Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „Vom veghea să nu avem speculaţii pe piaţa pâinii”


Ministrul Agriculturii dă asigurări că pâinea de la „Franzeluţa” nu se va scumpi şi că statul îi va asigura cu grâu suficient pe toţi producătorii.


Guvernul a decis astăzi să ajute din nou brutăriile cu un împrumut de aproape 28 de mii de tone din rezerva de grâu. Ajutorul vine după recolta foarte slabă de anul trecut și creșterea în ultima vreme a prețului pâinii. Detalii în interviul acordat Valentinei Ursu de ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Domnule ministru, iarăşi agitaţie în rândul populaţiei precum că pâinea ar putea să se scumpească?

Vasile Bumacov: „Dar de ce nu este agitaţie în societate că ouăle s-au ieftinit de la 16 lei la 8 lei?”

Europa Liberă: Pentru că pâinea cea de toate zilele e mai necesară decât ouăle.

Vasile Bumacov: „Noi vom avea grijă ca pâinea socială să nu se scumpească şi să fie produsă în continuare. Dar să ştiţi că avem o problemă aici. Astăzi în satele din preajma
Vom avea grijă ca pâinea socială să nu se scumpească...

Chişinăului este mult mai convenabil să cumperi pâine socială pentru animale, decât să dai 4 lei pentru 1 kg de grâu. Consider că acesta nu este un lucru normal. Cu timpul va trebui să revenim la normal, când cei care cu adevărat au nevoie de pâine ieftină să fie cumva compensaţi. Dar mai durează. Noi nu facem concluzii pripite.”

Europa Liberă: Cum să înţelegem gesturile unor producători de pâine, brutării din Moldova profundă care, totuşi, spun că nu au făină suficientă? Sau preţul făinii creşte şi atunci trebuie inevitabil să crească şi preţul produsului finit?

Vasile Bumacov: „Este adevărat, doar noi am avut un an cu cea mai mare secetă din istorie. Grâul s-a scumpit. Iată aici rezerva de stat vine să-şi facă funcţia. Eu sunt sigur că la toamnă vom avea grâu mult şi nu va fi aşa de scump. De aceea noi am mers, prin această hotărâre de Guvern, să împrospătăm 27, 9 mii tone de grâu care sunt în rezerva de stat din 2008. Vom distribui la toată lumea. Avem cereri de 9,7 mii tone la moment.”

Europa Liberă: Poate solicita orice brutărie?

Vasile Bumacov: „Exact. Noi suntem gata să oferim tuturor brutăriilor care au nevoie de grâu. Să nu ajungem la comercializare. Fiindcă oricum vom fi nevoiţi să împrospătăm această cantitate de grâu. Este mai bine să nu intrăm în calcule de preţuri. Acum asigurăm cu grâul necesar şi la toamnă îl depozităm în rezerva de stat pentru următorii patru ani.”

Europa Liberă: Daţi garanţii ca, totuşi, cetăţeanul să nu fie îngrijorat că scumpirile se pot produce în lanţ?

Vasile Bumacov: „Fiind într-o economie de piaţă, trebuie să joci după regulile pieţii. Cu părere de rău, noi în societate avem o generaţie care a trăit în cu totul alt sistem.”

Europa Liberă: E sărăcia mare şi poate de aia…

Vasile Bumacov: „Nu este adevărat. Nu este vorba de sărăcie. Este vorba de oamenii noştri şi cum ei văd realitatea. Este vorba de oamenii noştri care, de fapt, nu sunt
Este vorba de oamenii noştri care, de fapt, nu sunt solidari. De ce acei care au cultivat anul trecut grâul şi au avut pierderi colosale nimeni nu se pune în situaţia lor?..

solidari. De ce acei care au cultivat anul trecut grâul şi au avut pierderi colosale nimeni nu se pune în situaţia lor? Toată lumea se gândeşte cum să cumpere pâinea sub un preţ care de fapt îl ruinează pe producătorul agricol. Oamenii nu vor să judece logic. Oamenii trebuie să înţeleagă că dacă îi vor ruina pe cei care le fac această pâine, le va veni şi mai greu ulterior şi vor mânca pâine din import mult mai scumpă. De aceea, în societate trebuie să existe un minim necesar de solidaritate. Doar aceşti oameni au pierdut milioane în vara anului trecut.”

Europa Liberă: Vă referiţi la producătorii de grâne?

Vasile Bumacov: „Toţi agricultorii au avut pierderi colosale. Când ne întoarcem la consumator, doar nu toţi mor de foame astăzi.”

Europa Liberă: Dar sunt şi păturile vulnerabile, domnule ministru. Un om în etate care are o pensie de 600-700 de lei, el calculează fiecare bănuţ.

Vasile Bumacov: „Noi nu suntem surzi şi orbi, şi nu ne facem că nu ştim care este realitatea. Exact pentru aceste persoane statul intervine cumva pentru a nu-i afecta pe ei. Venim şi cu rezerva de stat, venim şi cu alte măsuri…”

Europa Liberă: Care alte măsuri?

