Linkuri accesibilitate

„Avem toate şansele ca să revenim la o veritabilă variantă zero...”


Valeriu Streleț
Valeriu Streleț

Valeriu Streleț: „(lui Plahotniuc) „i s-a explicat că noi suntem deschişi pentru dialog, pe viitor, dar de pe o platformă echitabilă.”


Dupa demiterea lui Marian Lupu, PLDM si PCRM au spus ca vicepresedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, va indeplini atributiile de speaker. Asa ca deputatii din aceste doua partide au votat astazi crearea a doua comisii parlamentare: una care sa investigheze circumstantele votarii procurorului general, iar alta care sa estimeze impactul Legii cu privire la sistemul electoral mixt. Ce sanse exista ca sa se revina la o stabilitate politica? - l-a intrebat Valentina Ursu pe liderul fractiunii PLDM, Valeriu Streleț.

Valeriu Streleţ: „După votul de astăzi, avem toate şansele ca să revenim la o veritabilă variantă zero; a invocat-o şi domnul Lupu care a făcut referinţă la calităţile de bărbat de care trebuie să dea dovadă. Respectiv în condiţiile când toate componentele revin într-o poziţie de start, să o numim aşa, atunci când nici domnul Vlad Filat nu mai este prim-ministru, nici domnul Lupu nu mai este preşedinte al Parlamentului, nici celelalte componente care doresc să negocieze, la acest moment, nu deţin careva funcţii.

Și, în condiţiile acestea, se poate relansa un nou proces de negocieri care se poate dezvolta destul de dinamic, având în vedere faptul că, în ultima perioadă, noi am elaborat toate documentele care vizează perspectiva viitoarei alianţe de guvernare. Aşa că aşteptăm deschidere din partea colegilor, pentru a continua negocierile.”

Europa Liberă: Deci după aceasta ce e prioritar: să alegeţi un nou speaker sau să creaţi o majoritate parlamentară ca să puteţi să alegeţi un viitor cabinet de miniştri?

Valeriu Streleţ: „Procesele sunt legate, toate sunt interdependente şi eu cred că ele vor decurge în paralel, conform rigorilor stabilite de lege.”

Europa Liberă: În cazul alegerilor anticipate, înseamnă că pică scenariul acesta?

Valeriu Streleţ: „Noi şi în perioada precedentă am făcut tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate. Şi eram foarte aproape de acest obiectiv până la decizia de luni a Curţii Constituţionale. Şi acum vom face, de asemenea, tot posibilul pentru a ne putea mişca înainte, cu un guvern cu toate împuternicirile stabilite.”

Europa Liberă: Varianta zero ar însemna că şi domnul Filat, şi domnul Lupu ar putea să revină în funcţiile pe care le-au deţinut până acum?

Valeriu Streleţ: „Referitor la domnul Filat, eu nu vreau să mă pronunţ, domnul preşedinte al partidului, Vlad Filat, din motive că va ţine de decizia dumnealui dacă va mai accepta să candideze la o funcţie pe care a exercitat-o cu brio. Cât ţine de domnul Lupu, având statutul de deputat în Parlament, poate oricând pretinde de a fi reales în funcţia de speaker. Aşa că depinde totul de faptul cum vor decurge negocierile de mai departe.”

Europa Liberă: Domnule Streleţ, dar, pe parcursul acestui timp, tot s-a vorbit mult despre o posibilă altă coaliţie sau majoritate parlamentară PLDM-PCRM.

Valeriu Streleţ: „Având în vedere declaraţiile pe care le-a făcut domnul Lupu, dacă ne amintim, pe 22 ianuarie, au fost foarte multe învinuiri în adresa Partidului Liberal Democrat din Moldova că ar pregăti o alianţă cu comuniştii, dar şi în perioadele precedente. Cred că şi acum cei care vehiculează un asemenea scenariu urmăresc obiectivul de a induce opinia publică în eroare.

Noi avem o viziune asupra dezvoltării Republicii Moldova, care nu întotdeauna este împărtăşită de către Partidul Comuniştilor. Însă scopul declarat al Partidului Comuniştilor este declanşarea cu orice preţ a alegerilor anticipate şi refuzul lor de a participa la oricare alianţe de guvernare, indiferent în orice format. Şi eu cred că ei nu au niciun temei să-şi schimbe această opţiune. Dar şi dacă şi-ar schimba-o, partenerii noştri de guvernare viitoare ne-am dori să fie cei care au fost până la demisia guvernului AIE-2, în data de 5 martie.”

Europa Liberă: Dar admiteţi că o parte din deputaţii PD nu vor dori să participe la negocieri şi la identificarea unei soluţii definitive a acestei crize?

Valeriu Streleţ: „Mă rog, ţine de voinţa fracţiunii Partidului Democrat. Nu ştiu dacă există o parte de deputaţi, altă parte de deputaţi. Am asistat recent la o anumită turbulenţă în cadrul unei fracţiuni parlamentare, când s-au scindat două grupuri, unul majoritar, altul minoritar care se declară majoritar şi aşa mai departe. Nu ştiu care ar putea fi evoluţia în cadrul fracţiunii Partidului Democrat, dar noi ne-am dori să avem parteneri de dialog, consecvenţi, consolidaţi, cu care să putem lua decizii şi să le putem implementa.”

Europa Liberă: Ceea ce aţi decis până a fi formată AIE-3 sau ales premierul Filat în cadrul AIE-3, rămâne în vigoare? Ceea ce aţi elaborat deja, programul de guvernare, garanţiile?

Valeriu Streleţ: „Eu am convingerea că acum se creează noi premise pentru a renegocia o serie de situaţii care fuseseră deja stabilite în ziua de luni, 22 aprilie, până la decizia Curţii. Acum, fireşte că circumstanţele s-au schimbat, preşedintele partidului nostru nu mai este în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. Şi nu ştiu dacă va mai dori să candideze şi, în condiţiile acestea, fireşte că o serie importantă de elemente se vor rediscuta.”

Europa Liberă: Faptul că domnul Plahotniuc a mers astăzi la domnul Filat, ce înseamnă?

Valeriu Streleţ: „Mă rog, înseamnă că a vrut să tatoneze cumva terenul, să vadă cum vedem noi viziunea de viitor, i s-a explicat şi, din câte înţeleg, s-a liniştit.”

Europa Liberă: Ce i s-a explicat?

Valeriu Streleţ: „I s-a explicat că noi suntem deschişi pentru dialog, pe viitor, dar de pe o platformă echitabilă.”

Europa Liberă: Echitabilă însemnând ce?

Valeriu Streleţ: „Însemnând o veritabilă variantă zero.”

Europa Liberă: Şi soarta procurorului care va fi? Va rămâne domnul Gurin în această funcţie de procuror general?

Valeriu Streleţ: „Procedura de vot, reieşind din anumite declaraţii, pe care le-au făcut unii deputaţi, din anumite afirmaţii care se vehiculează prin presă, această procedură de vot, a fost una cu carenţe.”

Europa Liberă: Nu ar fi votat toţi deputaţii, când s-a anunţat că 51 de voturi au fost asigurate?

Valeriu Streleţ: „Cel puţin aşa se declară şi, dacă au apărut asemenea afirmaţii, cred că ar fi absolut firesc să existe o comisie, care să examineze circumstanţele în care s-a votat hotărârea respectivă, să intervieveze fiecare deputat care a fost în sală, să spună cine a votat şi cine nu a votat. Şi, în rezultat, să prezinte Parlamentului un raport. Ulterior va decide Parlamentul dacă-şi menţine votul pe hotărârea respectivă sau dacă retrage votul pe hotărârea de numire a domnului Gurin în postură de procuror general.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că se putea lua în calcul cu majoritatea voturilor din cei prezenţi în sală, când s-a votat pentru procurorul general?

Valeriu Streleţ: „Norma legală şi regulamentară stabileşte că procurorul general este ales prin hotărâre de Parlament, punct. Iată, anume din considerentul respectiv, urmează să vedem câţi au fost în sală, câţi au votat. Dar aceasta nu este o scuză, din motive că chiar şi dacă s-ar fi acumulat numărul necesar de voturi, dar a fost declarat de la tribună că hotărârea a fost adoptată cu un alt număr de voturi, aceasta este o carenţă gravă de procedură, care este un temei de repetare sau de retragere a voturilor. Aşa că să vedem ce va spune comisia.”
XS
SM
MD
LG