Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis ar fi gafat atunci când s-a exprimat în favoarea formatului 5+2 de negoiceri privind Transnistria (România liberă)


Clasa politică vs DNA/SRI (Adevărul).

Președintele României Klaus Iohannis ar fi gafat atunci când s-a exprimat în favoarea formatului 5+2 de negoiceri privind Transnistria, consideră jurnalistul Cristian Câmpeanu de la România liberă”. Aceste negocieri sunt blocate de doi ani și declarația lui Iohannis îl pune într-o situație inconfortabilă pe președintele moldovean Nicolae Timofti care le-a reclamat unor oficiali americani acum un an ca ineficiente. Câmpeanu mai scrie în cotidianul de la București că președintele Iohannis era dator cu detalii după ce a discutat la Kiev cu Petro Porosenko ”despre <reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova> și despre dezghețarea acestui conflict înghețat”. Săptămâna trecută, se mai arată în articolul amintit, ”președintele a afirmat disponibilitatea de a pune la dispoziție <resursele de cunoaştere, cât şi cele umane şi materiale ale României pentru a contribui la restaurarea securităţii regionale bazate pe dreptul internaţional şi la asigurarea sustenabilităţii statelor din regiunea Mării Negre>”. Afirmațiile sunt considerate de Cristian Câmpeanu ”ambigue” și chiar ”nefericite”, deși la București au trecut mai degrabă neobservate. Nu și la Moscova, ”care are urechi multe și bine acordate la subtilitățile limbajului relațiilor internaționale”. Aici ar fi, crede comentatorul, sursa intoxicării recente printr-o știre tv din Rusia cum că România s-ar pregăti să declanșeze operațiuni militare în Transnistria.

La București e însă fierbere mare după ce Direcția Națională Anticorupție l-a audiat vineri pe premierul Victor Ponta ca suspect pentru două seturi de fapte penale: unele petrecute înainte de a fi șeful guvernului, altele chiar în timpul mandatului. Jurnalistul Andrei Luca Popescu, de la „Gândul”, explică în detaliu ce poate și ce nu poate face președintele în această situație și în ce condiții Victor Ponta și-ar putea pierde imunitatea. Președintele nu-l poate demite pe premier, de pildă. I-a cerut însă demisia și Victor Ponta a refuzat. Presa online îi amintește lui Ponta că în decembrie trecut promitea să demisioneze dacă va fi pus sub urmărire penală.

Comentatorii cei mai prompți se exprimă deja. „Pur şi simplu nu se poate pune egal între funcţia de Prim-Ministru şi calitatea de suspect sau urmărit penal”, scrie Dan Ionescu pe blogurile „Adevărul”. El crede că situația cere direct ”o revoluție”, „pentru că nu se poate să te duci la DNA cu Serviciul de Pază și Protecție şi coloană oficială, şi să faci asta înainte de a prezida o şedinţă de guvern”. De fapt, convingerea semnatarului este că zarurile sunt aruncate: este începutul sfârșitului pentru o clasă politică coruptă. ”Până acum parlamentarii mai salvau pe câte unul de la puşcăria imediată prin votul împotriva arestării. Se mai jucau pe articolele din Codul Penal şi luptau împotriva cătuşelor la TV. Interveneau ambasadele, se supăra lumea, ieşeam pe Facebook. Mai dădeau ei înapoi, mai tăcea lumea, îl mai înjurau pe Ponta, se mai supăra audienţa că tace Iohannis. De astăzi, toate acestea se opresc şi începe războiul despre care s-a vorbit mult în ultimele luni. Clasa politică vs DNA/SRI”.

Și Ștefan Vlaston scrie în „Adevărul” pe această temă și spune că Ponta se agață inutil de post, oricum va trebui să demisioneze. Până una alta, el n-ar mai putea reprezenta România în străinătate. Se adaugă și posibilele consecințe economice dramatice, prăbușirea leului de pildă, și de care tot șeful guvernului s-ar face vinovat în situația creată.

XS
SM
MD
LG