Linkuri accesibilitate

Un caz care se încurcă – ancheta privind asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov


Zaur Dadaiev, la judecătoria districtului Basmannîi din Moscova, 8 martie 2015
Zaur Dadaiev, la judecătoria districtului Basmannîi din Moscova, 8 martie 2015

Principalul acuzat și-a recunoscut deja vinovăția, dar miercuri şi-a retras depoziția pentru că ar fi fost maltratat.

Politicianul de opoziție Boris Nemțov a fost ucis, cu patru gloanțe în spate, pe 27 februarie noaptea, în imediata apropiere a Kremlinului.

După 10 zile, cinci suspecți erau deja reținuți, doi puși oficial sub acuzație pentru organizarea și executarea crimei. Iar mediile apropiate Kremlinului insistau deja asupra unui motiv și anume: atacul unor fundamentaliști islamici provocați de faptul că Nemțov s-ar fi alăturat cauzei caricaturiștilor uciși de la Charlie Hebdo.

În ultimele 24 de ore, schelăria începe să se destrame.

Principalul acuzat este Zaur Dadaiev, care și-a recunoscut deja vinovăția. Dar miercuri, un membru al Comisiei prezidențiale pentru Drepturile Omului, care l-a vizitat pe Dadaiev în închisoare împreună cu jurnaliști de la cotidianul pro-Kremlin Moskovsky Komsomolets, informa că Dadaiev își retrage depoziția și că ar fi fost maltratat pentru a-și recunoaște vinovăția.

Dadaiev, fost membru al batalionului 7 (forță creată de liderul cecen Ramzan Kadirov pentru ca combate forțele insurgente), ar fi explicat că și-ar fi recunoscut vina în schimbul eliberării unui camarad care fusese reținut cu el.

„Am fost reținut împreună cu fostul meu subordonat Ruslan Iusupov și mi-au spus că-l vor elibera dacă mărturisesc”, a declarat Dadaiev, potrivit transcrierii discuției pe care a avut-o miercuri, în închisoare, cu Andrei Babușkin, membru al Comisiei prezidențiale pentru Drepturile Omului.

Dadaiev a mai spus că a auzit de un alt suspect, Beslan Șavanov, care s-ar fi aruncat în aer înainte de a fi reținut și că i-a fost teamă că ar putea muri și el în circumstanțe atât de neclare.

Mai mult, el i-a povestit lui Babușkin că a cerut familiei să angajeze un avocat dar că de atunci nu are nici o veste.

Declarație care pare să coroboreze o relatare publicată miercuri de săptămânalul american Time.

Corespondentul de la Moscova al publicației relatează că familia a angajat un avocat, dar l-a recuzat la numai o zi fără nici o explicație. Ar fi făcut același lucru cu o cunoscută avocată pentru drepturile omului, cu care a întrerupt contactul tot la numai o zi după ce-i ceruseră ajutorul.

Babușkin s-a întâlnit și cu frații Anzor și Șagid Gubașev, reținuți și ei. Ambii neagă orice amestec în uciderea lui Boris Nemțov. Deși Anzor Gubașev a fost pus și el oficial sub acuzație de un tribunal din Moscova pe 8 martie, alături de Zaur Dadaiev.

Între timp, Novaya Gazeta a publicat o investigație care susține că anchetatorii ar avea un alt suspect principal, a cărui identitate este secretă.

Se știe numai că prenumele ar fi Ruslan și că ar fi un înalt ofițer în serviciile de securitate cecene. Acest suspect ar conduce o brigadă însărcinată cu lichidarea principalelor figuri ale opoziției ruse sau reprezentanți ai mediilor independente, câte mai sunt în Rusia. Pe „lista neagră” s-ar afla fostul oligarh Mihail Hodorkowski și redactorul șef de la Ekho Moskvy, Alexei Venediktov.

În ultimele zile însă mediile apropiate Kremlinului, adică majoritatea, au încercat să acrediteze teza unei crime motivată religios, legată direct de atentatul din ianuarie de la săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.

Ideea a fost vehiculată de la bun început, dar imediat după arestarea lui Zaur Dadaiev, liderul cecen Kadirov a postat pe Instagram o declarație în care îl descrie pe Dadaiev drept un „adevărat patriot rus”, dar și un musulman credincios, șocat la timpul său de declarațiile lui Boris Nemțov legate de atacul de la Charlie Hebdo.

Numai că declarațiile lui Nemțov nu s-au deosebit cu nimic, nici ca ton, nici în conținut, cu cele făcute de președintele rus Vladimir Putin imediat după atentatul de la Paris. Și care și-a trimis ministrul de externe să participe la marșul comemorativ din capitala Franței.

Teza crimei motivată religios este subminată și de Moskovsky Komsomolets, care a mai publicat o notă, neatribuită, în care se afirmă că Dadaiev l-ar fi urmărit pe Boris Nemțov încă din toamna trecută. Mult înaintea atacului de la Charlie Hebdo.

Alexei Navalnîi, un alt lider al opoziției ruse, crede că ar putea fi vorba de o răfuială între diversele centre de putere apropiate Kremlinului și că nota neatribuită ar indica dorința Serviciului de informații FSB ca ancheta în cazul Nemțov să nu se încheie așa de repede.

* text semnat de corespondentul RFE/RL Glenn Kates, tradus şi adaptat de Ileana Giurchescu

XS
SM
MD
LG