Linkuri accesibilitate

Care sînt avantajele reciproce ale apropierii Moldovei de Uniunea Europeană?


Peter Stano
Peter Stano

Peter Stano: „Nu e vorba de retorică grandioasă, ci de a crea o zonă a valorilor comune.”



Corespondentul Europei Libere la Bruxelles Dan Alexe în dialog cu Peter Stano, purtătorul de cuvînt al Comisarului european responsabil cu extinderea Uniunii Europene Štefan Füle.

Europa Liberă: Care este opinia Comisiei Europene despre mult vehiculatele teorii și frecventele discuții în legătură cu șansele Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană?

Peter Stano:
„Haideți să nu speculăm despre așa ceva în acest moment, deoarece nu avem nicio indicație despre asemenea intenții din partea Moldovei. Tot ce avem acum pe masă este Acordul de Asociere pe care sperăm să îl parafăm în noiembrie, la summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic. Asta e ținta noastră pentru moment.”

Europa Liberă: Rusia a numit ca responsabil pentru Transnistria un politician de categorie grea: fostul ambasador la NATO Dmitri Rogozin care pur și simplu a amenințat Moldova cu tăierea gazului în iarna următoare. Cum vede Comisia Europeană asemenea amenințări din partea guvernului rus - ținînd cont de faptul că Rogozin e vice-premier - împotriva unei țări partenere cu Uniunea Europeană, cum e Moldova?

Peter Stano:
„Nu voi comenta asupra unor remarci individuale, sau asupra modului în care asemenea remarci au fost reproduse în presă. Noi înregistrăm astfel de declarații, desigur, dar ce e important pentru noi e să subliniem că am negociat acest acord cu Moldova pe care vrem să-l parafăm și în cele din urmă să-l semnăm, dar aș vrea să fie clar, pentru că există multe interpretări eronate, că acordul de asociere nu se negociază în dauna relațiilor Moldovei cu vecinii ei, inclusiv Rusia. Beneficiile vor fi comune. Încurajăm în același timp partenerii noștri să păstreze bune relații cu vecinii. Asemenea acorduri de asociere sînt un lucru nou, în măsura în care aduc și o asociere politică și o integrare economică. E vorba de o hartă a progresului politic și economic ce va aduce avantaje pentru toți cei implicați.”

Europa Liberă: Intenția fermă a Europei este așadar de a-l semna în cele din urmă?

Peter Stano:
„Desigur. Cînd începi să negociezi un tratat sau document cu o terță țară intenția este aceea de a-l vedea în cele din urmă semnat și aplicat, altfel este o pierdere de timp pentru toată lumea. Nimeni nu vrea să irosească timp și energie într-un document care nu va fi semnat, așa că sîntem desigur interesați în a-l vedea semnat. Moldova, la rîndul ei, a dorit să-l inițieze și să-l semneze în cele din urmă. Acordul e important pentru că va consfinți valorile noastre comune și perspectiva unui beneficiu economic comun.”

Europa Liberă: Care ar fi beneficiul economic pentru Uniunea Europeană?

Peter Stano:
„Nu putem vorbi despre un beneficiu economic doar pentru Uniunea Europeană. E vorba de un beneficiu comun. Pe de o parte se creează un climat de securitate, care implică consolidarea statului de drept și încurajarea investițiilor. Cu cît discutăm mai mult detaliile, cu atît ele vor fi mai solide și funcționale, se va ajunge la coborîrea barierelor comerciale, așa încît beneficiile sînt evidente.”

Europa Liberă: Pentru Moldova, acordul ar aduce beneficii foarte concrete: să vîndă mai mult vin, de pildă, la prețuri mai mici pentru cumpărători, sau produse agricole, sau ca oamenii de afaceri să se miște mai ușor în Uniunea Europeană. Care e însă avantajul concret pentru Uniunea Europeană, dincolo de retorica grandioasă și de declarațiile politice?

Peter Stano:
„Nu e vorba de retorică grandioasă, ci de a crea o zonă a valorilor comune, în care statul de drept funcționează și în care justiția e independentă iar drepturile cetățenilor respectate. Pentru Europa, beneficiul imediat este extinderea zonei de stabilitate. Nu e ceva abstract, ci ceva foarte concret, iar din punct de vedere comercial, dacă se pot practica schimburi fără bariere, beneficiul este atît cel al consumatorilor, cît și al producătorilor, ceea ce duce la un foarte sănătos climat al competiției.”

Europa Liberă: Aveți vreun exemplu concret de reușită, o "success story"?

Peter Stano:
„În momentul de față nu putem vorbi despre exemple reale de istorii de reușită, pentru că e vorba de acorduri de un tip nou. Avem unul similar, în fază finală, cu Ucraina, pe care sperăm să îl semnăm în noiembrie la Vilnius, am încheiat negocierile pe text cu alți trei parteneri: Moldova, Georgia și Armenia, așa încît e greu să vorbim în acest stadiu de succese reale. E vorba de un tip nou de tratat și de ambiții noi care vor duce la o uriașă cooperare politică și la o integrare economică.”

Europa Liberă: Statele Unite par să fi dispărut de pe scena est-europeană, în afară de faptul de a plasa baze militare. E bine asta pentru Uniunea Europeană, să rămână față în față cu partenerii estici, sau a rămas nostalgia participării fratelui mai mare?

Peter Stano:
„Nu este de competența mea ca purtător de cuvînt al Comisarului pentru extindere să comentez asupra relațiilor Uniunii Europene cu Statele Unite. Tot ce vrem este să extindem zona stabilității pe baza unor valori comune și, desigur, să extindem, pe lîngă valorile democratice, și stimularea economiei, afacerilor și comerțului, pentru că asta e ceea ce vor oamenii. Vrem să le acordăm șansa unei vieți mai bune din punct de vedere economic, dar cu toate garanțiile că le vor fi respectate drepturile și libertățile fundamentale.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG