Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „Senzaţia cetăţeanului simplu despre Maidan este una împărțită”


O imagine a „Maidan-ului” de la Kiev la 20 februarie 2014
O imagine a „Maidan-ului” de la Kiev la 20 februarie 2014

Un an de la violențele din Piața Independenței - opinii ale unui cercetător principal de la Institutul de Politică Mondială din Kiev.

Zilele acestea se implineste un an de la violenţele impotriva protestatarilor de pe Maidan, din centrul Kievului, proteste care au dus, pina la sfirsit, la alungarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici. Violentele de atunci s-au soldat cu moartea a peste 100 de oameni, cu sute de raniti. Presedintele de atunci de la Kiev, a fugit in Rusia. La acest sfirsit de saptamina, la Moscova se organizeaza un mare miting impotriva Maidanului ucrainean. Alla Ceapai a stat de vorba cu analistul Leonid Litra, cercetator principal la Institutul de Politica Mondiala de la Kiev.

La o dezbatere în studioul Europei Libere de la Chișinău
La o dezbatere în studioul Europei Libere de la Chișinău

Leonid Litra: „Nu putem să dăm o definiţie unică acelui Maidan şi a succesului acestui eveniment. După un an de zile avem o senzaţie împărţită, o senzaţie amestecată cu tot felul de calificative: dezamăgire, renaşterea Ucrainei, consolidare. Deci, un an de la violenţele de la Maidan practic a dat practic o nouă suflare naţiunii ucrainene pentru că există o consolidare maximă, mai cu seamă în vederea agresiunii din partea Rusiei.

În acelaşi timp, însă, la un an de la acele evenimente nu s-a reuşit să se facă un progres evident pe acele noţiuni, revendicări pe care s-a clădit Maidanul: reforme; lupta cu corupţia; asocierea cu UE, care a avut loc de jure, nu de facto. Din această cauză, senzaţia cetăţeanului simplu despre Maidan este una împărțită. Cred că toţi înţeleg că efectele Maidan-ului sunt o chestiune care va dura în timp, pentru că Ucraina a primit o şansă după Maidan să devină o ţară de succes. Acest lucru a fost posibil datorită Maidan-ului. Iar ceea ce s-a întâmplat imediat după, bineînţeles, că ridică mari semne de întrebare dacă Ucraina se va transforma într-o ţară de succes. Cred că totuşi se va transforma, dar nu putem fi foarte siguri în această direcţie.”

Europa Liberă: Sugeraţi că ar mai fi şanse reale ca Ucraina să fie mai aproape de UE, să fie bunăoară ridicate vizele pentru ca cetăţenii ucraineni să poată circula liber în spaţiul comunitar?

Leonid Litra: „Cred că acest lucru se poate întâmpla şi nu vorbesc neapărat de ridicarea vizelor. Agresiunea Rusiei din Estul Ucrainei, anexarea Crimeii sunt direct legate de intenţia Ucrainei de a deveni o ţară de succes. O Ucraină de succes, o Ucraină puternică este un coşmar pentru Rusia de fapt. În ceea ce priveşte UE, bineînţeles că acum UE nu are altă posibilitate decât să sprijine Ucraina în ceea ce face, mă refer la promovarea cu succes al reformelor.

Promovarea reformelor însă cumva împiedicată de această agresiune. Dar această agresiune nu poate dura la nesfârşit, după orice război urmează pace. La un moment dat această pace va veni în Ucraina. Bineînţeles că vor fi pierderi, de fapt, deja sunt. Întrebarea Crimeii va rămâne pe agendă, dar nu cred că vor fi schimbări radicale. Să vedem cum Ucraina, împreună cu UE şi SUA, va reuşi să gestioneze criza din estul ţării. Acele reforme cerute pe Maidan sunt posibile doar dacă în Ucraina va fi pace.”

Europa Liberă: Spuneţi că reformele sunt posibile, dar nu acum. Asta ar însemna că oamenii care au stat în Piaţă în frigurosul februarie a lui 2014 nu au obţinut deocamdată ce au vrut?

Leonid Litra: „Nu cred că oamenii au obţinut ce au vrut. Dar cred că de această dată, faţă de Maidanul din 2004, oamenii au o înţelegere mult mai largă faţă de ceea ce se întâmplă în ţară. Dacă vă amintiţi, în 2004 dezamăgirea a venit foarte repede în urma Maidanului, acum, însă, oamenii înţeleg, ei au trecut de la gândirea de tip stabilitate, la una de tip progres. Oamenii nu mai vor stabilitate. Opinia publică solicită ca puterea de la Kiev să facă reforme acum. În Ucraina este un consens practic faţă de ideea că în căutarea Europei, Ucraina s-a găsit pe sine însuşi. Ei au înţeles că trebuie să facă reforme şi că asta depinde de ei, iar UE poate doar oferi sprijin în promovarea reformelor.”

Pe urmele masacrului din Piața Independenței de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:03 0:00

Europa Liberă: Dar credeţi că îşi imaginau oamenii atunci, când au ieşit în Piaţă, ce va urma , în ce se vor transforma acele proteste paşnice. Dacă ar fi intuit, credeţi că mai ieşeau?

Leonid Litra: „Nu cred că cineva se aştepta la un astfel de scenariu violent care a avut loc. Totul s-a întâmplat gradual, intensitatea şi violenţa de pe Maidan crescând treptat. Dar s-a ajuns la un moment în care mizele erau prea mari şi nu putea nimeni ceda. Lecţia importantă a Maidan-ului este că s-a arătat că suveranitatea poporului există şi că atunci când le ajunge cuţitul la gât oamenii pot face lucruri impresionante.

Ceea ce acum se regretă foarte mult legat strict de Maidan, dincolo de reforme, este faptul că nimeni nu este pus pe banca acuzaţilor, nimeni nu poartă răspundere pentru acei oameni împuşcaţi pe Maidan. Acest lucru a dezamăgit foarte multă lume din Ucraina. Dar în acest moment multe din temele pe acasă nefăcute sunt puse în sertar anume din cauza agresiunii din estul ţării. La un moment dat cu siguranţă toate acestea vor reveni pe agenda publică.”

Europa Liberă: Dar nu cumva felul în care a evoluat situaţia în Ucraina de fapt s-a întors împotriva însăşi ideii Maidanului - „Ucraina este Europa”?

Leonid Litra: „Nu cred. Ucraina s-a schimbat foarte mult într-un an. În urmă cu un an Ucraina era o ţară care nu avea libertatea de a lua decizii. Ucraina era o ţară care a amânat semnarea Acordului de Asociere. O ţară care era total dependentă de banii din Rusia. Acum lucrurile se schimbă. Bineînţeles că situaţia economică este mai proastă. Dar Ucraina nu-şi poate obţine cu adevărat independenţă, fără a avea pierderi.

Acum Ucraina are un Acord de Asociere pe care îl va implementa, cu dificultate pentru că sunt realităţi triste. Ucraina este mult mai puţin dependentă energetic. Cât s-a făcut într-un an pentru a obţine independenţă energetică nu s-a făcut în toţi anii de independenţă a Ucrainei. Şi asta tot sub presiunea a ceea ce se întâmplă. Sunt multe lucruri care s-au întâmplat într-un an şi nu au putut fi realizate timp de mulţi ani. Testul Maidanului va fi dacă până la urmă vor fi implementate reformelor. Dacă acest lucru se va întâmpla, de aici vine şi răspunsul la întrebarea legată de UE. Dacă reformele vor fi realizate, apropierea Ucrainei de UE este inevitabilă.”

XS
SM
MD
LG