Linkuri accesibilitate

Procesul de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni (Adevărul)


„7 aprilie – revoluţia trădată” (V. Ciobanu/Adevărul).



Ziarul Panorama publică un text referitor la activitatea actualului preşedinte, Nicolae Timofti, în calitate de judecător în perioada sovietică. Astfel, din investigaţia realizată de Dmitrii Ciubaşenko, reiese că „atunci când era judecător sovietic, viitorul preşedinte al Moldovei, Nicolae Timofti, îi expedia pe opozanţii sistemului în „case de nebuni”. Mai multe detalii despre sentinţele emise de judecătorul sovietic Nicolae Timofte găsiţi în Panorama de astăzi.

Tot acolo, puteţi citi un interviu cu bloggerul rus Eduard Baghirov, arestat şi întemniţat odată de serviciile abilitate ale Republicii Moldova pentru pretinsă organizare a evenimentelor din 7 aprilie 2009, tot el evadat cu presupusa complicitate a unor ofiţeri de servicii secrete moldoveneşti. Întrebat dacă acele evenimente s-ar putea repeta, Baghirov răspunde pe şleau „Bineînţeles. Să nu uităm că actualmente în Moldova poate fi observată o fenomenală criză a puterii, cea mai gravă din ultima vreme.”

Adevărul publică un articol despre procesul de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni. Din acesta puteţi afla câţi sunt aceştia la număr, dinamica solicitărilor dar şi despre avantajele oferite de posesia paşaportului românesc pentru basarabeni.

De ce americanii evită Moldova” întreabă Ion Preaşcă şi tot el găseşte răspunsul într-un articol referitor la investiţiile americane în economia moldovenească.

Vitalie Ciobanu reia în editorialul său un laitmotiv care iese la suprafaţă în fiecare aprilie, din 2009 încoace – „7 aprilie – revoluţia trădată”. Un text dureros, care se încheie cu un apel către politicieni: „Tot ce putem cere politicienilor din AIE e să încerce măcar în ceasul al 12-lea să dea dovadă de o minimă raţiune şi de stăpânire de sine, pentru a nu face complet inutile sacrificiile tinerilor din aprilie 2009.”

Tot în Adevărul citim o investigaţie realizată de Cornelia Cozonac şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice despre cum o iniţiativă de monitorizare a integrităţii candidaţilor pretendenţi pentru a fi aleşi în Parlament s-a pomenit târâtă prin instanţe în chiar ultima perioadă, declarată ca fiind orientată spre transparenţă şi de integrare europeană. Titlul articolului - „Onoare multă, demnitate puţină”.

Comunistul, cu referire la mitingul de ieri din faţa reprezentanţei Uniunii Europene la Chişinău titrează: „Uniunea Europeană se ascunde după sârmă ghimpată”. Corneliu Mihalache, autorul articolului se întreabă, retoric, în încheierea acestuia: „Unde este Catherine Ashton sau Barrosu? Se ţin departe de acest lagăr de concentrare, unde drepturile omului reprezintă doar o fantomă, iar constituţia este violată anual.”

Jurnal de Chişinău ne reaminteşte de Valentin Zubic, fost vice-ministru de interne şi şeful statului major în timpule evenimentelor din 7 aprilie 2009, cel cu care erau coordonate toate acţiunile organelor de forţă şi dosarul căruia nu are „suficient material probator” pentru a fi trimis în instanţa de judecată.

Petru Bogatu şi Nicolae Negru, cei doi editorialişti de la Jurnal contribuie şi ei astăzi. „AIE 3, trei scenarii” se numeşte unul dintre cele două editoriale. Vă las pe Dumneavoastră să aflaţi detaliile cumpărând Jurnal de Chişinău.
XS
SM
MD
LG