Linkuri accesibilitate

Încă o victimă a embargoului rusesc asupra vinurilor: Combinatul Vitis-Hâncești (Adevărul)


Un interviu cu amabasadorul american William Moser (Ziarul Național).



Cotidianul „Adevărul” constată că embargoul impus de Rusia asupra vinurilor moldoveneşti mai face o victimă. Combinatul Vitis-Hânceşti a intrat în insolvenţă, dar majoritatea activelor companiei au fost deja vândute de creditor. Datele din rapoartele companiei arată că, după ce în martie 2006 a fost interzis accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusească, vânzările Vitis-Hânceşti au scăzut dramatic: de la circa 80 de milioane de lei, în anul 2005 până la 12 milioane de lei, în 2007, şi la mai puţin de trei milioane de lei, în anul 2012. Ziarul ajunge la concluzia că în ultimii ani, zeci de fabrici vinicole din Moldova au intrat în faliment din cauza interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă, unde mergeau până în 2006 aproximativ 80% din totalul exporturilor de vinuri şi divinuri moldoveneşti.

Aceeaşi publicaţie notează că sinistraţii ale căror locuinţe au fost mistuite de incendiul care a cuprins mansarda unui bloc de pe strada Independenţei din Chişinău, pe 1 mai, au ajuns în pragul disperării. 20 de familii dintre cele 28 care au rămas fără domicilii sunt nevoite să-şi caute un loc de cazare, din banii proprii, pe timp nelimitat, până când apartamentele le vor fi reconstruite din fondurile Primăriei şi din donaţii. Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că nu a fost înaintat niciun termen de predare a noilor locuinţe sinistraţilor de pe strada Independenţei, fiindcă nu a fost încă identificat un antreprenor care să reconstruiască mansarda. Deocamdată, Consiliul Municipal a aprobat alocarea a 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Primăriei Chişinău pentru reconstruirea acoperişului şi conservarea constru--cţiei.

Într-un interviu pentru „Ziarul Naţional” ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, notează că Statele Unite și UE sunt pregătite să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va continua să destabilizeze situația din Ucraina. Excelența Sa vorbește în interviul acordat publicaţiei despre situația din Ucraina, pericolul asupra securității Republicii Moldova și spune ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău pentru a evita acțiuni destabilizatoare în ajunul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „În contextul avansării lucrurilor privind Acordul de Asociere, este necesar ca autoritățile să asigure ca toți cetățenii să aibă acces la informații credibile și ca aceștia să înțeleagă modul în care R. Moldova înaintează. Totodată, ne exprimăm speranța că forțele politice locale vor acționa în mod responsabil și nu vor utiliza această șansă istorică drept instrument de destabilizare civilă”, a afirmat Ambasadorul.

Analistul politic şi directorul portalului analitic informativ „AVA.md” Vitalii Andrievski sugerează în comentariul intitulat: „Cum ar putea arăta coaliţia de guvernământ după alegerile din 30 noiembrie?” că viitoarea coaliţie s-ar putea constitui dintre PLDM, PD şi... PCRM. O asemenea alianţă, crede autorul, are toate şansele să se formeze, mai ales dacă liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, va rămâne de neclintit în decizia de a nu adera la „Uniunea Vamală”. Mai mult, se arată convins Vitalii Andrievski, dacă Vladimir Voronin va rupe definitiv relaţiile cu Federaţia Rusă, un adept mai înflăcărat al Uniunii Europene şi chiar a aderării Republicii Moldova la NATO cu greu se va putea găsi. Întrebarea este însă dacă vor accepta o asemenea coliţie liderii PD şi PLDM?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG