Linkuri accesibilitate

Penalizaţi de alegători pentru criza politică (Adevărul)


Cît va dura pacea între liderii Coaliţiei pentru guvernare pro-europeană? (Ziarul de Gardă).



Penalizaţi de alegători pentru criza politică - astfel sintetizează ziarul Adevărul rezultatele sondajului dat ieri publicităţii. Argumentele doveditoare ale acestei teze care urmează în articol sunt că aproape jumătate din moldoveni consideră anul 2013 drept unul rău pentru Republica Moldova, peste 70% cred că direcţia în care ne îndreptăm este greşită şi doar 11 sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc. Ei îi găsesc vinovaţi pe membrii fostei AIE pe care îi tratează cu vizibil mai puţină încredere decât anterior.

Pentru agenţia de ştiri IPN relevanţă deosebită au datele sondajului potrivit cărora 61 % din respondenţi afirmă că nu au auzit despre Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, 31 % au auzit despre reuniune, iar 8 % nu au ştiut ce să răspundă. Dintre cei care au auzit despre summit şi importanţa acestuia, 33 % cred că Moldova va reuşi să parafeze sau să se înţeleagă privind Acordul de Asociere cu UE, iar 43 % spun că nu vor exista rezultate pozitive pentru Republica Moldova.

Redactorul-şef adjunct al Ziarului de Gardă, Victor Moşneag, se întreabă cît va dura pacea între liderii Coaliţiei pentru guvernare pro-europeană? Autorul observă că „PCRM, susţin că noua coaliţie se va destrăma peste 2-3 luni şi că, în final, tot vom avea alegeri anticipate, la care, apropo, comuniştii visează încă din 2010. Alţii au spus că pacea va dura până la Summit-ul de la Vilnius, din luna noiembrie 2013, dacă R. Moldova nu va semna şi nici parafa atunci acordurile cu UE. Cei mai optimişti sunt de părere că pacea va dura până la mijlocul anului 2014, când campania electorală va fi din ce în ce mai aproape, iar instinctele de killeri ale politicienilor nu vor mai putea fi stăpânite”.

Reporterii de la Ziarul de Gardă în continuare sunt atenţi la proprietăţile judecătorilor. Bunăoară, au aflat că Iurie Melinteanu, judecător la Curtea de Apel Chişinău este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna din Chişinău. Tot pe această stradă, fiul judecătorului, Dorin Melinteanu, a accident un motociclist care a ajuns la Urgenţă cu multiple facturi. Procurorii i-au deschis un dosar penal, dar, recent, după trei ani de judecată, Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat pe fiul judecătorului de la Apel.

Pagina electronică a Ziarului Naţional anunţă că Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Legii cu privire la statutul deputatului care stabilește că absențele deputaților de la ședințele Parlamentului în semn de protest față de un proiect de lege sau o altă chestiune inclusă în ordinea de zi se consideră absență motivată. Astfel, deputații care vor lipsi de la ședințele în plen ale Parlamentului, pentru că nu sunt de acord cu unele subiecte incluse pe ordinea de zi, vor fi oricum remunerați. Ziarului Naţional observă că pentru a intra în vigoare, hotărârea Guvernului urmează a fi votată și în Parlament.

Baby box-uri în care femeile îşi pot abandona nou-născuţii, fără a suporta rigorile legii - gata să apară în maternităţi, un medicament pentru răceală şi gripă, Fervex, gata să dispară din farmacii, şi galeria „Constantin Brâncuşi“ din Chişinău - pe punctual să rămână fără acoperiş din cauza unui balcon construit de vecinii de deasupra - sunt alte câteva teme de care se preocupă presa astăzi.
XS
SM
MD
LG