Linkuri accesibilitate

Ucraina în așteptarea unui nou guvern


Protestatari antiguvernamentali în fața unei filiale a Deutsche Bank la Kiev
Protestatari antiguvernamentali în fața unei filiale a Deutsche Bank la Kiev

Vitali Kliciko: „Propunerea noastră este să se revină la Constituția din 2004, împărțirea puterii între președinte, Parlament și guvern.”




Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, și-a reluat astăzi activitatea după patru zile de concediu de boală, în timp ce opoziția a continuat să-i ceară alegeri anticipate și alte concesii, la o nouă demonstrație de amploare organizată duminică la Kiev.

Agenția Reuters notează că prioritatea lui Ianukovici care caută o ieșire din confruntările de peste două luni cu opoziție, soldate cu șase morți, este găsirea unui nou prim-ministru în locul lui Mikola Azarov care a demisionat la 28 ianuarie sub presiunea străzii.

Înainte de o nouă ședință a Parlamentului, așteptată marți, opoziția s-a asigurat la sfârșitul săptămânii de declarații decisive de sprijin din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, la Conferința de Securitate de la München.

Opoziția îi cere lui Ianukovici concesii noi, inclusiv eliberarea necondiționată a protestatarilor aflați în arest, și revenirea la vechea Constituție, care prevede puteri mai reduse pentru președinte. Fostul boxer Vitali Kliciko, care conduce partidul de opoziție Udar, a spus duminică în fața a 50 de mii de suporteri în Piața Independenței de la Kiev că nu va accepta altceva decât demisia lui Ianukovici și alegeri anticipate.

„Propunerea noastră este să se revină la Constituția din 2004, împărțirea puterii între președinte, Parlament și guvern, formarea unui cabinet nou. Iar cel mai important lucru pentru rezolvarea acestor chestiuni sunt alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate”.

Atât Kliciko cât și alt lider al opoziției, Arseni Iațeniuk, din partidul Batkivshcina al fostei șefe a guvernului întemnițate Iulia Timoșenko, au fost sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, unde s-au întâlnit cu diplomați occidentali, solicitându-le să medieze negocieri cu președintele Ianukovici.

Arseni Iațeniuk a adăugat duminică la demonstrație că cei doi au mai cerut sprijin financiar occidental pentru stabilizarea Ucrainei. „Lumea întreagă nu doar ne urmărește, dar, în sfârșit, a decis să ne ajute. Este timpul. Nu mai dorim cuvinte. Ucrainenii cer acțiuni concrete și ni s-au promis asemenea acțiuni.”

Șefa politicii externe și de securitate europene Catherine Ashton a fost citată duminică de ziarului „Wall Street Journal" , spunând că Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc un amplu plan de ajutoare pentru Ucraina. Ashton a spus că acest plan va avea scopul să ajute Ucraina într-o perioadă de tranziție în care un guvern interimar poate aproba reforme politice și economice, înainte de alegerile prezidențiale, care, pe moment sunt planificate la termen, anul viitor. Diplomata europeană a mai spus că pachetul ajutoarelor „nu va fi mic”, că poate fi compus nu doar din bani, ci și din garanții occidentale pentru investitori și că Ucrainei nu i se va cere să încheie vreun acord pe termen lung cu Fondul Monetar Internațional.

Aceste planuri par să fi apărut în marginea Conferinței de Securitate de la München, unde secretarul de stat american John Kerry spunea sâmbătă că majoritatea ucrainenilor luptă pentru „un viitor democratic european”, iar „Statele Unite și Uniunea Europeană sunt alături de oamenii din Ucraina în această luptă”.

Confruntarea din Ucraina a fost descrisă în cuvinte asemănătoare la München de Vitali Kliciko, care a spus că poporul ucrainean și-a manifestat limpede dorința în cele peste două luni de proteste proeuropene, începute în noiembrie, când președintele Ianukovici a renunțat pe neașteptate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în schimbul refacerii relațiilor strânse cu Rusia.

Dar tot la München, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara l-a contrazis. El a spus că nu toți ucrainenii sprijină protestele, inclusiv cei aproximativ opt milioane de cetățeni de etnie rusă. În cuvintele lui Kojara, Ucraina este o țară diversă care nu poate alege pur și simplu între Uniunea Europeană și Rusia, dar care trebuie să aibă relații cu ambele.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG