Linkuri accesibilitate

Asociaţia „Golos” nu vrea să fie „agent străin”


Activiştii Asociaţiei Golos protestează la Moscova
Activiştii Asociaţiei Golos protestează la Moscova

Singura agenție independentă din Rusia pentru monitorizarea alegerilor, „Golos”, a fost trimisă în judecată de ministerul justiţiei de la Moscova.


În Rusia, ministerul Justiției a trimis astăzi în judecată dosarul deschis singurei agenții independente de monitorizare a alegerilor, „Golos” acuzată că refuză să se înregistreze ca „agent străin”. Acuzațiile se bazează pe o lege nouă, potrivit căreia sunt considerate „agenți străini” toate organizațiile finanțate din străinătate.

Directoarea „Golos”, Lilia Șibanova respinge acuzațiile ministerului justiției că asociația ei ar fi încălcat noua lege. Aceste acuzații fac trimitere la proiectul asociației de promovare a unui nou Cod Electoral în Rusia pentru a mări transparența alegerilor.

Într-un interviu cu Radio Svoboda, serviciul rusesc al postului nostru, Lilia Șibanova a spus că de la intrarea în vigoare a noii legi, în noiembrie anul trecut, „Golos” nu a primit și folosit fonduri din străinătate:

Lilia Şibanova
Lilia Şibanova
„Dacă vorbim despre perioada de după introducerea noii legislații, lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și martie, asociația „Golos” nu a întreprins în această perioadă nici o măsură pentru promovarea Codului Electoral și nu a folosit pentru aceasta nici un fel de mijloace. Este greu să inventezi o acuzație mai flagrantă și mai neîntemeiată decât aceasta”.

Asociația „Golos” se numără printre miile de ONG-uri din Rusia despre care ministrul Justiției a spus că au încălcat legea nouă despre „agenții străini”. Într-un raport publicat marți după câteva săptămâni de percheziții la organizațiile neguvernamentale, ministerul spune că a cerut instanțelor de judecată să închidă sau să suspende aproape 9 mii de ONG-uri și să amendeze alte 5.610.

Asociația „Golos” este menționată în mod special de minister, într-un comunicat separat, care precizează că procesul va viza atât asociația ca persoană juridică, cât și pe Lilia Șibanova ca persoană fizică.

Activista a spus serviciului rusesc al Europei Libere că printre dovezile aduse de minister în sprijinul acuzației că „Golos” ar fi primit finanțare străină se numără Premiul Saharov pentru Libertate de peste 10 mii de dolari, care i-a fost conferit asociației de Comitetul Helsinki din Norvegia.

Lilia Şibanova, perzentând "Harta fraudelor electorale" după alegerile parlamentare din noiembrie 2011 din Rusia
Lilia Şibanova, perzentând "Harta fraudelor electorale" după alegerile parlamentare din noiembrie 2011 din Rusia
„Desigur, nu am refuzat acest premiu care este pentru noi un premiu prețios și o notă importantă dată activității noastre. Numai că noi am întors banii pentru premiu”.

„Din punctul meu de vedere, aceste abuzuri care au loc împotriva asociației arată că pentru autorități nu mai contează dacă au sau nu temeiuri juridice. Pot închide o organizație sau o pot amenda cu sume mari, ceea ce reprezintă tot calea sigură către închidere”.

Asociația condusă de Lilia Șibanova a jucat un rol central la alegerile parlamentare ruse din decembrie 2011 și apoi la cele prezidențiale din martie 2012. „Golos” a relatat atunci despre fraude electorale masive. Relatările au contribuit la valul de proteste anti-Putin de anul trecut.

Luni, la Hanovra, președintele rus a fost criticat de cancelara Germaniei, Angela Merkel care i-a cerut să acorde „o șansă” organizațiilor neguvernamentale. Merkel a spus că Rusia are nevoie de o societate civilă activă. Dar Vladimir Putin a spus că guvernul rus are dreptul să știe cine primește fonduri străine și pentru ce:

Vladimir Putin şi Angela Merkel la Hanovra
Vladimir Putin şi Angela Merkel la Hanovra
„Toate acțiunile noastre vizează nu închiderea și interzicerea, ci controlul fluxurilor financiare către organizațiile neguvernamentale rusești, care practică activități politice interne pe bani venind de peste hotare”.

Valul de percheziții la ONG-urile rusești a cuprins și oficiile unor
organizații proeminente pentru drepturile omului ca Human Rights Watch și Amnesty International, trezind îngrijorări în Occident. Statele Unite au numit perchezițiile drept „vânătoare de vrăjitoare”, iar Uniunea Europeană a spus că întăresc o tendință alarmantă.

Lilia Șibanova de la „Golos” a spus Europei Libere că o primă înfățișare la tribunal în procesul care i-a fost intentat este așteptată lunea viitoare. Ea spune că nu-și face iluzii. „Golos” l-a enervat în mod deosebit pe Vladimir Putin după prezidențialele din martie trecut cu afirmația că el ar fi obținut sub 51 la sută din voturi, nu 64 la sută, cum arată rezultatele oficiale.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG