Linkuri accesibilitate

Situația din Transnistria (Kommersant; Deutsche Welle)


Schimbare de macaz Voronin? (P. Bogatu/Ziarul Național).

Vicepremierul interimar pentru reintegrare Victor Osipov și omologul său rus Dmitri Rogozin, ar urma să discute, astăzi, la Moscova despre probleme social-economice și despre accesul militarilor ruși în Transnistria, inclusiv din contingentul de pacificatori, scrie ziarul rus „Kommersant”. Întrevederea Osipov – Rogozin are loc pe fundalul unei crize economice fără precedent în regiunea transnistreană și a zvonurilor despre o eventuală acutizarea a situației în regiune, notează publicaţia rusă.

Despre cele mai recente declaraţii ale exponenţilor administraţiei de la Tiraspol despre riscul reizbucnirii războiului la Nistru scrie, într-o relatarea pentru „Deutsche Welle”, jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Şeful adjunt al pretinsei diplomații transnistrene, Vitali Ignatiev, a spus recent că „situația din jurul Transnistriei capătă un caracter tot mai periculos”, iar un deputat din regiune a adăugat că „în aer, din nou adie a război”. „Aceste semnale alarmiste sunt destinate mai degrabă populației din Transnistria și au scopul de a alimenta repulsia față de Republica Moldova şi Ucraina, pe de o parte, iar pe de altă parte – de a victimiza Rusia”, notează autorul. Prin numirea lui Saakaşvili la Odesa a fost dejucat un plan secret prin care Rusia ar fi planificat un nou conflict armat, numit „proiectul Basarabia”, opinează Vitalie Călugăreanu.

Editorialistul Petru Bogatu scrie în „Ziarul Naţional” că liderul comuniştilor Vladimir Voronin pare să fi anunţat o schimbare de macaz. „Există şanse ca la Chişinău să se rezolve, în sfârşit, imposibila până acum problemă a alegerii preşedintelui republicii”. Editorialistul notează că pozițiile lui Voronin s-au șubrezit într-atât, încât el se vede silit să evite cu orice preț alegeri anticipate, la care PCRM riscă să nu treacă pragul electoral. Prin urmare, Voronin pare dispus să facă generoase compromisuri opinează Petru Bogatu.

Liberalul Dorin Chirtoacă și socialista Zinaida Greceanîi, care vor să ajungă în fruntea capitalei, au salarii lunare de peste 13 mii de lei. Au case și mașini cam la fel de valoroase și ambii au datorii, scrie realitatea.md. Totuşi, Greceanîi e mai bogată decât Chirtoacă. Ea are în proprietate o casă de locuit evaluată la peste un milion de lei şi un teren agricol cu suprafața de 2,4 ha. Chirtoacă are şi el un apartament evaluat la 600 de mii de lei, mai deţine cotă parte dintr-un teren, dar şi dintr-o casa de locuit de la Coloniţa. Alte detalii din declarațiile de venit și proprietate a celor doi candidaţi pentru funcţia de primar al capitalei găsiţi în articolul din realitatea.md.

XS
SM
MD
LG