Linkuri accesibilitate

Despre conducerea interimară a legislativului Republicii Moldova


O nouă ceartă în parlamentul de la Chișinău.


Deputații liberal democrați și cei comuniști care l-au revocat ieri din funcție pe speaker-ului democrat, Marian Lupu au decis astăzi cã împuternicirile acestuia trec la vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Politiciana liberal-democratã, care ar urma sã asigure interimatul la conducerea parlamentului pânã la alegerea unui speaker nou. Nu este limpede dacã acesta va mai fi ales în actualul parlament, cât va dura interimatul, sau ce se va întâmpla în decursul lui. Dar democrații spun că tot ce se va întâmpla va fi ilegal. Relateazã Liliana Barbãroșie.

Democraţii contestă atât legalitatea noii funcţii, cea de speaker interimar, instituită astăzi de grupurile parlamentare ce le-au demis ieri liderul, cât şi a şedinţei în general. Ei spun că fără preşedinte plenipotenţiar ales, activitatea parlamentului este blocată, iar asta ar rezulta atât din constituţie, cât şi din regulamentul parlamentului amendat astăzi de noua majoritate ad-hoc a liberal-democraţilor cu comuniştii şi mai mulţi neafiliaţi.

Iată ce a spus deputatul PD Adrian Candu:

„Ceea ce fac ei este în afara cadrului constituţional. Pentru simplu motiv că constituţia prevede interimatul funcţiei de premier, interimatul funcţiei de şef de stat, dar nu prevede interimatul speakerului. Legiuitorul, când a lucrat asupra constituţiei, a considerat că dacă se întâmplă ceva cu speakerul, el trebuie imediat înlocuit. Deoarece sunt foarte multe competenţe ale preşedintelui parlamentului care sunt în exclusivitate.”

Replica comuniştilor a venit de la deputatul Eduard Muşuc:

„Dle Candu, colegul dvs. de partid, domnul Plahotniuc, a fost câţiva ani de zile în funcţia de prim-vicepreşedinte al parlamentului, deşi această funcţie nu este prevăzută de constituţie.”

Liberalii lui Mihai Ghimpu, care la fel consideră ilegală continuarea activităţii parlamentului, nici nu au participat la şedinţa de astăzi, în semn de protest. Ei spun, la fel ca democraţii, că vor contesta toate aceste acţiuni la Curtea Constituţională.

Absolut inutil, îi previne neafiliatul Vadim Mişin:

„Dacă e legală sau nu şedinţa parlamentului decide doar majoritatea parlamentară şi nimeni, nici chiar Curtea Constituţională, nu are dreptul să se amestece. Preşedintele interimar pe care l-am instituit astăzi are exact aceleaşi atribuţii pe care le are un preşedinte plenipotenţiar. Iar dacă Curtea Constituţională se va mai amesteca o dată în treburile puterii legislative, vom trimite această curte cât mai departe.”

Şeful grupului parlamentar al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, este şi mai categoric:

„Da, să meargă odată la această Curte Constituţională, foarte docilă, dar să ia cu sine hotărârea din 2000 a acestei Curţi care spune că ea nu are dreptul să se amestece în treburile parlamentului.”

Iată însă cum a răspuns Valeriu Streleţ acuzaţiilor foştilor lor aliaţi că s-au coalizat cu comuniştii:

„Da ce, e prima dată? Acesta este [o placă de] un patefon stricat pe care îl auzim ori de câte ori vrem să schimbăm ceva. Harbuzul, alianţă cu comuniştii. Le-aş sugera să se concentreze pe lucruri mai importante.”

Ar putea liberal-democrații sã se foloseascã de acest interimat ca sã anuleze, împreunã cu PCRM-ul, deciziile pe care tot ei le-au sprijinit săptãmâna trecutã, înainte sã se certe din nou cu PD-ul? Atât grupul parlamentar al fostului premier, cât şi opoziţia neagă acest lucru. Dar tot ei au constituit împreună două comisii, una vizând corectitudinea numărării votanţilor în cazul procurorului, şi alta pentru analiza impactului scrutinului mixt.

„Vom face dezbateri publice. Vom discuta despre votul mixt şi dacă toţi vor spune că impactul lui poate fi dezastruos, o să venim cu propunerea în faţa parlamentului să se revină la această decizie,” spune liberal-democratul Tudor Deliu, preşedintele comisiei ce va analiza efectul scrutinului mixt.
XS
SM
MD
LG