Linkuri accesibilitate

Chişinăul nu recunoaşte ultimatumuri puse de Tiraspol


Sediul OSCE de la Viena
Sediul OSCE de la Viena

Noul reprezentant special al preşedinţiei elveţiene şi sârbe a OSCE îşi propune să menţină pacea şi dialogul la Nistru.


„Chişinăul nu recunoaşte mesaje ce reprezintă ultimatumuri din partea unor structuri din stânga Nistrului”, este replica viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, la declaraţia autorităţilor transnistrene, care cer retragerea în totalitate, timp de o lună, a prezenţei instituţionale moldoveneşti din oraşul Bender (Tighina). Autorităţile de la Tiraspol au cerut, la 22 ianuarie, evacuarea în decurs de o lună a Comisariatului de poliţie şi a oficiului teritorial al întreprinderii de stat „Registru” de la Tighina. Detalii are Diana Răileanu:

Vicepremierul Eugen Carpov a evitat să spună dacă Chişinăul ia în calcul o eventuală operaţiune de evacuare cu forţa a poliţiştilor şi instituţiilor moldoveneşti de la Tighina pusă la cale de administraţia de la Tiraspol, urmare a cererii ultimative invocate în comunicatul difuzat de KGB-ul de la Tiraspol:

„Noi nu recunoaştem mesaje care reprezintă ultimatumuri din partea unor structuri din stânga Nistrului. Situaţia în zona de securitate este reglementată de anumite documente care au fost semnate şi convenite pe parcurs. Există instituţii, structuri, mecanisme, care sunt responsabile pentru dirijarea situaţiei din zona de securitate. În primul rând, este Comisia Unificată de Control, în al doilea rând, este Comandamentul Militar Unit al Forţelor de Pacificare. Aceste autorităţi trebuie să ia decizii. Subiectul se află pe agendă”, este declaraţia viceprim-ministrului, Eugen Carpov.

Cumpănit în declaraţii a fost şi preşedintele în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic, spunând că, deşi o asemenea chestiune depăşeşte împuternicirile mandatului său, va face tot ce îi stă în puteri pentru a clarifica situaţia. Ambasadorul Bogojevic a menţionat că mâine va merge la Tiraspol pentru a se întâlni cu liderii din regiune:

„În calitate de reprezentant special al preşedinţiei elveţiene şi sârbe a OSCE sper pe parcursul următorilor doi ani să contribui la menţinerea viabilă a negocierilor în formatul „5+2” şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Ne propunem să menţinem pacea, dialogul politic între ambele părţi şi, respectând integritatea teritorială a Republicii Moldova, să găsim o posibilitate pentru a decide statutul special pentru regiunea transnistreană.”

Radojko Bogojevic a avut astăzi o întrevedere şi cu preşedintele Nicolae Timofti. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat lucrurile se vor schimba în bine. „Prefer să vorbesc direct şi vreau să vă spun că până la moment s-a lucrat foarte mult în formatul „5+2”, contribuţia OSCE în mişcarea lucrurilor spre bine fiind esenţială. Cu regret însă rezultatele aşteptate nu au venit”, a conchis preşedintele Timofti.

Mai mulţi analişti de la Chişinău au îndemnat autorităţile moldovene să dea dovadă de maximă prudenţă în dialogul cu Tiraspolul, calificând cele mai recente acţiuni şi declaraţii ale liderilor transnistreni drept „suspicioase”, constituind prologul unor complicaţii greu de anticipat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG