Linkuri accesibilitate

Recepția lui Klaus Iohannis în capitala Moldovei (Adevărul)


Politica lui Vladimir Putin la Marea Mediterană (România liberă).

Într-o relatare de la fața locului, Elena Dumitru scrie în Adevărul că, în ziua vizitei președintelui român Klaus Iohannis, la Chișinău „polițiștii erau mai mulți decât copacii”. Jurnalista consideră că cea mai mai interesantă știre a fost formulată atunci de președintele moldovean Nicolae Timofti, care a spus că a cerut mediului de afaceri din România mai multe investiţii, „inclusiv în domeniul audiovizualului”.

Părerile moldovenilor despre noul premier al Moldovei, Chiril Gaburici, sunt încă nesigure, constată autoarea articolului. Oamenii nu-l prea cunosc. Unii spun că e omul lui Vladimir Putin, că dacă l-a recomandat Voronin precis e o alegere rea. Se consemnează de asemenea opinia că Nicolae Timofti ar trebui să-i ceară lui Klaus Iohannis că explice mai apăsat europenilor, Germaniei mai ales, care este situația Moldovei.

Și despre anunțul făcut de fostul premier Iurie Leancă, anume că fondează un nou partid, sunt păreri împărțite. Unii spun că e cam târziu, că mai bine o făcea atunci când a fost la putere. Inclusiv liderul liberal Mihai Ghimpu e de această părere și reamintește că Banca de Economii și aeroportul de la Chișinău au fost deja înstrăinătate în timpul guvernării Leancă.

Pe de altă parte, și Elena Dumitru, autoarea acestui articol din Adevărul, și Cristian Pantazi, de la Hotnews.ro sunt de părere că Leancă are un culoar foarte bun, pe fondul dezamăgirilor pe care le-au produs liberal-democrații lui Vlad Filat prin asocierea cu comuniștii, dar și democrații lui Marian Lupu.

Cristian Pantazi pune o notă mai degrabă bună vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău. Și-a îndeplinit țintele - stabilite, ce-i drept, destul de jos: să isi cunoască partenerii de dialog și să transmită mesajul-cheie că Moldova trebuie să rămână pe cursul pro-european. Reușita vizitei s-ar ascunde dincolo de declarații, și anume în ton: Iohannis ar fi dat de înțeles că România nu va tolera prea mult abaterile de la agenda reformistă. „Bucureștiul nu-si face iluzii: știe că PCRM va fi o frâna în calea marilor reforme, știe ca liderii corupți nu își doresc o justiție cu adevărat independentă, și ca atare va privi cu circumspectie urmatoarele miscari politice. Pe de alta parte, România nici nu își poate permite să respinga brutal actuala coaliție, fie ea și sprijinita de comunisti, pentru ca ar însemna sa abandoneze țara în bratele Rusiei, care atât asteaptă. Grea alegere pentru România, pentru Iohannis”, scrie Cristian Pantazi.

România liberă face o sinteză de știri privind politica lui Vladimir Putin la Marea Mediterană. Își caută noi aliați în rândul europenilor, cu scopul de a diviza Uniunea. E vorba acum de Cipru, prin intermediul căruia ar putea să-și plaseze flotă în Mediterana. În paralel, Kremlinul înăsprește tonul față Kiev, unde amenință din nou pe tema gazelor. Pretextul este gazul furnizat separatiștilor din Donbas, livrat pentru că Kievul n-ar mai fi vrut să-i aprovizioneze, dar pe care Moscova consideră că tot guvernul ucrainean trebuie să le plătească. În consecință, relatează România liberă, Vladimir Putin vorbește acum de „genocid” împotriva regiunii Donbas, uitând că Kremlinul a tăiat livrarea de gaze către întreaga Ucraină de două ori, în plină iarnă.

XS
SM
MD
LG