Vasile Bumacov: „Adunăm producătorii de cereale şi consumatorii de cereale ca ei să ajungă la un preţ convenabil. Dacă între ei nu este o înţelegere şi producătorii ţin grâul în hambare şi nu-l comercializează, atunci apare un deficit artificial în piaţă - pierd şi unii şi alţii. Este necesarul de grâu alimentar în ţară, de aceea noi vrem…”

Europa Liberă: Dar sunt unele gospodării ţărăneşti care au podurile pline. Ce sfat le daţi?

Vasile Bumacov: „Noi îi invităm la Ministerul Agriculturii şi în măsura posibilităţilor noastre discutăm. Noi nu suntem în poziţia să-i obligăm. Dar noi le spunem: oameni
Oameni buni, nu glumiţi, fiindcă păstrând grâul în pod aveţi pierderi...

buni, nu glumiţi, fiindcă păstrând grâul în pod aveţi pierderi. Pe de altă parte, avem producători vecini mult mai puternici. Şi într-o zi va năvăli grâul de acolo mai ieftin şi ei vor avea de pierdut.”

Europa Liberă: Din Ucraina sau România…

Vasile Bumacov: „Şi din Ucraina, şi din România, şi din Rusia, din Belarus. Noi suntem o ţară deschisă şi aceşti oameni trebuie să ajungă la o înţelegere cu clienţii lor. Dorim parteneriate de mulţi ani. În Republica Moldova se întâmplă că anul acesta am relaţii bune cu moara dată, iar la o bucată de vreme spun – nu, tu mai aşteaptă. Şi moara dată intră în faliment. Trebuie să existe acest parteneriat de lungă durată. Şi atunci când este mult grâu şi este ieftin, morarul trebuie să înţeleagă că el trebuie să cumpere la un preţ decent şi să nu-l ruineze pe producătorul agricol. Dar nici producătorul agricol nu trebuie să-i sucească mâinile atunci când în piaţă este deficit de grâu. De aceea şi intervenim să ajutăm aceste pături vulnerabile. Dar trebuie să-i separăm. Sunt oameni care nu se uită cât costă pâinea când merg la magazin. De ce acea pâinea trebuie vândută sub preţul de cost dacă omul nu are probleme să o plătească? Omul este conştient că pâinea costă bani.”

Europa Liberă: Dar confirmaţi că „Franzeluţa” la anumite tipuri de produse de panificaţie a majorat preţul?

Vasile Bumacov: „Ne este adevărat. Tot sortimentul care s-a produs a rămas în producere în cantitatea dată şi cu același preţ. „Franzeluţa” este o întreprindere care trebuie să fie competitivă pe piaţă. „Franzeluţa” este o întreprindere care produce nu numai pentru păturile social vulnerabile, dar şi pentru ceilalţi clienţi. Ea trebuie să se modernizeze. Ea trebuie să vină cu noi tipuri de pâine, să-şi lărgească sortimentul. Noi nu putem bloca dezvoltarea întreprinderii. Şi nu trebuie de speculat, atunci când au venit pe piaţă cu un nou sort de pâine cu adaosuri speciale, să minţim societatea şi să spunem că s-a scumpit pâinea. Pâinea se produce pentru diferite pături sociale şi fiecare trebuie să plătească atât cât costă această pâine.”

Europa Liberă: Pronosticul Dvs., în timpul apropiat se vor opera majorări de preţuri la produsele de panificaţie?

Vasile Bumacov: „Avem semănate peste 325 de mii de hectare de grâu de toamnă care este în condiţie foarte bună. Noi am subvenţionat şi vom continua în primăvara
Venim cu această intervenţie din rezerva de stat. Vă asigur că în aprilie când aceste câmpuri de grâu vor arăta foarte bine această discuţie o să dispară...

acestui an să subvenţionăm înfiinţarea plantaţiilor de grâu. Avem cu 50 de mii de hectare mai mult. Calitatea este bună. În această perioadă când încă pentru multă lume nu este clar - vom avea o roadă bună sau nu, venim cu această intervenţie din rezerva de stat. Vă asigur că în luna aprilie când aceste câmpuri de grâu vor arăta foarte bine această discuţie o să dispară.”

Europa Liberă: Până în aprilie majorări pot să fie operate?

Vasile Bumacov: „La „Franzeluţa” nu va fi, la brutăriile private nu este dreptul nostru să ne implicăm în acest proces. Dar oricum îi vom ajuta pe toţi cu grâu. Nici ei nu au interes să mărească preţul. Pentru că devin necompetitivi şi scad vânzările.”

Europa Liberă: Dacă într-un sat există doar un singur magazin unde se comercializează pâinea, oricum lumea trebuie să meargă să-şi cumpere.

Vasile Bumacov: „Sigur că cumpără pâine. Dar e mai bine să faci câştig de la cantitatea vândută, decât de la preţul majorat. Fiindcă au capacităţi, locuri de muncă, nu este în interesul întreprinderii să micşoreze cantitatea şi să mărească preţul. Este mai bine să pui un adaos comercial mai mic, dar să continue cu cantităţi să-şi deservească clientul. Evident, nu exclud că vor fi speculaţii pe piaţă. Noi suntem mari meşteri atunci când sunt probleme să le facem şi mai mari. Vom veghea această situaţie ca să nu avem distorsiuni de preţuri şi să nu avem speculații în piaţa pâinii.”
XS
SM
MD
LG