 2013, în ziua în care deputații PLDM şi PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului și la câteva zile după ce Vlad Filat, liderul PLDM, a denunțat acordul Alianței pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpușar” și aducându-i mai multe acuzații grave. La scurt timp, și Plahotniuc a ieșit în public cu acuzații la adresa lui Filat. În acest context, peste doar câteva zile, mai multe interceptări telefonice dintre Vicol și diverși oficiali de rang înalt, printre care și premierul de atunci, Vlad Filat, au fost făcute publice de unele surse anonime.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu abordează în comentariul său pentru „Deutsche Welle” tema reformelor încete din justiția moldovenească, domeniu, care, potrivit autorului, „este o dezamăgire pentru UE, chiar dacă țara este condusă de un președinte care a lucrat toată viața în sistemul judiciar.” Vitalie Călugăreanu observă că în perioada președinției acestuia, justiția a fost acaparată de clanuri oligarhice, iar investitorii străini și-au închis afacerile și s-au retras din țară, denunțând corupția, presiunile din partea autorităților și instabilitatea legislației.

Portalul Mold-street.com citează experții agenției RIA Rating din Rusia, care au calculat că, în prezent, Republica Moldova achită un tarif de 356 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în scădere cu 110 dolari față de anul trecut. Ucrainenii plătesc un tarif de 285 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, cu 25 la sută mai puțin decât consumatorii moldoveni. Cel mai mic tarif din regiune însă revine consumatorilor din Kazahstan, țară cu importante rezerve de gaze naturale: doar 71 de dolari pentru mia de metri cubi sau de cinci ori mai puțin decât moldovenii. Acest lucru se explică prin zăcămintele de hidrocarburi de care dispune tara și, prin urmare, își poate permite să țină tarifele la nivel mic.

Portalul MedNews scrie că, în RM, numărul transplanturilor a scăzut drastic în acest an față de anul precedent. În 2015, au fost efectuate doar trei transplanturi – două de rinichi și unul de ficat față de 12 transplanturi de rinichi și ficat – anul trecut. Principala cauză ar putea fi lipsa donatorilor. Potrivit Agenției de Transplant, la ora actuală, în Moldova sunt aproximativ 100 de persoane în lista de așteptare – 60 pentru transplant hepatic și 40 persoane pentru transplant renal.

Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că salută decizia NATO de a ajuta Moldova să-și reformeze armata. „(…) Aș semnala faptul că Moldova este un partener important și valoros pentru Alianță, faptul că Moldova devine una din țările care va face parte din această inițiativă privind dezvoltarea capacității de apărare este un pas extrem de important”, a declarat Sorin Ducaru. NATO nu va ajuta în mod direct Republica Moldova cu bani sau echipamente militare, va fi mai mult o formă de protecție, pe fondul situației tot mai tensionate din estul Europei, mai scriu jurnaliștii Digi24.

Agenția RIA Novosti de la Moscova semnalează că miniștrii apărării din țările-membre ale NATO au adoptat pachetul „Consolidarea capacităților de apărare pentru Republica Moldova”. RIA Novosti publică cu această ocazie un Info grafic în care analizează aspectele politice, analitice, civice și militare în contextul cooperării Moldova-NATO.

Pe de altă parte, Agenția rusă TASS informează că în România vor fi amplasate două baze NATO - Centrul de Integrare și sediul alianță de divizare multinaționale „Sud-Est”. TASS susține că avioane ale NATO de la o bază militară germană ar efectua zboruri zilnice în sudul României cu misiuni de recunoaștere radar în regiunile de sud ale Ucrainei și Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG