Linkuri accesibilitate

„San Francisco Harvey Milk International”


Actorul Sean Penn și Oscarul ce l-a recompensat în 2009 pentru rolui lui Harvey Milk jucat în filmul 'Milk'
Actorul Sean Penn și Oscarul ce l-a recompensat în 2009 pentru rolui lui Harvey Milk jucat în filmul 'Milk'

Harvey Milk a fost primul homosexual recunoscut care a ocupat o funcție de răspundere publică în Statele Unite.


Un membru al legislativului local din San Francisco a propus ca aeroportul internațional al orașului de pe coasta Pacificului să poarte în viitor numele lui Harvey Milk, unul din pionierii luptei pentru drepturile minorităților sexuale. Detalii are Mircea Țicudean.

Harvey Milk a fost primul homosexual recunoscut care a ocupat o funcție de răspundere publică în Statele Unite, obținând în 1977 unul din cele 11 locuri ale așa-numitului Consiliu de Supraveghetori, legislativul orașului San Francisco. Milk a fost asasinat la primărie un an mai târziu, la vârsta de 48 de ani, împreună cu primarul George Moscone.

Viața lui Harvey Milk a devenit subiectul unui film distins cu premiul Oscar în 2008, în care rolul principal l-a jucat Sean Penn.



Acum, la 35 de ani de la asasinarea activistului gay, unul din succesorii săi în Consiliul orașului, David Campos, propune ca aeroportul internațional, unul din cele mai importante din Statele Unite, să fie redenumit „San Francisco Harvey Milk International”. Dacă șase din cei 11 membri ai Consiliului votează pentru, schimbarea va fi supusă unui vot popular în noiembrie, iar aeroportul ar deveni primul din lume numit în memoria unei persoane care și-a recunoscut public homosexualitatea.

Nepotul lui Harvey Milk, Stuart Milk, care conduce o organizație de sprijin pentru minoritățile sexuale în memoria unchiului său, a spus că schimbarea ar fi binevenită, mai ales că la aeroportul din San Francisco aterizează avioane din 68 de țări unde a fi homosexual este un delict, în unele cazuri pedepsit cu închisoarea și chiar cu moartea.

„Pentru tinerii gay care sunt persecutați în țările lor, va fi un semnal foarte bun când vor vedea că aeroportul la care tocmai au aterizat poartă numele lui Harvey Milk”, a spus Stuart, citat de AP.

Aceeași agenție de presă scrie că dacă aeroportul din San Francisco va fi redenumit, Harvey Milk va primi post-mortem un omagiu rezervat de obicei președinților Statelor Unite. În 2009 Harvey Milk a fost distins post-mortem cu Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă recunoaștere de către guvernul american a luptătorilor pentru drepturile omului și libertate. O piață din cartierul Castro din San Francisco poartă în prezent numele lui Milk.

Inițiativa privind numele aeroportului din San Francisco vine pe fondul unor eforturi sporite ale minorităților sexuale din Statele Unite de a obține drepturi egale pentru cuplurile gay. În mod paradoxal, California, deși este grație orașului San Francisco unul din leagănele mișcării pentru drepturi civile, nu are încă egalitate matrimonială – spre deosebire de statele din nord-estul Statelor Unite, ca Massachussets, New York sau Washington DC.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG