Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Statele Unite şi Uniunea Europeană nu vor nici să controleze Ucraina, nici să intre într-un conflict cu Rusia”


Discursul președintelui american la Palais des Beaux-Arts, Bruxelles, 26 martie 2014.





Preşedintele american Barack Obama a criticat din nou Rusia pentru brutalitatea acţiunilor împotriva Ucrainei, exprimându-şi convingerea că în final alianţa dintre Statele Unite şi Europa va avea câştig de cauză.

În singurul discurs pe care l-a ţinut cu ocazia actualului turneu european miercuri seară la Bruxelles, preşedintele american a mai declarat că acţiunile Rusiei în Ucraina reprezintă „o piatră de încercare” pentru toată lumea.

Obama a reamintit de uniunea care s-a creat în Europa, după două războaie mondiale şi un Război Rece şi a susţinut că acum a reapărut confruntarea de idei care a stat la baza acelor conflicte din trecut.

„Vreau să insist, aici, din nou, că nu trebuie nici odată să credem că unitatea care s-a creat in Europa şi progresele înregistrate în lumea întreagă, sunt realizări ireversibile. Confruntarea de idei continua şi pentru generaţia voastră, despre asta este vorba acum, în Ucraina” – a subliniat Barack Obama în faţa sutelor de tineri, veniţi să asculte discursul preşedintelui american.
Barack Obama: „Confruntarea de idei continuă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00


Obama a reafirmat că Statele Unite şi Uniunea Europeană nu vor nici să controleze Ucraina, nici să intre într-un conflict cu Rusia. „Nu vrem un nou Război rece” a mai declarat preşedintele american.

„Nu intrăm într-un nou Război Rece. Spre deosebire de Uniunea Sovietică, Rusia nu conduce nici un bloc de ţări, nu promovează nici o ideologie globală. Statele Unite şi NATO nu caută o confruntare cu Rusia” – a mai spus Barack Obama la Bruxelles.

Obama a admis că Rusia nu poate fi obligată să se retragă din Crimeea dar s-a declarată convins că în ultimă instanţă „ruşii vor înţelege că nu aşa îşi asigură securitatea, prosperitatea si statutul pe care şi-l doresc în lume”.

Ţinând cont de istoria Europei din ultimii o sută de ani, a continuat Obama, ar fi iresponsabil ca lumea să ignore ce se întâmplă în Ucraina. Şi a promis că vor fi impuse noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă va face noi paşi în Ucraina.

Barack Obama a avertizat totodată Moscova că va fi şi mai izolată dacă nu-şi va schimba cursul.

Discursul nu a adus nimic nou despre cum intenţionează Occidentul să reacţioneze la incursiunea rusă în Crimeea. Dar a reafirmat solidaritatea Statelor Unite cu partenerii europeni în confruntarea cu Moscova – sunt de părere unii din analiştii cu care a stat de vorbă Europa Liberă.

„Un discurs care transmite mesajul: suntem împreună într-o confruntare de lungă durată” – crede James Collins, fost ambasador în Rusia, sub administraţia Clinton.

Pe de altă parte, William Tobey, expert în probleme de securitate şi controlul armamentelor, citeşte în discursul preşedintelui Obama un dublu mesaj: sprijin neclintit pentru Alianţa Nord Atlantică dar şi pentru apărarea integrităţii teritoriale a ţărilor NATO.

„Iar mesajul pentru Moscova – continuă Tobey – este că a intrat într-o cursă de lungă durată, care ar putea să o coste mult, chiar dacă pe moment şi-a atins unele ţinte”.

Andrew Kuchins, director al Programului pentru Rusia şi Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, se declară dezamăgit de discursul lui Obama, despre care spune care nu a prezentat nici o strategie nouă cu privire la Ucraina sau incursiunea Rusiei în Crimeea:

„Dacă aş fi la Kiev, aş fi foarte dezamăgit dacă aş fi la Moscova, mai bine zis la Kremlin, aş zâmbi mulţumit”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG