Linkuri accesibilitate

Motivele rezervei patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane de a vizita R. Moldova (Foreign Policy Romania/Adevărul)


Radicalizarea acută a dezbaterii publice în România (Evenimentul zilei).



Ucraina nu s-ar opune unei eventuale uniri intre Romania si Republica Moldova. „Determinarea nivelului de relaţii bilaterale reprezintă un drept suveran“ al celor doua tari, a declarat cotidianului Romania libera seful diplomatiei de la Kiev, Leonid Kojara. Domnia sa se afla intr-un turneu european in care cauta sprijin pentru invitarea tarii sale sa parafeze, in noiembrie la Vilnius, acordurile de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Publicatia Foreign Policy Romania, editata de Adevarul, cuprinde in ultimul numar si un comentariu semnat de Valentin Stefan despre motivele rezervei patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane de a vizita Republica Moldova. Ar fi vorba despre o veche prietenie a liderului ortodox de la București cu Preasfintitul Vladimir, mitropolitul Moldovei - parte a comunitatii bisericesti subordonata Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe de alta parte, intre mitropolitul Vladimir si omologul sau Petru, care conduce Mitropolia Basarabiei, ce tine de BOR, exista tensiuni vechi. Autorul articolului e de părere ca Vladimir este mai abil, mai deschis catre o colaborare intre Mitropolia Moldovei si BOR, ceea ce intra si in vederile patriarhului Daniel. Mitropolitul Petru insusi ar trebui sa nu excluda o eventuala reunificare a Republcii Moldova cu Romania, e de parere Valentin Stefan de la Foreign Policy. Intr-un asemenea caz, preasfintia sa si-ar putea pierde postul, ca urmare a desfiintarii Mitropoliei Basarabiei si a trecerii tutoror bisericilor ortodoxe de pe teritoriul actualei Republici Moldova sub jurisdictia Patriarhiei de la Bucuresti.

In Evenimentul zilei, Silviu Sergiu remarca radicalizarea acuta a dezbaterii publice in Romania. Se discuta numai in termeni de ori-ori. Cainii maidanezi sunt ori ignorati, ori eutanasiati. Exploatarea de la Rosia Montana este ori inceputa in conditiile puse de canadienii de la Gabriel Resources, cu concursul autoritatilor de la Bucuresti, ori direct abandonata. In opinia jurnalistului, aici, cel putin, se impunea o solutie de comprmis, si anume renegocierea contractului. Silviu Sergiu este insa ingrijorat de repeziciunea cu care protestele de strada, foarte civilizate, legate de Rosia Montana au lasat deja la vedere radicalizari inexplicabile. In Piata Universitatii au fost voci neinregimentate ideologic care au sustinut ca „exploatarea aurului de la Roşia Montană este parte a notei de plată pe care România trebuie să o achite dupa ce a fost primită in NATO şi Uniunea Europeană. Propagarea unei asemenea atitudini este extrem de periculoasă, pentru că naşte naţionalism economic”, reaminteste jurnalistul, care avertizeaza: „Dacă strada va lupta cu capitalismul, mi-e teamă că Piaţa Universităţii va fi din nou confiscată de comunişti. De data aceasta, de cei progresişti, nu retrograzi ca în '90”.
XS
SM
MD
LG