Linkuri accesibilitate

Secţia de pediatrie a spitalului din Criuleni - renovată cu sprijinul UE


La spitalul raional Criuleni
La spitalul raional Criuleni

Din cei peste o mie de copii care se adresează anual după ajutor la spitalul din Criuleni, o treime sunt din regiunea transnistreană.


La spitalul raional de la Criuleni a fost renovată secţia de pediatrie cu banii Uniunii Europene. Într-un proiect pentru întărirea încrederii între malurile Nistrului, Bruxellesul finanţează renovări la opt instituţii medicale la care vin pacienţi de pe ambele maluri. Relatează Diana Răileanu:

Acum un an, părinţii care veneau să-şi trateze copiii la spitalul raional din Criuleni trebuiau să înfrunte nu doar boala, dar şi sărăcia din saloane. Realitatea de atunci mi-a descris-o Tatiana Razlovan, mama unui copil care a fost tratat de bronşită toamna trecută şi a revenit în spital, cu aceeaşi boală, şi în acest an:

Tatiana Razlovan
Tatiana Razlovan
„Var pe pereţi, pe jos în loc de plitkă era podeaua de lemn, ferestrele vechi prin care sufla vântul, paturile de setcă. Apă caldă nu era, încălzeam apa în vas mai mare şi mergeam cu sticlele la veceu, stăteam în rând, un veceu era nu două ca acum. Acum este baie, e mult mai bine.”

Femeia ştie că secţia de pediatrie a fost renovată pe banii Uniunii Europene. Are chiar propria explicaţie pentru investiţia occidentului în sistemul medical moldovenesc:

„Pentru că le e jale de noi. Pentru că ei văd ce se întâmplă în ţara asta, ţara e mică, populaţia nu prea are de lucru, nu are nimic, nici Guvernul nu are bani de unde să ia, din aceste motive ne ajută.”

Presupunerea Tatianei Razlovan oglindeşte situaţia în care se află cei mai mulţi dintre managerii spitalelor din ţară. Deseori, aceştia reuşesc să modernizeze o parte din spaţiile instituţiilor, apelând la ajutorul donatorilor internaţionali şi al oamenilor de afaceri din localitate. Directorul spitalului raional din Criuleni, Grigore Urâtu confirmă că în prezent se poate baza doar pe propria insistenţă pentru a face rost de bani pentru reparaţia saloanelor şi procurarea utilajului modern:

„Cred că astăzi nicio instituţie nu o să reuşească să facă faţă tuturor cerinţelor care sunt astăzi în sistemul de sănătate fără o asistenţă internaţională.”

Grigore Urâtu
Grigore Urâtu
Europa Liberă: Dvs. aţi fost peste hotare, aţi văzut cum funcţionează instituţiile medicale acolo?

„Am fost în Austria, la Viena”

Europa Liberă: Dar cât timp trebuie să treacă pentru ca toate spitalele din Moldova să fie asemeni celor de la Viena, pe care le-aţi vizitat?

„Să o începem de astăzi, dar cred că pentru anul 2020 trebuie să creăm neapărat condiţii europene, cu atât mai mult că aspirăm şi tindem să ne integrăm în comunitatea europeană.”

Secţia de pediatrie a spitalului raional din Criuleni a fost modernizată datorită Programului PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de UE. Şefa secţiei, Ludmila Razlovan, spune că instituţia este singura alternativă pentru pacienţii de pe malul stâng, din raionul Dubăsari. Din cei peste o mie de copii care se adresează anual după ajutor, o treime sunt din regiunea transnistreană:

În secţia pediatrie a spitalului din Criuleni
În secţia pediatrie a spitalului din Criuleni
„Se duc bucuroşi că au stat în secţia de pediatrie, că au primit un tratament aici. Înainte copilaşii îşi spălau mâinile cu apă rece, iar acum lucrurile stau altfel. Prima exclamaţie a copiilor când deschid uşile este: mamă, ia uite-te cât e de frumos aici.”

Compania Naţională pentru Asigurări în Medicină (CNAM) are creat un Fond de dezvoltare şi modernizare destinate spitalelor şi policlinicilor din ţară care vor să procure utilaj medical sau să repare saloanele destinate pacienţilor. Suma alocată pentru acest Fond a crescut, de la 14 milioane în 2010, la peste 130 de milioane în acest an. Chiar şi aşa, Compania nu reuşeşte să acopere necesităţile tuturor instituţiilor medicale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG