Linkuri accesibilitate

Interpretări ale libertății presei în România (Evenimentul zilei)


Prezența îngrijorătoare a antisemitismului pe internet (ziare.com).



Biserica Ortodoxă trebuie să fie mult mai preocupată de ecoul ei european, „să participe la dezbaterile veacului, dacă vrea ca veacul să o perceapă. Stilul obidit, pripa excomunicării tuturor celorlalţi, mulţumirea de sine şi pregătirea teologică precară nu sunt instrumentele potrivite ca să ne regăsim locul pe hartă”, spune Andrei Plesu in ziarul Adevarul. Articolul lui porneste de la constatarea ca religia ortodoxa este pur și simplu omisă dintr-un tablou extrem de amanuntit al cultelor si sectelor religioase prezente pe teritoriul Germaniei. Dosarul respectiv a fost realizat de publicația germana Der Spiegel.

Plesu se refera la structura actuala a mentalitatilor occidentale, care asimileaza in general creștinismul exclusiv cu catolicismul si protestantismul. „A trebuit, pe bună dreptate, să ne „occidentalizăm”, spune Plesu, să depăşim handicapul unui destin istoric de avarie. Dar a venit, poate, momentul, ca şi vestul să se „branşeze” la realitatea răsăriteană, să o descopere ca pe o entitate vie, specifică, distinctă cultural, complicată, diversă”.

Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, deputatul Aurel Vainer, apreciaza intr-un interviu publicat de site-ul ziare.com ca in Romania nu exista antisemitism de stat. Exista insa „o prezenta ingrijoratoare si semnificativa a antisemitismului pe Internet, pe aceste bloguri si site-uri carora nu li s-a dat inca de cap, nici la noi, nici in lume”. Aurel Vainer pomeneste in acest dialog rapoarte si discutii purtate la recentul Congres Mondial Evreiesc¸care a avut loc, in premiera, la Budapesta. Desi Ungaria este considerata „una dintre tarile care promoveaza si incearca sa exporte antisemitismul”, tocmai acolo s-a discutat despre recrudescenta antisemitismului in spatiul european, cu precadere in Ungaria si Grecia.

In Evenimentul zilei, Sorin Ionita semneaza un articol revoltat despre ipocrita si deloc inocenta propunere de reintroducere a pedepsei penale pentru delictul de calomnie si insulta. Propunerea tinteste de fapt presa, dar, dupa cum arata comentatorul, aplicarea ei nu va duce la asanarea morala a presei care se face azi in Romania, ci dimpotriva, la stergerea integrala din peisaj a ceea ce a mai ramas din jurnalismul independent.

„In România „libertatea presei” şi-a alterat conţinutul în ultimii ani, devenind de fapt opusul său”, scrie Ionita. El arata ca nu criticarea politicienilor si a demnitarilor statului este problema - aici chiar e lucru firesc - ci atacarea sistematica a magistratilor anticoruptie, sau a cetatenilor (de regula intelectuali) care critica politicienii corupti si cer pedepsirea lor. „Prea s-a pornit inundaţia cu lacrimi de crocodil în rapoarte internaţionale, în apărarea „libertăţii de exprimare” atent dirijată, ce face din alb, negru; din condamnatul Năstase, erou al maselor; şi din ornitorinc, trotinetă”.
XS
SM
MD
LG