Linkuri accesibilitate

Romania ar putea crește cota de importuri de vinuri din Moldova (T. Corlățean pentru Agerpres)


Divergențe aparute între liderii PSD și PNL (România liberă)

Ministrul de externe roman Titus Corlatean a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un mecanism de sprijinire a Republicii Moldova, in conditiile amenintarii venite din partea Rusiei ca va sista importurile de vinuri moldovenesti. „Evenimentul zilei” preia unele declaratii ale lui Corlatean din interviul acordat Agerpres, si care va fi difuzat integral maine. Corlatean sustine ca Romania si-ar putea creste cota de importuri de vinuri din Republica Moldova si ca se asteapta ca si alte state europene sa faca la fel, daca Rusia apeleaza la aceasta forma de presiune asupra tarii de dincolo de Prut, informeaza „Evenimentul zilei”.

Protestele masive impotriva proiectului de la Rosia Montana ar putea fi cel mai bun pretext pentru ”divortul anului”, cum numeste Dan Cristian Turturica divergentele aparute intre liderii principalelor partide aliate la guvernare in Romania, social-democratul Victor Ponta si liberalul Crin Antonescu. Comentatorul de la „România liberă” considera indreptatita mirarea ca tocmai acest subiect a produs marea fisura, si nu diluarea semnificativa a ponderii liberalilor in actul de guvernare. In clipa de fata, guvernarea ar fi asigurata in proportie de 80% de social-democrati si numai de 20% de liberali. Turturica nu mai are niciun dubiu: PSD nu-l va mai sustine pe Crin Antonescu in alegerile prezidentiale. Victor Ponta se apropie de victoria planului sau dintotdeauna - sa guverneze singur, sau cel putin fara liberali - prin propaganda groasa, exercitata din nou cu succes de la televiziunea conservatorului Dan Voiculescu. Premierul Ponta este din nou favoritul Antenei 3, unde ii ia din nou locul liberalului Crin Antonescu, se arata in editorialul „României libere”.

Si Cristian Tudor Popescu, de la Gandul.info e de acord cu castigul de imagine incasat de Victor Ponta, in special dupa ce i-a convins pe minerii de la Rosia Montana sa iasa din galeriile unde se baricadasera in semn de protest fata de neinceperea exploatarii miniere.”Preţul acestui câştig de imagine (...) e sumbru”, premierul le-a promis minerilor ca ii va aduce pe parlamentari la Rosia. ”Cum adică, (...) se duce <peste Parlament>? dă buzna în şedinţă şi îi aduce? cum?cu hingherii?”, se intreaba Cristian Tudor Popescu si adauga: ”lipsa de scrupule cu care tânărul prim-ministru foloseşte o asemenea otravă de cuvinte mie, unul, îmi dă fiori”.

Doi comentatori, Vlad Mixich de la Hotnews, si Cristina Hermeziu de la „Adevarul”, descopera independent unul de altul formula speciala a masei de protestatari in chestiunea Rosia Montana. Hipsteri sau nu, ei nu sunt insa, categoric, nici golani si nici protestatari de profesie, in sensul de mercenari. Disponibilitatea de a protesta pentru diverse cauze se explica prin profilul lor cultural: sunt persoane educate, creative, chiar artisti uneori, care nu mai ezita sa-si spuna parerea in privinta deciziilor luate de politicieni si care sunt dispuse sa faca act artistic din protestul lor. Constatarile care au conturat aceasta concluzie au fost facute de Vlad Mixich la Bucuresti si de Cristina Hermeziu la Paris.
XS
SM
MD
LG