Linkuri accesibilitate

Din nou despre spinoasa problemă a Băncii de Economii de la Chișinău


Cine golește sacul și cine îl umple la loc.

Premierul Iurie Leancă a dat asigurări că salariile, pensiile, depozitele și orice alte plăți de la Banca de Economii a Moldovei sunt în siguranță după recenta recuperare de către stat a majorității acțiunilor de la această instituție financiară. Leancă a recunoscut că sistemul bancar din Moldova este „destul de slab și vulnerabil” și a anunțat că au fost chemate companii străine să verifice informațiile că BEM s-ar fi aflat în centrul unor scheme frauduloase. Asemenea acuzații au fost lansate de mai multe persoane, inclusiv de șeful comisiei de buget și finanțe din parlament, Veaceslav Ioniță și de fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruță. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Timp de câteva zile premierul Iurie Leancă nu a comentat recuperarea de către stat a pachetului de control din BEM cedat de guvernul său în urmă cu un an.

Joi seară, însă, el a anunţat la postul public de televiziune că vrea un audit internaţional asupra situaţiei din sistemul bancar şi, în particular, de la Banca de Economii. „ … să vedem dacă au fost scheme frauduloase, abuz de putere sau management incorect…”, a spus premierul, care anterior descrisese ca cea mai bună soluţie decizia guvernului său de a ceda controlul asupra băncii de stat.

Experţii cu care am reuşit să discutăm despre intenţia premierului cred, în general, că expertiza internaţională este necesară:

„E totuşi o încurcătură foarte mare în jurul acestei bănci şi e nevoie de expertiză internaţională ca să se descâlcească lucrurile. Abordarea mi se pare corectă, pentru că e vorba de riscuri foarte mari. Întrebarea e cât de serioasă va fi atitudinea autorităţilor”, spune economistul Viorel Gărbu de la Institutul Economie de Piaţă.

„S-a întâmplat o cotitură în evoluţia evenimentelor – banca s-a întors la stat. Şi mi se pare rezonabil ca cineva dintre acţionari, în cazul dat statul, să zică – da-ţi să facem un audit să vedem ce facem mai departe,” ne-a spus la rândul său expertul financiar Alexandru Savva.

Din punctul său de vedere, însă, nu ar trebui să existe prea mari aşteptări legate de un astfel de exerciţiu, pentru că el nu va fi decât încă o opinie şi nu va avea consecinţele directe. Adică nimeni nu poate fi sancţionat în urma unui audit financiar, ci doar în urma unei decizii judiciare:

„Rolul companiei de audit este să pună pe masă celui care a făcut comanda un raport despre ce se întâmplă - ce s-a încălcat, ce s-a făcut incorect, care sunt riscurile. Dar raportul îl va primi exclusiv comanditarul – banca, noul administrator, acţionarii. Déjà va fi responsabilitatea comanditarului să decidă ce va face cu acele concluzii. Eu nu cred că o astfel de anchetă poate să descopere ceva ce nu se ştie deja de către BNM de exemplu. Maxim ce se poate întâmpla e ca dl Leancă să insiste pe un anumite aspect: modul în care s-au luat decizii de creditare, de exemplu, care sunt persoanele implicate. Dar şi auditul este mai mult sau mai puţin o opinie a celor care o fac. Nu înseamnă că e 100 procente corect.”

Recent, fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, a descris banca reîntoarsă sub controlul guvernului ca un „sac gol”, revenit la stat ca să fie din nou umplut, iar procedura la care s-a apelat - ca o „renaţionalizare”, din care Moldova va avea de pierdut în cazul în care va exista o plângere în instanţele internaţionale. Gaura din BEM s-ar ridica la 11 miliarde, mai afirmă Negruţă.

O parte din bani ar fi plecat din bancă prin companii afiliate liderului liberal-democrat Vlad Filat, a pretins pe de altă parte şeful comisiei de buget și finanțe din parlament Veaceslav Ioniță. Vlad Filat a respins acuzațiile. Într-un raport publicat încă în luna iulie, FMI avertiza guvernul că Banca de Economii, deja necontrolată de stat, şi alte două bănci comerciale afiliate au o expunere riscantă faţă de băncile ruse şi indica Băncii Naţionale să le ţină sub control strict operaţiunile. Săptămâna trecută, Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză unor acţionari minoritari ai BEM, iar acest verdict s-a soldat cu revenirea băncii în proprietatea statului. A urmat decizia Băncii Naţionale de a institui administrare specială la BEM şi Banca Socială. Procuratura a anunţat şi ea astăzi că a deschis o nouă anchetă, deja la cererea noului administrator al BEM.

Previous Next

XS
SM
MD
LG