Linkuri accesibilitate

Victoria Nuland: „Vizita mea nu este întâmplătoare, am venit să reafirm sprijinul american pentru R. Moldova”


Vizita la Chișinău a asistentei secretarului de stat american.



Duminică la Chişinău s-a aflat asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland. Într-o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman, Nuland a spus că relaţiile dintre Statele Unite și Moldova sînt în prezent mai strânse ca niciodată.

Adjuncta şefului diplomaţiei americane s-a declarat mândră de faptul că Republica Moldova s-a alăturat, în cadrul Adunării Generale a ONU, ţărilor care au adoptat o rezoluţie în ceea ce priveşte Ucraina, document în care anexarea Crimeei de către Rusia a fost calificată drept ilegală şi în care este reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a ţării vecine:

„Vizita mea nu este întâmplătoare. Am venit să reafirm sprijinul american pentru Republica Moldova. Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări şi dreptul cetăţenilor moldoveni să-şi aleagă propriul viitor. Statele Unite ale Americii încurajează calea europeană pe care a decis să o parcurgă Republica Moldova şi decizia de a-şi întări relaţiile cu Uniunea Europeană. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem cum toţi cetăţenii acestei ţări, inclusiv cei din regiunea transnistreană a ţării şi din Găgăuzia vor beneficia de regimul liberalizat de vizie cu Europa şi se vor bucura de facilităţi economice, bucurându-se astfel de prosperitate.”

Întrebată dacă sunt justificate temerile că regiunea transnistreană a ţării ar putea urma scenariul din Crimeea, Victoria Nuland a spus că, în prezent, Statele Unite au un dialog diplomatic intens cu Federaţia Rusă la nivel de preşedinţi şi miniştri de externe, pentru a preveni extinderea conflictului:

„Suntem îngrijoraţi de situaţie. În cadrul vizitei sale în Europa, preşedintele Obama a vorbit despre un număr mare de forţe militare care au încercurit, practic, graniţele Ucrainei. E o încercare de intimidare a ţării, fapt care ne îngrijorează. Tocmai din acest motiv ducem un dialog intens cu Federaţia Rusă.

Vineri, preşedintele Statelor Unite a discutat cu preşedintele Putin şi cei doi au convenit ca schimbul de opinii să fie continuat, duminică, la Paris, de ministrul rus de externe dl Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry, pentru a stabili în ce condiţii acele forţe militare de la hotarele Ucrainei pot fi retrase. Desigur, mă aştept ca tensiunile înregistrate în aceste zile, aici, în Republica Moldova, să fie, la fel, discutate de cei doi diplomaţi.”

Victoria Nuland a spus că admite numai un dialog diplomatic între Chişinău şi Tiraspol şi că îşi doreşte să vadă că şi Federaţia Rusă susţine acest dialog. Ea vorbit şi despre nevoia anulării restricţiilor impuse angajaţilor misiunii OSCE la accesul în stânga Nistrului. În prezent, ei pot intra în regiune doar prin punctele de control de la Dubăsari şi Tighina.

Legat de acelaşi subiect, şefa diplomaţiei moldovene Natalia Gherman a insistat că situaţia din Crimeea şi situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt totalment diferite:

„Am observat şi alte comunicate şi alte informaţii publicate în mass-mediile ruse şi nu în ultimul rând un comunicat ce reflectă spusele preşedintelui rus, dl Vladimir Putin, care a spus că nu renunţă la formatul „5+2”, unicul format de soluţionare a conflictului transnistrean. Dimpotrivă, importanţa acestui format a fost recent reiterată.”

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland a anunţat că Statele Unite vor oferi, suplimentar, Republicii Moldova 10 milioane de dolari, pentru susţinerea eforturilor de fortificare a securităţii la hotare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG