Linkuri accesibilitate

Valul de percheziţii la ONG-urile din Rusia continuă


Inspecțiile par să vizeze organizațiile ce acceptă finanțare străină, promovează drepturile omului și au fost deja obstrucționate anul trecut.


La Moscova au continuat perchezițiile la sediile unor organizații neguvernamentale, inclusiv Amnesty International.

Șeful filialei moscovite a organizației Amnesty International, Serghei Nikitin, a spus că luni dimineață au venit la birou trei oameni de la procuratura capitalei și un angajat de la fisc, prezentând o listă de documente pe care doreau să le obțină.

Nikitin a mai spus că la puțin timp după sosirea inspectorilor, au sosit și jurnaliștii presei controlate de Kremlin.

Serghei Nikitin
Serghei Nikitin
„La 15 minute după sosirea funcționarilor ne-au sunat la ușă niște cetățeni care au spus că sunt de la televiziunea NTV. Nu i-am lăsat să intre”, a spus Nikitin.

Știri similare au venit astăzi și de la mișcarea rusească „Pentru Drepturile Omului”. Unul din liderii organizației, Alexandr Bukvarev, a spus că au venit luni dimineață oameni de la procuratură, de la fisc și de la Ministerul Justiției. Bukvarev a mai spus că organizația lui nu le va pune la dispoziție nici un fel de documente, pentru că deja a fost verificată de curând, iar documentele cu pricina se află la Ministerul Justiției.

Șeful organizației „Pentru Drepturile Omului”, Lev Ponomarev, a trimis o scrisoare procurorului moscovit Serghei Kudeneev, plângându-se că percheziționarea biroului a fost ilegală.

În scrisoare Ponomarev a insistat că asemenea percheziții sunt permise numai dacă există bănuieli întemeiate privind legalitatea activităților organizației, ori asemenea bănuieli nu au fost niciodată formulate și comunicate.

Lev Ponomarev la un tribunal din Moscova
Lev Ponomarev la un tribunal din Moscova
Se relatează că sute de organizații neguvernamentale din toată Rusia au fost percheziționate începând de săptămâna trecută, inclusiv „Memorial”, una din cele mai vechi din țară.

Amnesty International a dat publicității vinerea trecută o declarație în care spune că valul de inspecții reprezintă „intensificarea presiunii asupra societății civile în urma adoptării unor legi restrictive în 2012”.

Într-o declarație comună Amnesty International, Human Rights Watch și Frontline Defenders au spus că autoritățile ruse au cercetat în ultima săptămână cel puțin 30 de organizații la Moscova și mult mai multe în cel puțin alte 13 regiuni ale Rusiei.

Amnesty International a spus că inspecțiile par să-și ia ca ținte organizațiile care acceptă finanțare străină, promovează drepturile omului și au fost deja obstrucționate anul trecut.

Declarația Amnesty International spune că numai la St. Petersburg procuratura ar avea în plan inspectarea a 100 de grupări.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG