Linkuri accesibilitate

Moldova între Uniunea Europeană, Rusia și Georgia


Retrospectiva săptămânii politice




Trei par să fi fost evenimentele cele mai importante ale săptămânii: decizia de a amâna Pachetul Energetic European III, cererea preşedintelui Moldovei Nicolae Timofti la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ca Rusia să îşi restragă trupele din regiunea Transnistreană şi impactul rezultatului alegerilor din Georgia asupra regiunii. Cel puţin acestea sunt cele trei evenimente considerate cele mai importante de Anatol Golea, director la TV 7, editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău şi de Valentina Basiul redactor şef adjunct la Adevarul. Alla Ceapai cu restrospectiva săptămânii politice.


Intenţia autorităţilor de la Chişinău de a amîna punerea în aplicare a regulilor europene de gestionare a pieţei energetice, anunţată fără echivoc pe parcursul săptămînii care a trecut, este, la părerea editorialistulu de la trustul de presă Jurnal Nicolae Negru, o relativă cedare în faţa Moscovei:

Nicolae Negru
Nicolae Negru
„Situaţia Republicii Moldova este diferită de situaţia altor state din Comunitatea energetică europeană. Pe noi ne singularizează faptul că noi suntem sută la sută dependenţi de Gazprom şi aceasta determină într-un fel politica noastră în relaţiile cu Moscova. Faptul că Rusia a consimţit şi a dat acordul să fie amânată această implementare, condiţia era că în general să iasă Republica Moldova din comunitatea energetică europeană, desigur că e un succes relativ al Republicii Moldova. Dar la modul absolut desigur că este o cedare în faţa Gazprom-ului, tot o relativă cedare fiindcă nu ieşim din comunitatea energetică, numai amânăm implementarea, înseamnă că într-un fel ne-am păstrat poziţia noastră cu anumite amendamente, ceea ce în politic este un lucru obişnuit.”

În acelaşi timp, preşedintele Nicolae Timofti a revendicat, de la tribuna APCE, scoaterea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, notează redactorul şef adjunct de la ziarul „Adevărul” Valentina Basiul:

„Nu la orice sesiune a APCE se duce un şef de stat să ţină un discurs acolo, ca să vedem valoarea acestui eveniment. Domnul preşedinte a fost destul de ferm în ceea ce priveşte limba de stat, pentru care eu i-aş fi dat multe bile albe şi interzicerea simbolurilor comuniste. La fel a fost destul de ferm în partea de întrebări răspunsuri, când la pus la punct şi pe deputatul Petrenco. Replica domnului preşedinte a fost destul de interesantă -în ce calitate să vă răspund, dacă nu mă recunoaşteţi? Nu degeaba a fost aplaudat acolo la Strasbourg.”

Directorul postului de televiziune TV-7 Anatol Golea crede că victoria opoziţiei georgiene la alegerile parlamentare este evenimentul cel mai relevant al săptămânii, chiar dacă nu avea efecte spectaculoase, deoarece nu va devia vectorul pro-european al Georgiei:

Anatol Golea
Anatol Golea
„Până la urmă Rusia poate fi satisfăcută pentru că echipa preşedintelui Saakaşvili a suferit înfrângere. Dar în plan strategic eu nu cred că se schimbă foarte multe lucruri pentru Federaţia Rusă în raport cu Georgia, dat fiind faptul că Georgia şi-a făcut demult alegerea. Această alegere este cursul pro-european şi integrarea în structurile NATO. Noua guvernare a Georgiei nu va schimba radical cursul. Spre deosebire chiar de Republica Moldova unde acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori. Ori de câte ori s-a schimbat guvernarea am început o altă politică externă.”

Europa Liberă: Ce lecţie ar avea de învăţat politicienii din Republica Moldova din alegerile georgiene?

„I-aş sfătui să nu se teamă să promoveze reformele. Reformele întotdeauna sunt dureroase şi reformatorii de regulă achită o plată destul de mare şi aceasta cred că se întâmplă acum şi în cazul lui Mihail Saakaşvili.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG