Linkuri accesibilitate

„Corupţia şi incompetenţa ne-ar putea costa mult mai mult decît ne imaginăm” (A. Pleșu/Adevărul)


Energii consumate în atacuri reciproce între partide... (Evenimentul zilei, România liberă).



Unul dintre semnatarii de la contributors.ro, Vlad Zamfirescu, isi incepe comentariul despre Ucraina rugandu-si cititorii sa-i pastreze calmul. Teza lui este ca Ucraina este o tara cam mare pentru populatia, in special cea ucraineana, pe care o are. Nu din vina ei, ci dintr-a lui Stalin si Hrusciov. Tara are prea multi rusi si rusofoni, care sunt mai apropiati de Moscova decat de Kiev, si nici n-a prea facut ce trebuia ca sa nu si-i antagonizeze. Rusia ar avea deci dreptate in privinta Crimeii, numai ca a folosit mijloace invechite si periculoase. Si Europa are o diplomatie invechita. N-a putut cadea de acord la timpul potrivit ca Kosovo nu e o exceptie si ca trebuia acceptata de jure separarea la vointa poporului. In clipa de fata insa, Vlad Zamfirescu crede ca lucrurile s-au aranjat mai degraba bine: Ucraina are mai putini votanti filorusi, se poate consolida si asta spre folosul Republicii Moldova. Iar Transnistria e ca si izolata intre vecini care nu o sustin. Dar cel mai important lucru i se pare ca Vestul a luat act de pericolul reprezentat de Rusia.

Dan Nicu, comentator pe blogurile Adevarul, aduce o informatie transmisa de o televiziune poloneza: vicepresedintele Dumei de stat a Rusiei, Vladimir Jirinovski, ar fi propus Poloniei, sub antetul Dumei de Stat, sa ceara si sa voteze prin referendum retrocedarea de catre Ucraina a unor regiuni care i-au apartinut. O propunere similara, referitor la raioanele Transcarpatia si Cernauti, ar fi fost facuta si României, sustin polonezii. Cu parere de rau pentru românii de acolo, Dan Nicu nu ezita sa spuna: „România de astăzi nu este o hienă. Şi nu cred că este într-atât de naivă încât să primească daruri otrăvite”.

Si Andrei Plesu face in Adevarul un comentariu la comentarii din strainatate. In speta, la un articol al lui lui Wolf Lepenies, aparut in revista Die Welt. Teoria lui Lepenies este ca Ucraina ar trebui sa ramana o „turnanta”, un interval, un spatiu de negociere. Sa nu opteze, adica, nici pentru Rusia nici pentru Europa. Plesu il contrazice politicos: gresit, România stie bine ce inseamna sa existi cu un asemenea „har geopolitic”! Nu, Ucraina trebuie sa opteze. Dar comentatorul german gloseaza la randul lui pe marginea unui eseu semnat de un cercetator ucrainean. Acesta, crede Plesu, are un diagnostic mai corect: Kievul a gresit inca din perioada Iuscenko, lasand tara sa alunece in capcana coruptiei. Aviz României: „corupţia şi incompetenţa ne-ar putea costa mult mai mult decît ne imaginăm. [...] Asupra oricărei ţări în dezordine planează destinul unei Ucraine…”

Despre România asa cum e ea, dincolo de atitudinea ferma si principiala in privinta Ucrainei, se scriu astazi doua comentarii. In Evenimentul zilei, Laurentiu Mihu e uimit ca Partidul Democrat Liberal si Partidul Miscarea Populara, primul fondat si condus la un moment dat de Traian Basescu, cel din urma doar sustinut din umbra de domnia sa, isi consuma energiile in atacuri reciproce.

Expresia aceleeasi nemultumiri are insa alta temperatura la Andreea Pora, in România libera (care preia revista 22). Nu doar ca fostul ministru de justitie Monica Macovei, care a ramas la PDL, este atacata de fostii colegi, azi lideri ai Miscarii Populare, dar a primit si un raspuns pe blog din partea europarlamentarului demisionat din PDL, Elena Basescu. Acest text al fiicei presedintelui Basescu ar fi, in formularea Andreei Pora, „gingas ca un mamut lânos”.
XS
SM
MD
LG