Linkuri accesibilitate

„Obiectivul suprem al Chișinăului este integrarea cat mai rapidă în Uniunea Europeană”


Nicolae Timofti în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.



Jean Claude Mignon, președintele APCE, nu s-a zgarcit la vorbe atunci cand, in calitatea sa de gazda, l-a introdus în plenului Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei reunite la Strasbourg pe președintele moldovean Nicolae Timofti.

Numai cuvinte de lauda la adresa liderului de la Chișinău: „sunteti un intelept", „toate semnele sunt pozitive de când ati venit", „Europa are nevoie de tara dumneavoastra” au fost cateva dintre amabilitatile presedintelui APCE, care nu a uitat sa laude și evolutiile democratice inregistrate de Moldova în ultimii 3 ani dar si sa dea asigurari ca organizatia sa se va implica pe mai departe in procesul de solutionare a conflictului transnistrean.

„După 3 ani de guvernare democratică, am convingerea că parcursul european ales de cetatenii Republicii Moldova este ireversibil. Coalitia de guvernare, AIE, actioneaza in vederea promovarii reformelor pentru transformarea tarii intr-un stat european”, le-a spus deputatilor reuniti la Strasbourg Nicolae Timofti, insistând pe ideea ca prioritatile guvernului de la Chișinău sunt reforma judiciara, stimularea mediului de afaceri si combaterea coruptiei.

Subliniind inca o data ca obiectivul suprem al Chișinâului este integrarea sa cat mai rapida în Uniunea Europeană presedintele Timofti a spus ca Moldova se pregateste sarguincios pentru a indeplini conditiile unui astfel de statut: a alocat justitiei cel mai mare buget de la declararea independentei, crescand fondurile in acest sector cu 50%. O atentie speciala este acordata masurilor anticoruptie si reformei produraturii si ministerului de interne.

"Obiectivul general al reformei este ca justitia sa asigure suprematia legii si sa refaca increderea societatii in actul de justitie. (..) Se lucreaza la reforma procuraturii, politiei si Ministerului de interne.", a spus șeful statului moldovean.

Desigur, cu ajutorul comun al Consiliului Europei si Uniunii Europene, programele pentru sustinerea democratiei au dat rezultate, dovada stand pluralismul de opinie si libertatea presei.

Nicolae Timofti a spus la Strasbourg ca actuala guvernare a plasat in centrul atentiei respectarea drepturilor omului iar toate rezultatele de pana acum ar califica tara sa treaca in faza de post-monitorizare.

Liberalizarea vizelor este o alta tema in lucru iar Chișinăul asteapta in plus lansarea negocierilor pe marginea zonei de liber schimb pana la viitorul summit al Parteneriatului Estic de anul viitor.

Președintele a salutat motiunea de marți a APCE pe marginea respectarii de catre Federatia Rusa a obligatiilor sale de membru referindu-se desigur la capitolul unde se solicita Moscovei retragerea munitiei si trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Președintele moldovean a mai afirmat ca este necesara transforamrea mecanismului de mentinere a pacii intr-o misiune internationala civila. „Contam pentru aceasta pe sprijinul OSCE, Federatiei Ruse, Ucrainei, UE si SUA, a spus Timofti. „Trupele ruse care stationeaza pe un teritoriu fara consimtamantul statului respectiv si contrar angajamentelor international trebuie retrase.”

Transnistria, a mai spus presedintele Republicii Moldova, ar urma sâ beneficieze de un statut special care îi va oferi un nivel inalt de autoguvernare.
XS
SM
MD
LG